Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ženě měl típat cigaretu o ruku a přejet nohu. Trump přišel o dalšího poradce „násilníka“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. února 2018
17:47

Tento týden přišel prezident Donald Trump hned o dva své poradce. Nejdříve rezignoval Rob Porter a poté také David Sorensen. Muži byli obviněni z násilí, kterého se měli dopustit na svých bývalých ženách. Porter měl v Bílém domě na starosti třídění dokumentace směřující k podpisu prezidenta. Sorensen psal projevy. Oba muži obvinění popírají a tvrdí, že se nikdy žádného násilí nedopustili, proti nim stojí ale výpovědi jejich exmanželek.

Tým amerického prezidenta Donalda Trumpa opustil kvůli podezření z páchání domácího násilí další člověk. David Sorensen, který psal projevy, obvinění ze strany své bývalé manželky odmítl. 

Sorensenova bývalá manželka Jessica Corbettová listu The Washington Post řekla, že se během trvání jejich manželství choval násilně jak po fyzické, tak po psychické stránce. Sorensen jí prý o ruku zhasil cigaretu, mrštil ji proti zdi a přejel jí nohu autem.

Trumpův poradce David Sorensen čelí obvinění z domácího násilí, kterého se dopustil na své exmanželce. Trumpův poradce David Sorensen čelí obvinění z domácího násilí, kterého se dopustil na své exmanželce. | reprofoto/twitter

V reakci na tato obvinění Sorensen vydal prohlášení, v němž uvedl, že „se nikdy v životě nedopustil vůči žádné ženě jakéhokoliv násilí“. Zvažuje, zda proti Corbettové nepodnikne právní kroky a z Bílého domu se rozhodl odejít, protože nechtěl, aby „se tímto zmatkem musel zabývat“.

Představitelé Bílého domu uvedli, že se o obviněních, jež proti Sorensenovi vznesla jeho někdejší manželka, dozvěděli ve čtvrtek pozdě večer a že ho s nimi okamžitě konfrontovali a že on je popřel. Nejde však o jediný problém tohoto druhu, se kterým je nyní Bílý dům spojován. Sorensenovu odchodu předcházela kauza dalšího z poradců Roba Portera. Jeho přítelkyní je přitom Hope Hicksová (29), šéfka strategické komunikace Bílého domu.

Kauza Porter: „Škrtil mě a mlátil,“ tvrdí exmanželka

Porterovy exmanželky Colbie Holdernessová (37) a Jennifer Willoughbyová (39) jsou si prý jisté, že by Rob Porter byl schopen napadnout i svou poslední přítelkyni. „Pokud ji ještě neudeřil, v budoucnosti by k tomu jistě došlo,“ nechaly se slyšet ženy. Obě  sdílely svou výpověď s deníkem Daily Mail. Hicksová měla podle zdrojů deníku prohlásit, že obviněním nevěří.

Porterova první žena Colbie Holdernessová Porterova první žena Colbie Holdernessová | reprofoto/twitter

Holdernessová, Porterova první žena, popsala, jak ji manžel měl škrtit a mlátit během jejich vztahu. A svou výpověď podložila i fotkami. „Škrtil mě, ale ne tak silně, abych ztratila vědomí. Měla jsem všude modřiny. Mlátil mě a já jsem byla v šoku a nemohla jsem se vůbec bránit. Ještě po našem rozvodu jsem se nemohla vzpamatovat, až když mě kontaktovala Jennifer, jsem věděla, že to všechno bylo skutečné. Když nastupoval do Bílého domu, mluvila jsem i s FBI a všechno jsem jim řekla,“ vypověděla.

„Poznali jsme se na vysoké. Byl chytrý a šarmantní. Nevěděla jsem, kam to povede. Nejdřív mě izoloval od všech mých přátel a rodiny. Manipuloval mnou. K prvnímu útoku došlo až po svatbě v roce 2009. Omlouval se a nakonec mi podsunul, že jsem si to zasloužila, já mu věřila. Všechno mi dochází až zpětně,“ řekla Daily Mailu.

Bití, nadávky a citové vydírání

Willoughbyová zase vypověděla, jak ji jednou vyvlekl ze sprchy a mrsknul s ní o zem. „Nadával mi, říkal mi ty zas***á dě**ko,“ uvedla. „Byl výbušný, chodila jsem kolem něho po špičkách a snažila se ho nerozčilovat. Vylétl kvůli každé maličkosti, nejdřív křičel a urážel mě a pak došlo i na pěsti. Skončila jsem většinou na zemi, kde do mě kopal.“

Šéfka komunikace Bílého domu Hope Hicksová Šéfka komunikace Bílého domu Hope Hicksová | reprofoto/twitter

Exmanželky sdělily Daily Mailu, že jsou v kontaktu se ženou, která s Porterem žila před Hicksovou. Odmítly poskytnout její jméno, ale uvedly, že stejně jako ony i ona byla obětí domácího násilí ze strany Portera. Předložily ale novinářům zprávy od této ženy, kde popsala, jak se k ní Porter choval.

Ve zprávách žádá exmanželky o radu. „Celé roky jsem vás chtěla kontaktovat, ale Rob mi to zakázal. Chodili jsme spolu skoro 3 roky a já nevím, na koho se obrátit. Nevím, co dělat, jak ze vztahu utéct. Pracuju v politice, a když jsem všechno nahlásila, nic se nedělo a já musím pozorovat, jak se Rob dostává stále výš a výš,“ napsala v roce 2016.

Jeho chování měla prý nahlásit generálu Kellymu. „Mám strach, měla bych jít na FBI. Jak může být jednu chvíli tak milý a pozorný a najednou se změnit v naprosto nekontrolovatelné zvíře? Je tak násilnický, lže a manipuluje mnou, zjistila jsem, že mě podvádí. Potřebuju poradit od někoho, kdo si prošel tím, čím si procházím já,“ uvedla ve své poslední zprávě.

Porterova rezignace

Bílý dům s Porterem podle slov zastupujícího tiskového mluvčího Raje Shahe ukončil spolupráci ještě, než podal svou rezignaci. Dodal rovněž, že Hicksová napsala prohlášení, ve kterém jménem personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho vyjadřuje Porterovi podporu.

Kelly ji ale vzhledem k tomu, že je současnou přítelkyní obviněného, z případu stáhl. Kelly se za Portera postavil a popsal ho jako čestného muže, prohlásil, že ho všechna obvinění překvapila.

Shah uvedl, že o obvinění nevěděli, dokud Daily Mail nepublikoval výpovědi Holdernessové a Willoughbyové. Ale první oznámení na něj bylo podáno už před lety. „Nebudu zabíhat do podrobností, ale nemůžu říct, že jsme o obviněních věděli,“ řekl Shah. Poukázal na to, že publikované fotky jsou vše vypovídající, jde však o to, kdo ženě skutečně ublížil.

Poradce Bílého domu Rob Porter rezignoval kvůli obviněním z domácího násilí Poradce Bílého domu Rob Porter rezignoval kvůli obviněním z domácího násilí | Twitter/CBS News

FBI o Porterově minulosti věděla, odhalila ji během jeho vstupní prověrky a Porter nedostal plný přístup do Bílého domu, jeho pohyb po Bílém domě je omezený a je pod neustálým dohledem agentů. Někteří se pozastavili nad tím, jak muž, který neprošel bezpečnostní prověrkou, může pracovat s dokumentací obsahující citlivé informace.

 

Věděl Kelly o násilnických sklonech?

Zarážející je i tvrzení, že mezi poradci Bílého domu nikdo o obvinění nevěděl. Jeho nadřízení přece o něčem takovém musí být informováni. Republikáni vystoupili s prohlášením, že Kelly o tom musel vědět: „Teď ho navíc obhajuje, to je nepřijatelné.“

Kelly čelí kritice také ze strany kampaně MeToo a Národní organizace žen (NOW) o něm napsala, že „umožňuje, aby sexuální násilník zůstal na svobodě“. „Generál Kelly ho označil za čestného muže. Co je čestného na bití žen? Tohle nejsou americké hodnoty,“ řekla předsedkyně NOW Toni Van Peltová. „Je jasné, že problém sexuálního násilí začíná v těch nejvyšších sférách.“

Podpora prezidenta

Za Portera se však postavil prezident. „Říká, že je nevinný. Já mu věřím a vy byste měli také. Svou práci odváděl dobře,“ dodal. Vypadá to však, že není spokojený s pracovním výkonem Hicksové, kterou skandál silně zasáhl.

Očekává se od ní, že jako šéfka komunikace zůstane profesionální a nenechá se strhnout svými emocemi. Trump byl obzvláště otráven tím, že s ním nekonzultovala prohlášení, které připravila pro Kellyho. Prezident se vůbec nezmínil o ženách, které Portera obvinily. Během hovoru s novináři ale třikrát zopakoval, že je Porter nevinný.

 

Exmanželka u výslechu FBI

Jennifer Willoughbyová řekla, že se nejednalo jen o fyzické násilí, ale že Porter ji týral i psychicky. Dodala také, že byla součástí jeho bezpečnostní prohlídky. „Mluvila jsem s FBI, byla jsem naprosto upřímná a popsala jsem jim naše manželství. Rob mi zavolal a řekl, že mě kontaktují. Zeptal se: Co jim hodláš říct? Moje odpověď byla jasná: Pravdu,“ uvedla.

Řekla, že když se jeho útoky začaly opakovat, musela sama sebe přesvědčit, jak vážná situace je. „Stála jsem před zrcadlem a opakovala jsem si, tohle je vážné. Musíš se z toho dostat, musíš z toho manželství odejít.“ V manželství s Porterem vydržela 4 roky, ale k prvnímu útoku došlo už při jejich líbánkách. „Naše církev je proti rozvodům, svěřila jsem se několika kněžím i biskupovi, ale řekli mi, ať věřím a modlím se,“ vypověděla. Porter, Willoughbyová i  Holdernessová jsou členové mormonské církve.

jany ( 10. února 2018 23:06 )

uverim az bude soud. mohyl si to vymyslet aby jim ublizily

Zobrazit celou diskusi