Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Nosí těsné oblečení a mají svaly.“ Noviny v Malajsii vydaly návod, jak poznat gaye

Autor: ash - 
13. února 2018
18:00

Malajsijský deník Sinar Harian zveřejnil na čelním místě praktický skládací manuál, jak rozeznat na dálku lidi s homosexuálními sklony. Pozorovatelé v převážně muslimské zemi, kde je dosud homosexualita trestná, se obávají, že by to mohlo na některých místech vyvolat „hon na čarodějnice“.

Mezi body, podle kterých prý lze bezpečně rozeznat gaye, je například tento: „Rádi nosí těsné oblečení, aby předvedli svoji muskulaturu. Chodí do tělocvičen, aby si vypracovali pěkné svaly, ale i proto, aby mohli vrhat vilné pohledy na ostatní muže.“ V jiném bodě návodu se zase praví: „Zbožňují plnovousy, kníry a drahé oblečení známých značek.“

Gay může v zemi dostat až 20 let

Lesby si zase podle návodu, z něhož zveřejnil výňatky americký list Washington Post, „viditelně užívají objímání mezi ženami a držení se za ruce“. Čtenáři by lesby podle manuálu mohli poznat i z toho, že je z nich cítit, jak nenávidí muže, „tím, že je neustále ponižují a znevažují“.

Novinový manuál vyvolal spoustu kritiky po celém světě, velké znepokojení však vyvolal především u obhájců práv LGBT (zkratka slov lesba-gay-bisexuál-transgener) komunity v Malajsii. V zemi dosud platí zákon z dob koloniální minulosti země, podle něhož může být osoba s homosexuální orientací poslána až na 20 let za mříže. A čas od času přehnané negativní reakce na gaye zde přinášejí incidenty, které jsou někdy až úsměvné, většinou však děsivé.

Mezi ty úsměvné patří bojkot nejnovějšího filmu na téma Kráska a zvíře. Loni k němu přistoupila malajsijská kina kvůli jedné scéně, která je podle tamních puritánů otevřeně homosexuální (vystupuje v ní sluha LeFou, který si podle slov samotného režiséra „není jist svou sexualitou“). Kina film nepromítala i přesto, že ho vládní cenzoři schválili - poté, co zmíněnou scénu z filmu vystřihli.

Opravdu tragické jsou jiné případy. Například rovněž loni byl v jedné škole 18letý student zbit a poté upálen spolužáky, kteří ho označili za homosexuála. A jen o několik měsíců byla ve svém stánku s květinami pobodána a postřelena transsexuálka. Svůj podíl na nesnášenlivosti vůči gayům má i tamní vláda. Například loni v červnu ministerstvo zdravotnictví sponzorovalo soutěž, v níž natočí mladým lidem, kteří natočí video s tématem prevence homosexuality, finanční odměnu.

„Kdybyste raději vydali návod, jak poznat vraha“

Po loňských krvavých incidentech se rozšířily výzvy ke zmírnění anti-gay rétoriky v zemi. Teď panují obavy, že manuál vytištěný v Sinar Harian by mohl odstartovat další vlnu násilností. „V této zemi přece je tolik důležitějších problémů, které je řešit,“ ozval se Arwind Kumar, malajsijský aktivista, který je jednou z největších hvězd tamních sociálních sítí. „Pokud opravdu chcete vzdělávat společnost, pak jí vysvětlujte, jak lze poznat třeba pedofily, sexuální násilníky, vrahy či potencionální únosce. Čím sakra homosexuál ohrožuje váš život?“, ptá se na videu zveřejněném na internetu Kumar.

Kumar upozornil například i na to, že někteří z nejvyšších náboženských vůdců v zemi mají hodně bujné vousy. A že pokud má být signálem homosexuality drahé značkové oblečení, pak musí samozřejmě padat podezření na všechny malajské filmové a hudební hvězdy. „To je teda dost hloupé,“ dodal Kumar.