400 taxikářů se sjelo na Strahov. Zahájili další protestní jízdu, ta tentokrát vedla přes Hlávkův most ke Státní opeře, tam auta otáčela a vracela se na Štvanici. Takto kroužila až do šesti. Karolína Venclová z Asociace koncesionářů v taxislužbě ale řidiče nabádala, aby nejeli pomalu a neblokovali tak dopravu. To splnili - podle policie nebyla situace na silnicích horší než jindy v páteční špičce.

MAPA: Podívejte se, kudy taxikáři v pátek pojedou:

Trasa, kterou taxikáři pojedou v pátek.
Autor: Google maps, Blesk.cz

Venclová během dne reagovala na slova premiéra v demisi Andreje Babiše, jenž prohlásil, že kdyby ho taxikáři pozvali, rád je vyslechne. „Pane premiére, jdu vám zkusit zatelefonovat a domluvit se na nějakém setkání,“ řekla. V pondělí budou taxikáři usilovat o setkání se členy vlády.

Řidiči začali v pátek na Strahov přijíždět zhruba hodinu před začátkem srazu, tedy v 11 hodin. Nemilé překvapení je čekalo u vjezdu na strahovské parkoviště, kde někdo nejspíš schválně nastražil šrouby. Ty taxikáři sesbírali. 

Na celou akci dohlížela policie, jež měla v ulicích Prahy zvýšený dohled, na Strahově hlídala zhruba desítka policejních aut. Při čtvrteční protestní akci zkontrolovali policisté 171 řidičů, kterým uložili 31 pokut v celkové výši zhruba 16 000 korun. Zadrželi také jednu osobu pro podezření ze spáchání trestného činu.

Svým protestem, jenž je na magistrátu nahlášen až do neděle, chtějí taxikáři donutit vládu, aby začala jednat. Požadují, aby služby typu Uber měly stejné podmínky. „Nemáme nic proti digitálním platformám, chceme jen stejné zákony,“ řekla Venclová.

VIDEO: Taxikáři vyrazili do centra města v pátek ve čtvrt na tři:

Video
Video se připravuje ...

Taxikáři vyrážejí do centra města. Tadeáš Provazník

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) slíbil, že novela k regulaci služeb, které využívají digitální platformy, bude hotova v řádu týdnů. Se zástupci taxislužeb bude jednat na pravidelné schůzce ve druhé polovině února. 

Taxikáři do protestu vkládají velké naděje. „Je to jedna z posledních možností, jak poukázat na nelegální službu Uber a donutit tak ministerstva, aby konala. Od změny vyhlášky v říjnu se stále téměř nic nezměnilo a nelegálních řidičů stále přibývá, přitom je zcela jasné, že porušují zákon,“ řekl Blesku protestující taxikář Lukáš.