Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vražda Pamely (†18) a střelba po migrantech vyvolala protesty. Davy lidí odmítají rasismus

Autor: ČTK, mah - 
10. února 2018
22:31

Italské město Macerata zaplavily tisíce demonstrantů proti rasismu a fašismu. Demonstrace, které se podle organizátorů zúčastnilo 30 tisíc lidí byla svolána v reakci na útok extremisty, který ve městě minulý týden postřelil šest cizinců tmavé pleti. Další demonstrace se odehrála v podvečer v Miláně. Sobota byla zároveň dnem, kdy si Itálie připomíná oběti jugoslávských partyzánů, které byly zabity v závěru druhé světové války na severovýchodě země a poloostrově Istrii. Demonstrace proti extremismu byly na sobotu naplánovány i v dalších městech.

Do Maceraty se 42 tisíc obyvateli v regionu Marche podle agentury AFP dorazili i obyvatelé ze vzdálených částí Itálie. Akci organizovaly antifašistické skupiny ANPI a ARCI či odborářská skupina FIOM a další nevládní organizace. Podpořili ji zároveň levicové politické strany a v ulicích bylo k vidění mnoho praporů komunistické strany Potere al Popolo („moc do rukou lidí“).

Pochod proběhl v poklidném duchu a nepotvrdily se tak obavy místních úřadů, které k němu daly svolení až v pátek. Kvůli hrozícímu vyhrocení situace se běžný chod městečka do velké míry zastavil. Zavřené zůstaly školy, po poledni zavřela většina obchodů a byl přerušen provoz veřejné dopravy. Ve čtvrtek večer zažili místní obyvatelé nepokoje, když se s policií střetly desítky přívrženců neofašistického uskupení Nová síla (FN).

Střílel po migrantech kvůli rozřezané dívce

„Vracíme věci tam, kam patří,“ řekla účastnice dnešního pochodu Laura. „Tohle je správné místo pro italskou vlajku. Nenechme ji Trainiům této země, tahle vlajka je naše,“ dodala s odkazem na Lucu Trainiho, který před týdnem v Maceratě střílel po černoších.

Střelec uvedl jako motiv svého útoku pomstu za vraždu 18leté Pamely Mastropietrové, jejíž tělo krátce před tím v Maceratě našli rozřezané ve dvou kufrech. Italská justice dnes oznámila, že v souvislosti s vraždou vyslýchala další dva občany Nigérie. Už dříve policie zadržela Nigerijce Innocenta Oseghaleho.

„Počet Nigerijců podezřelých z vraždy Pamely se zvýšil na tři, ale lidi dnes v Maceratě protestují proti rasismu, ne proti nigerijským dealerům,“ vytkla organizátorům cíl demonstrace předsedkyně protiimigrační strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová. V podobném duchu se vyjádřil lídr Ligy severu Matteo Salvini. Starosta Maceraty Romano Carancini označil načasování pochodu za nešťastné, avšak kvůli tomu, že město podle něj „potřebuje dýchat“.

Protesty proti rasismu

Plnou podporu protifašistickým shromážděním naopak vyjádřila strana Svobodní a rovní (LeU) předsedy senátu Pietra Grassa, jejíž členku Lauru Boldriniovou přivítal aplaus na akci v Miláně. „Cizinci, nenechávejte nás tady samotné s fašisty,“ uváděl jeden z transparentů v severoitalské metropoli. K menším střetům mezi bezpečnostními složkami a antifašistickými demonstranty došlo v nedaleké Piacenze.

Itálie si zároveň připomíná oběti, které v letech 1943 a 1945 zabili jugoslávští partyzáni po pádu fašistických a nacistických struktur, a na programu dne byly také manifestace příznivců FN a neofašistů z hnutí Casapound. V Turíně se ke stoupencům krajní pravice nakrátko přiblížili radikální antifašisté, k dramatičtějším událostem však nedošlo.

Připomínka válečných obětí

Italský prezident Sergio Mattarella varoval, že na události ze sklonku války by se nemělo zapomenout, neboť jde o nesmazatelnou dějinnou kapitolu, která „poukazuje na mimořádně závažná rizika extrémního nacionalismu a etnické nesnášenlivosti“.

Při násilnostech nazývaných „foibe“ podle přírodních prohlubin v Istrii a v okolí města Terst, do nichž byly často zaživa házeny oběti, přišly o život tisíce osob především italského původu. Krveprolití vrcholilo v květnu a červnu 1945, když Terst ovládli vítězní komunističtí povstalci a jugoslávské jednotky Josipa Broze Tita, kteří se mstili za krvavé zločiny fašistů páchané v předchozích letech.

agfor ( 11. února 2018 12:06 )

Jestlipak si makaróni připomněli i oběti svého velkého Ducceho.

Jakk ( 11. února 2018 10:51 )

Sorosovi pohrobci a vítači tam protestují.

akko ( 11. února 2018 07:45 )

Kdyby nekomu z techto pitomcu nesoucich ten hadr zabil nejaky n...r dite...nosil by jiny hadr pres tvar a rasista by urcite nebyl...ale snad by se mu v te slunickarske palici poradne rozsvitilo...

prycsnima ( 11. února 2018 00:22 )

 Zas raný sluníčkáři. A proč neprotestovali když ne gŕi znásilňovali a zabijeli italky ? Itálie je už úplně zamořená a italové maj v hlavě nas ráno.

Freestateofmind ( 10. února 2018 23:44 )

Takze negrrr zmasakruje holku. Chlap ma te invaze opic uz plne zuby. Postavi se nasili, vezme spravedlnost do vlastnich rukou. A ted prijde horda slunicek a protest... jak spatne je se branit najezdum lidozravich opic... dopadneme stejne jako puvodni obyvatele ameriky. Jednoduse nas vyhladi a ten zbytek co prezije bude v rezervacich. Super vyhlidky pro nase potomky. Diky bohu ze nemam deti. Nerad bych se dozil toho aby memu diteti nejaka opice urezala hlavu

Zobrazit celou diskusi