Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fotka usvědčila ministra z močení na veřejnosti. Čechům to už ukázal premiér

Autor: Darina Jíchová - 
16. února 2018
14:10

Vláda v Indii začala boj proti veřejnému kálení a močení. Po celé zemi se snaží propagovat osobní čistotu a hygienu. Jenže vládní snaha je národu k smíchu po poklesku tamního ministra zdravotnictví. Muž, který je do programu „Čistá Indie“ zapojen, močil u zdi ve městě Džajpur. Snímek zaplavil internet a sdílely ho statisíce uživatelů. Fotografie dala připomenout „výkonu“ nynějšího premiéra Andreje Babiše (ANO), který se v létě 2015 ještě jako ministr financí pochlubil, jak si ulevuje na venkovním pisoáru na hudebním festivalu.

Trapas ministra zdravotnictví Kaliho Charana Sarafa ze státu Rádžasthán, jehož strana Bháratíja džantá chce zamezit močení na veřejnosti, zachytil člen opoziční strany a okamžitě jej sdílel na Twitteru.

Saraf odmítl snímek komentovat. Fotka ponížila jeho i celou stranu, byli to právě oni, kdo si dali za cíl očistit zemi a spustili program Čistá Indie. Jejich snahu podporuje i premiér Naréndra Módí.

Módí se často nechává fotit s koštětem, jak zametá ulice. Většinou se jedná o města, která se dostala na seznam stovky nejčistějších indických měst. Džajpur mezi ně zatím nebyl zařazen.

Vláda v čele s premiérem slíbila, že do října 2019 vymýtí kálení a močení na veřejnosti. Podle posledních zpráv od roku 2014, kdy se Módí chopil moci, nechal postavit kolem 60 milionů veřejných záchodků. Dalších 20 milionů bude postaveno do července tohoto roku.

Premiér Módí je součástí programu „Čistá Indie“. Premiér Módí je součástí programu „Čistá Indie“. | reprofoto/twitter

Zabíjejí bakterie z výkalů malé děti?

„Co nejvíc jich musíme postavit hlavně před chrámy,“ řekl premiér. Ve státě, kde počet obyvatel přesahuje miliardu, jich téměř polovina stále vykonává potřebu venku. V zemi je vysoké procento úmrtí malých dětí, ministerstvo zdravotnictví se domnívá, že důvodem jsou bakterie ve výkalech, které způsobují závažná průjmová onemocnění. Ročně tak v Indii zemře 190 tisíc dětí do pěti let.

I přes miliony nových záchodů ale lidé v Indii na veřejnosti močit nepřestávají. Podle průzkumů je tento „zvyk“ v některých společnostech hluboce zakořeněn. Často se jedná o jedinou možnost mladých žen, jak uniknout dohledu svých tchyní a setkat se s vrstevnicemi. Navíc septiky veřejných záchodů jsou rychle zaplněné a přetékají a společnosti zajišťující jejich údržbu je nestíhají vyvážet.  

mirkazam ( 23. února 2018 12:32 )

Taky zírám,s čím ještě přijdou naši,,reportéři " příště....to už je fakt ubohost...

prycsnima ( 16. února 2018 16:37 )

Indie a indi jsou smradosi..... Moje stará , když chci,furt říká" necháme to na indy".

Monikay ( 16. února 2018 15:47 )

Všichni chlapi jsou stejní Na parkovišti jsem zažila chlapa s rodinou, co vylezl z auta, aniž by se někam schoval rozepnul poklopec a před očima všech se vychcal

marlen52 ( 16. února 2018 15:40 )

no bože čelem se mu to nepotí je to normální ale blesk má senzaci

iFender ( 16. února 2018 15:09 )

Je to verejne DIXI takze o co jde pani novinari?Existuji jeste kabiny DIXI,TOI TOI,TIP TOP,KS Containerdienst etc..Vy je jak je videt nepouzivate,proto nevite co je na obrazku.Asi to poustite do kalhot,co?

Zobrazit celou diskusi