Chystaná kniha, která vzniká z nadšení několika jedinců, ponese pravděpodobně název »Linka č. 141«, který má odkazovat na jednu z autobusových linek MHD. Proč zrovna tento název knihy?

Je to název autobusové linky, kterou jsme jako děti jezdívali na Českomoravskou. Byla to tepna dopravy z Černého Mostu dále do města, kde jsme mohly přestupovat na metro,“ vysvětlil autor projektu Vojtěch Havlovec (29).

Historie, osobnosti, současnost

Havlovec na Černém Mostě vyrůstal a žije tam dodnes. Nedá na tamní sídliště dopustit, a právě to stálo za myšlenkou věnovat Černému Mostu knihu s obšírným rozsahem témat. Pojednávat bude jak o historii, architektuře, osobnostech Černého Mostu, tak o tamních letitých hospodách či kulturních centrech. Snahou autorského týmu je znázornit kouzlo místa a jeho proměnu v čase.

Černý Most není jen o konečné metra

Na Černý Most se hodně zapomíná,“ uvedl Havlovec. „Většina lidí z Prahy i mimo ni ho má spojený s konečnou stanicí metra, s tranzitní dopravou, s obchodním centrem. Ale je to místo bohatého života i osobitých tradic a odkazů. A také změn,“ říká s poukazem na to, jak se sídliště proměnilo zejména po roce 1989.

Sonda do normalizace, a ještě hlouběji

Většina ulic na Černém Mostě má třeba jména po československých letcích z druhé světové války. Málokdo přitom podle Havlovce ví, jaké byly názvy ulic před sametovou revolucí. I na to bude kniha pamatovat, a čtenářům je hodlá připomenout. Stejně jako na fenomén inline hokeje, který sídliště na čas opanoval po olympijském vítězství českých hokejistů v Naganu.

Tvorbu knihy podpořila svými informacemi řada institucí a archivů. K publikování by podle nejsmělejších odhadů mohla jít koncem letošního roku. Autoři však stále shánějí zajímavosti i staré fotografie, které by jejich záměr podpořily.

Vyrůstali jste nebo jste žili na Černém Mostě také? O své postřehy či fotografie se můžete podělit s autory publikace skrz e-mail: produkce@stopzevling.cz

Fotogalerie
15 fotografií