Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kdo stojí za SPD? Takhle vypadala Tomiova dvouhra s miliardářem

Autor: Vera Renovica - 
13. února 2018
05:00

Se svým hnutím SPD hraje Tomio Okamura hotový Grand Slam a vyjednává s hnutím ANO podmínky, za kterých podpoří kabinet Andreje Babiše. Dodnes se ale vynořuje otázka, kdo za Okamurovým úspěchem stojí. Kousek odpovědi možná přináší fotografie z tenisového Fed Cupu. 

Tam českým tenistkám s úsměvem tleská Okamura, v lóži s ním nesedí nikdo jiný než David Beran(50), dle magazínu Forbes 16. nejbohatší Čech, který se kdysi podílel na privatizaci strojírenských Vítkovic.

Právě Beranův mluvčí, Mirek Deneš, byl podle zjištění Mladé fronty Dnes Okamurovým mediálním poradcem během kampaně před říjnovými sněmovními volbami, v nichž jeho hnutí utržilo 10,64 procenta hlasů voličů. Deneš tvrdil, že s výpomocí nemá Beran nic společného. Své služby ale poskytoval zdarma.

Byznysová pouta

Beran, jehož majetek Forbes loni odhadl na 12,1 miliardy korun, podniká s půjčkami v Česku i v Evropě prostřednictvím své firmy Profi Credit. Kvůli protiprávním exekucím měl podnik problémy u soudu. Nejde však o jediné „zvučné“ jméno pojící se s Okamurovým hnutím, které chce třeba obecné referendum nebo tvrdé zásahy proti islámu v Česku.

Například za pražským hotelem Čechie, kde slavili jeho lidé v říjnu volební úspěch, stojí mimo jiné i kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr či kdysi mocný pražský „kmotr“ Roman Janoušek. A volební noviny pro Okamuru připravovala agentura spojovaná s dalším vlivným lobbistou, Tomášem Hrdličkou.

pivotman ( 13. února 2018 14:29 )

My, dolní voliči a loutky horních hráčů bychom se měli na škemrání pojďte lidi volit - vysrat.

vuspi ( 13. února 2018 13:52 )

Deník Právo v roce 2015 informoval o smlouvě na poskytování mediálního poradenství, kterou Okamura podepsal dvakrát, jednou jako předseda hnutí a podruhé jako poskytovatel. Okamura podle ní měl od hnutí dostávat 958 tisíc měsíčně za mediální služby, tedy 46 miliónů za čtyři roky. Smlouva však platila jen čtyři měsíce, pak byla ze strany Úsvitu vypovězena. Okamura tak dostal zhruba čtyři milióny, které podle tehdejšího tajemníka Úsvitu Jana Zilvara coby půjčku později vrátil. https://www.novinky.cz/domaci/463280-z-okamurova-usvitu-melo-odejit-116-milionu-46-primo -predsedovi.html

roboct ( 13. února 2018 13:23 )

A kdo za Zemanem, dodej!

roboct ( 13. února 2018 13:21 )

Jeho brácha má v politice čistší úmysly. Ten by nám povyprávěl, kdyby se Tomia s jeho zázemím šmejdů nebál. Naznačil už dost.

roboct ( 13. února 2018 13:18 )

Okamůrovec je zjištný podlý hraboš co se zaštiťuje u voličů migranty s čímž on houno svede. Mafián.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa