Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rasistická sranda v čínském televizním „silvestru“: Schytali to Afričané

Autor: ash - 
17. února 2018
10:50

Velkou kritiku nejen v Číně vyvolala jedna ze scének v zábavném galavečeru tamní televize k uvítání nového lunárního roku Psa. Jde o obdobu televizního silvestra, který známe i v Česku, v Číně mívá ale až 800 milionů diváků. Scénku s tanečnicí s vypolstrovaným zadkem a začerněným obličejem kritici považují za rasistickou, prý si příliš utahuje z černochů. 

Sporný moment se přitom objevil ve skeči, jejímž cílem bylo především oslavit sílící čínsko-africké vazby. Háček je v tom, že africkou ženu zde znázornila Číňanka tak, že se začernila a svůj zadek si náležitě „vypolstrovala“. Obojí je podle kritiků nemístným projevem rasistických předsudků. A začerňování obličeje s pomocí make-upu, zvané „blackface“, je označováno za hluboce urážlivé.

Na první pohled to nevypadá, že by měl nějaký pořad čínské televize vzbudit takový rozruch. Ale galavečer k uvítání lunárního roku, který pravidelně vysílá čínská televize CCTV, je cosi jako hlavní silvestrovské vysílání v Česku, ale s výrazně vyšší sledovaností.

Na přelomu lunárních roků, který letos vyšel na noc ze čtvrtka na pátek, se na něj dívá až 800 milionů diváků, především Číňanů po celém světě. Podle některých odhadů jde o vůbec nejsledovanější zábavnou show, kterou svět zná.

Oslavy nového lunárního roku Psa Oslavy nového lunárního roku Psa | Reuters

V kritizované komické scénce mladá černoška požádá čínského muže, aby se představil její matce jako manžel. Zatímco černošku skutečně hraje černoška, její matku hraje Číňanka se začerněnou pletí a jejímu profilu v exotickém úboru dominuje uměle hodně zveličený zadek.

Nelíbil se ani herec v opičím kostýmu

Terčem kritiky se stalo i to, že matka má na hlavě cosi jako mísu na ovoce a je doprovázena hercem v opičím kostýmu, na což jsou černoši rovněž velmi hákliví.

Celá scénka přitom chválí čínsko-africkou spolupráci, propaguje, kolik Afričanů má prospěch z čínských investic a jak jsou za to Pekingu vděční. Čína skutečně v posledních letech prudce zvýšila investice v Africe. A podle scénáře se scénka odehrává na stavbě železničního projektu Nairobi-Mombasa.

Už několikrát přitom Čína podobné aféry zažila. Například v roce 2016 ji způsobila televizní reklama na prací prostředek. V ní mladá Číňanka dala náležitě začerněného muže do pračky, aby se z ní v následujícím záběru vynořil jako typický Číňan, tentokrát už se „správnou“ barvou kůže.