Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusové potvrdili: Všichni z letadla zemřeli. Putinovi již kondoloval Kiska, Zeman se chystá

Autor: simao, ČTK - 
11. února 2018
17:49

Leteckou havárii jihovýchodně od ruské metropole nepřežil nikdo ze 71 osob na palubě letadla An-148 Saratovských aerolinií. Oznámila to ruská prokuratura. Svou kondolenci již ruskému prezidentovi zaslal slovenský prezident Andrej Kiska, Miloš Zeman se na to chystá také, uvedl Blesk Zprávám hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Kondolence se chystá,“ vzkázal v neděli v podvečer stručně Blesk Zprávám Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Slovenský prezident Andrej Kiska, který na rozdíl od Miloše Zemana vyrazil na olympijské hry do jihokorejského Pchjongčchangu, již smuteční telegram do Ruska poslal.

„S lítostí jsem přijal smutnou zprávu o pádu civiliního letadla blízko Moskvy, při kterém vyhasly desítky lidských životů. V souvislosti s tímto tragickým neštěstím vyjadřuji jménem občanů Slovenské republiky a také jménem svým všem pozůstalým upřímnou soustrast. Smuteční telegram jsem už poslal prezidentovi Ruské federace,“ uvedl Kiska na sociální síti. 

Video  Na místě tragédie: Trosky ruského letadla a smrt 71 lidí u zasněžené Moskvy  - Reuters
Video se připravuje ...

Jednu černou skříňku již našli

Letoun mířící z Moskvy do Orsku v Orenburské oblasti na jihu Ruska se zatím z neznámých příčin zřítil jen šest minut po startu. Podle mluvčí aerolinek nebyly k technickému stavu stroje vyrobeného v roce 2010 žádné výhrady.

Pátrací skupiny na místě neštěstí zatím podle agentury TASS našly jednu ze dvou černých skříněk, které na palubě letadla pořizují záznam o průběhu letu. Přístroj, jehož údaje nyní budou analyzovat specialisté, nejeví známky poškození.

Ruská média přitom dávají najevo, že jsou otevřené všechny varianty, od technických problémů, přes nepříznivé počasí či selhání posádky, až po explozi trhaviny.

Putin nařídil speciální komisi

Ruský prezident Vladimir Putin prostřednictvím svého mluvčího Dmitrije Peskova vyjádřil soustrast všem, kteří při katastrofě přišli o své blízké. „Prezident Putin nařídil vládě sestavit speciální komisi pro vyšetření této letecké katastrofy,“ uvedl zároveň Peskov.

Podle mluvčí Vyšetřovacího výboru Ruské federace, což je obdoba amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), už byli vyslechnuti zaměstnanci Saratovských aerolinií na letišti Domodědovo, ze kterého havarovaný letoun startoval. Úřady prý také uvažují o mimořádné kontrole poměrů v aerolinkách, které před časem měly potíže kvůli porušování předpisů, když se zjistilo, že při jednom z letů se v pilotní kabině nacházela nejen posádka.

kristinn ( 12. února 2018 01:33 )

Ganzi, Zeman ušetril tým, že neletel na OH, tie peniaze môže použiť na iné. A Kiska? Hm...On zrejme rád lieta. Napr. týždenne si lietaval na štátne útraty do Popradu za žienkou, lebo madam sa neráčilo presťahovať do Bratislavy. Tiež vyšlo najavo, že prezidentskú kampaň si robil na náklady v jednej zo svojich firiem, dokonca mu DPH vrátili, aj daň z príjmu skrátil, lebo náklady na kampaň dal do nákladov firmy. „Oľutoval“, zaplatil, keď sa na to prišlo. A vina sa zvalila na účtovníkov...Váš Zeman iste takúto podlosť neurobí...Škoda, že nie je zdravý...

kristinn ( 11. února 2018 21:32 )

...nedá sa mi odoslať príspevok - skúška...

kristinn ( 11. února 2018 21:04 )

hm... Kiska...na jednej strane od Rusov odstup, kritika, na druhej - toto sa patrilo. A možno to urobili za neho a on sa iba pochválil... A nepoukazujte, že Zeman nie je na OH, ušetril Vám kopu peňazí a miesto účasti bude pracovať...

kristinn ( 11. února 2018 21:00 )

BINGO

babajaga ( 11. února 2018 19:54 )

Jasně a kdyby Zeman poslal kondolenci dřív než Kiska, tak tu čteme, jak leze Rusákům do zádele.

Zobrazit celou diskusi