Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ve floridské škole zabíjel 19letý mladík! 17 mrtvých a 13 zraněných

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, všm, bud - 
15. února 2018
06:33

Na střední škole v Parklandu v jižní Floridě se ve středu strhla střelba. 19letý mladík vtrhl do školy krátce před koncem vyučování. Zabil 17 lidí a nejméně 13 zranil. Útočníka policie zadržela - byl to problémový student se zálibou ve zbraních, kterého škola krátce před masakrem  vyloučila.

Šerif potvrdil, že podezřelým útočníkem je devatenáctiletý někdejší student školy Nikolas Cruz, který byl ze školy vyloučen z kázeňských důvodů. Nyní je Nikolas ve vazbě a vyšetřovatelé začínají zjišťovat, co se vlastně stalo, uvedla agentura AP. Podezřelý střelec měl podle AP nejméně jednu samonabíjecí útočnou pušku AR-15 a několik zásobníků.

Šerif Israel upřesnil, že 12 obětí zemřelo uvnitř budovy školy, dvě těla byla nalezena venku u školy, další na ulici a dvě oběti podlehly zraněním v nemocnici. Mezi mrtvými byli studenti i dospělí.

Útočník spustil požární poplach

Střelba začala na škole Marjory Stoneman Douglas, která se nachází asi 72 kilometrů od Miami, ráno místního času. Podle informací dvou floridských senátorů útočník vešel do školy v plynové masce, nesl pušku, střelivo a kouřové granáty. Pak spustil požární poplach a přiměl studenty a personál, aby vyšli ze tříd na chodbu. Pak začal do nich střílet.

Takto se studenti schovávali v jedné ze tříd:

Několik set studentů uteklo na ulici nebo se schovávalo ve třídách, zatímco policie pátrala po útočníkovi. Kromě policie na místě zasahovalo množství sanitek a hasičských vozů. V živém televizním vysílání pak byly vidět desítky studentů prchajících z budovy se zdviženýma rukama. K prchajícím se přidal také Cruz, když se snažil uniknout policii.

Šerif Scott Israel na briefingu také uvedl, že střelec se policii vzdal bez odporu. Policie začala prověřovat, jaké stránky na internetu a na sociálních médiích Cruz navštěvoval, a podle šerifa Israele zjistila řadu velmi znepokojujících skutečností. Například na Instagramu Cruz zveřejnil své fotografie s brokovnicí a s pistolí, na dalších pózuje s obličejem zakrytým šátkem a ohání se dlouhými noži. Jiné příspěvky obsahují výhrůžky typu chci střílet lidi svou AR-15. Aby Cruz mohl zbraň koupit, musel získat povolení.

Řada studentů zůstala zamčená ve třídách a komunikovali skrz SMS. Někteří z nich popsali, že se chvíli před útokem rozezněl požární poplach. Nejdříve se radovali, že se jim tak zkrátí vyučování, pak ale došlo k palbě. „Slyšel jsem spoustu výstřelů, nejméně šest,“ popsal například místní student Nicole Baltzer. 

Bílý dům uvedl, že prezident Donald Trump byl o situaci informován a sleduje vývoj.

jerry ( 15. února 2018 10:35 )

Amerika, náš vzor! (y)

skaara ( 15. února 2018 10:17 )

Tak to na 100% NENÍ ŽÁDNÝ HISPÁNEC, hispánská rodina ho POUZE ADOPTOVALA, o čemž vypovídá i jeho příjmení, kde je nezvyklá předložka DE, která se normálně vůbec nepoužívá !!!

flora ( 15. února 2018 10:00 )

V posledních týdnech sleduji, že hulvátství pražáků nabylo nebývalých rozměrů.Myslím v reálu.Čím to asi bude? To co předváději anonymně na diskuzích pomíjím .

skaara ( 15. února 2018 09:07 )

Aha, ale na fotografiích tedy rozhodně jako "Latino" nevypadá - vysoký běloch s extrémně světlou kůží a ještě má zrzavé vlasy. A na Floridě má hispánské příjmení každý druhý, takže tohle tedy neřeším. Daleko děsivější je, že dotyčný byl léčený psychopat a přesto směl chodit do školy a bez problémů si koupil ty útočné zbraně.

priserka ( 15. února 2018 08:03 )

Výchova stojí za prd. Běda zvýšit na dítě hlas, nedej bože dát pohlavek a pak to takto dopadá.

Zobrazit celou diskusi