Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Japonsko přijalo jen 20 uprchlíků. O azyl přitom žádalo 20 tisíc

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
16. února 2018
18:00

O azyl v Japonsku loni požádalo přes 19 600 lidí, což je o 80 procent více než v roce předešlém. Úřady však vyhověly jen 20 žadatelům, informovala japonská vláda. Útočiště tedy bylo přiděleno jen jedné desetině procenta uchazečů. V Japonsku, kde si zakládají na stabilitě společnosti, vnímá řada obyvatel imigraci jako hrozbu pro bezpečnost i pro kulturní a etnickou jednotu, uvedla agentura Reuters.

Přestože je země jedním z hlavních mezinárodních dárců poskytujících finance pro uprchlíky, Tokio se zdráhá uvolnit svou migrační politiku. Na tomto postoji nic nemění ani to, že japonská populace stárne a zmenšuje se i místní pracovní síla.

Počet žadatelů se každoročně zvyšuje

Podle japonského ministerstva spravedlnosti se počet žadatelů o azyl v posledních letech zvyšuje, neboť lidé využívají systém, který umožňuje žadatelům s platným vízem v zemi pracovat, zatímco úřady jejich žádost vyřizují.

Čtvrtinu z loňských 19 628 žadatelů o azyl tvořili Filipínci, následovaní Vietnamci a lidmi ze Srí Lanky. Z 20 osob, jejichž žádosti úřady vyhověly, je pět Egypťanů, pět Syřanů a dva Afghánci. Podrobnosti o zbylých osmi žadatelích japonští činitelé údajně z bezpečnostních důvodů odmítli poskytnout.

Premiér zavřel „dveře“ do Japonska

„Dvacet lidí je příliš málo. Na základě našich zkušeností s podporou uprchlíků si myslím, že by mělo být přijato více lidí,“ uvedla Eri Išikawaová z japonské asociace pro uprchlíky. Země je kvůli své migrační politice často terčem kritiky od mezinárodních organizací na ochranu lidských práv. V roce 2016 poskytlo Japonsko na podporu uprchlíků 152 milionů dolarů (3,1 miliardy Kč), přijalo však jen 28 azylantů.

Pomyslné uzavírání brány do Japonska má na svědomí kontroverzní premiér Šinzó Abe. V roce 2015 se dokonce nechal slyšet, že země by se měla soustředit na to, aby zlepšila životní podmínky pro své vlastní obyvatele, a ne na přijímání uprchlíků ze Sýrie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi