Obytný cihlový dům v ulici Na Sypkém v těsném sousedství Zenklovy ulice v Libni ukrýval nečekané hosty. Zřejmě od začátku zimy tu spalo přesně 199 netopýrů rezavých. „Přišli na ně obyvatelé domu, kteří dělali rekonstrukci a našli netopýry v odvětrávací štěrbině. Mysleli si, že jich je tam zhruba 10, my jich nakonec našli dvě stovky,“ prozradila k nálezu Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka záchranné stanice, kterou provozují Lesy hlavního města Prahy.

Než si při rekonstrukci lidé netopýrů všimli, došlo bohužel k poranění několika z nich. Většina z „pacientů“ se však brzy dala dohromady a společně se zbytkem kolonie už tito netopýři dokončují zimní hibernaci ve speciálně upravených zazimovacích přepravkách. „Jeden jediný netopýr měl vážnější poranění, konkrétně zlomené křídlo. Ostatní měli oděrky, které se už zahojily,“ upřesnila ošetřovatelka.

Podle Zuzany Pokorné bývá nález netopýrů v pražských domech relativně běžný, často to však bývají kolonie o zhruba 30 až 40 jedincích. Téměř dvě stovky těchto letounů najednou v pražské záchranné stanici nepamatují. Začátkem tohoto pracovního týdne navíc došlo k nálezu další kolonie o 74 jedincích, které objevili obyvatelé Smíchova při rekonstrukci okna.

Rezavý druh je v Praze jako doma

„Netopýr rezavý patří mezi častější druhy v Praze, pro zimování někdy štěrbiny v domech využívá. Budovy těmto tvorům nahrazují například jeskyně nebo dutiny stromů či jiné prostředí, na které jsou zvyklí v přírodě. Netopýři jsou společenští, kromě zimních kolonií vytvářejí také letní mateřské kolonie samic. Samci jsou více samotářští,“ popsala Zuzana Pokorná. Z celkového počtu 199 netopýrů v libeňském domě bylo pouze 45 samců.

Poslechněte si informace Zuzany Pokorné ze záchranné stanice:

Odchycení netopýři opustí své provizorní zimoviště v areálu záchranné stanice na jaře. Během jejich vypouštění všechny jedince pracovníci opět důkladně prohlédnou. „Vypouštíme je nejčastěji v místě odchytu nebo na nejbližším možném vhodném místě, protože se tam vyznají,“ dodala vedoucí ošetřovatelka stanice.

Podívejte se na odchycené netopýry:

Fotogalerie
10 fotografií