Aerobik funguje na hubnutí lépe než modernější druhy cvičení

  • Aerobik funguje na hubnutí lépe než modernější druhy cvičení
    16. února  2018 
     06:00

    Pořád hledáte sport, díky kterému byste zhubli a zároveň se pobavili? Aerobik byl kdysi velice populární cvičení, ale zájem o něj časem opadl. Vystřídala ho zumba, pilates či bikram jóga. Možná je na čase oprášit starou kazetu, protože aerobik je možná přesně to, co hledáte!

  • Aerobik na VHSkách

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    O aerobním cvičení se poprvé zmiňuje kniha s názvem Aerobics od doktora Kennetha Coopera vydaná v roce 1968. V Americe sklidilo aerobní cvičení veliký úspěch a rychle se rozšířilo do světa. Začalo vznikat mnoho nejrůznějších odnoží tohoto cvičení. Například populární step aerobik, dance aerobik, kickbox aerobik a mnohé další.

    V tehdejším Československu se aerobik vryl do paměti žen jako rytmické cvičení s hudbou podobné tanci. Aerobik si mohl každý pořídit domů na VHS kazetě a cvičit mohl v pohodlí domova s předcvičitelkou na videu. Postupem času měla vlastní kazetu doma snad každá žena.

    V osmdesátých letech zájem o toto sportovní tancování upadl. Částečně proto, že vzniklo přehnané množství různě zaměřených odvětví aerobiku, která už nebyla veřejnosti tak dostupná. Ale především proto, že aerobik se stal kritizovaným sportem kvůli jeho zatížení na klouby. Video kazety tak zůstaly v hlubokých policích a zapadaly prachem. Teď je ale čas přehrávače znovu oprášit!

  • Přijdeme tomu na kloub!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I vědcům se asi zastesklo po upnutých úborech krásných předcvičovatelek. Rozhodli se totiž probádat, jak to skutečně s aerobikem je. Pro studii publikovanou v Časopisu sportovní medicíny a tělesné zdatnosti (Journal of Sports Medicine and Physical Fitness) bylo zapotřebí zjistit, jak různé aerobní tréninkové programy ovlivňují úbytek hmotnosti i tělesného tuku a jak ovlivňují svalovou hmotu, kondici a fyzickou zdatnost u žen s nadváhou nebo obezitou.

    Aerobní cvičení zkoumali podle dvou skupin obtížnosti. Aerobní cvičení s nízkou obtížností (low-impact aerobic) se vyznačuje tím, že nechává jednu nohu vždy v kontaktu se zemí, zatímco aerobik s vysokou obtížností (high-impact aerobic) je cvičení s poskoky, kdy se tělo nemusí dotýkat země. Pro výzkum vědci náhodně rozdělili třicet dva žen trpících nadváhou a obezitou do dvou těchto skupin.

  • High-impact aerobik

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V tomto programu ženy cvičily intenzivně čtyřikrát týdně. Byla pro ně vytvořena speciální sekvence aerobních cviků, které se soustředily na rytmický pohyb, při kterém se zvedaly současně obě nohy ze země. Sekvence připomínala kardio cvičení, jako například kardio kickboxing, kardio taneční kurzy, boot camp nebo jiné intervalové tréninky s vysokou intenzitou.

    Cvičení zahrnovalo na začátek 5 až 10 minut zahřívání svalové hmoty. Následoval 40minutový trénink a poté 5- až 10minutový odpočinek. Během studie se pohybovala tepová frekvence účastnic na 85 procentech jejich maximální tepové frekvence.

    Jak vypadá power plate aerobic a proč ho vyzkoušet?

    Video se připravuje ...
    Redaktorka Maruška si byla vyzkoušet na vlastní kůži aerobik na Power Plate. • VIDEO: Adam Balažovič

  • Low-impact aerobik

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ty ženy, které následovaly program s nízkou zátěží, kombinovaly silový trénink a aerobní cvičení s nízkou zátěží, což znamená, že během cvičení neposkakovaly tolik jako jejich konkurentky.

    Stejně jako předešlá skupina ženy strávily 5 až 10 minut rozcvičkou na předehřátí svalů. Poté následoval 30minutový trénink, doplněný o 20 minut silového tréninku na posilovacích strojích. Během posilování se střídala zátěž na svaly stehen, hýžďové svalstvo, svaly paží, triceps a biceps. Poté následoval zasloužený odpočinek.

    Během tréninku srdeční frekvence účastnic dosáhla přibližně na 65 procent jejich maxima.

  • Sečteno a podtrženo!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Po 24 týdnech náročné práce a vyčerpávajícího cvičení výzkumníci zjistili, že obě skupiny žen ztratily na váze a celkově zlepšily svou fyzickou kondici. Ale přestože ženy ve skupině s vysokou intenzitou ztratily více tukové hmoty (high-impact 7 procent, low-impact 3 procenta) a celkové tělesné hmotnosti (high-impact 4,5 kg, low-impact 2,7 kg), ženy ve skupině s nízkou intenzitou získaly větší svalovou hmotu, lépe tak spalovaly kalorie a zrychlily metabolismus.

    Navíc bylo zjištěno, že aerobik s vysokou intenzitou je náročný na klouby, zatímco u méně náročného aerobiku není zátěž na klouby výrazně patrná.

    Pokud tedy chcete získat všechny možné benefity, které aerobní cvičení přináší, a zároveň si nezničit kolena, zvolte aerobik, při němž se tolik nezapotíte, jako třeba klasický aerobik, soft aerobik (nazývaný také NIA aerobik), step aerobik nebo aqua aerobik, a doplňte ho posilováním svalů. Jednoduše řečeno, bezpečný aerobik pro vaše klouby je ten, se kterým budete vždy jednou nohou na zemi.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji