Životní příběh fotografa Ladislava Sitenského je stejně pestrý a nevyzpytatelný jako osud knihy, kterou zkraje února vydalo nakladatelství Mladá fronta. Narodil se v roce 1909 na Vinohradech. Ve 13 letech podlehl kouzlu fotografie, když tehdy obdržel jako dárek svůj první fotoaparát. V roce 1939 odcestoval na stáž do Francie, kde jej zastihla druhá světová válka.

Od francouzského vojska k britskému letectvu

Té se Sitenský zúčastnil nejprve jako voják čs. zahraniční armády ve Francii, ale po její kapitulaci musel odejít do Anglie. Tam se hodlal přihlásit k tamnímu královskému letectvu, ale byl přijat „pouze“ jako letecký fotograf, protože těch byl tou dobou nedostatek.

Snímky jsem pořizoval primitivními aparáty s ještě horší optikou. Filmy byly málokdy k dostání a nepříliš citlivé,“ vypráví válečný fotograf v knize, kterou letos vydala Mladá fronta. Díky jeho činnosti a úsilí se dodnes dochovala řada fotografií, které dokumentují činnost československých letců ve službách Královského letectva Velké Británie. Řadu z nich je možno zhlédnout na výstavě v Galerii Lucerna, která vychází z nově vydané knihy.

I kniha má svůj příběh

Fotograf Sitenský měl v úmyslu své fotografie po válce vydat knižně. Konkrétně v roce 1947. Bohužel však neměl štěstí ani na dobu, ani na místo. „Vzhledem k tomu, že jsem si nevěřil jako spisovatel, svěřil jsem to (text – pozn. redaktora) jedné paní, která mi byla doporučena,“ dočte se čtenář v knize. „Netušil jsem, že to byla komunistka a že neměla nejmenší zájem na realizaci díla.“

Fotografická kniha s názvem „Peruť 312“ byla připravena k tisku v roce 1948. Konkrétně v únoru. Stihlo se vytisknout jen několik výtisků, než ji komunisté po únorovém převratu zakázali. „Tiskárna nejenže pozastavila výrobu mé knihy, ale nepustila mne ani do tiskárny, aby mi vrátila materiál,“ líčí Sitenský.

Kniha tak upadla v zapomnění, a až letos, díky několika dochovaným kusům, které zachránili tehdejší tiskaři, se dočkala v podstatě prvního vydání, které má na svědomí nakladatelství Mladá fronta. Její autor se toho však nestihl dožít, protože 14. 11. 2009 ve věku 90 let zemřel.

Výstava

Řadu fotografií uvedených v knize Peruť 312 je možno zhlédnout v Galerii Lucerna na Václavském náměstí, jejíž vernisáž proběhla 13. února, tedy takřka přesně 70 let od původně plánovaného vydání knihy. „Kniha i výstava jsou krásné,“ sdělil při vernisáži historik Jiří Rajlich, který je jedním z nejpovolanějších odborníků na téma českých letců ve službách RAF.

Je nesporně úžasné, když po 70 letech dojde ke zmrtvýchvstání knihy,“ uvedl pro Blesk.cz historik, který ke knize napsal předmluvu. „Myslím, že je výstava, ale ostatně i kniha zajímavá nejen kvůli atraktivnímu tématu, ale i kvůli nesporné umělecké kvalitě pořízených fotografií.“

Kdy: Každý všední den až do 7. března od 16 do 21 hodin.
Kde: Galerie Lucerna (1. patro), Štěpánská 61.
Vstupné: Zdarma

Fotogalerie
24 fotografií