Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dopravní letadlo se zřítilo v horách. Mrtvých je nakonec 65

Autor: kal, ČTK - 
18. února 2018
17:10

Havárii letadla íránských aerolinek nepřežil nikdo z pasažérů a členů posádky. Podle agentury Reuters to v neděli uvedl mluvčí letecké společnosti Iran Aseman Airlines, jejíž letadlo se za mlhy zřítilo v horách na jihozápadě země. Státní tisková agentura IRNA upravila počet obětí na 65 místo dříve uváděných 66.

„Po prohledání oblasti jsme se dozvěděli, že naneštěstí... naši drazí cestující přišli o život,“ řekl podle Reuters mluvčí íránské státní televizi. Agentura IRNA uvedla, že na palubě bylo 59 pasažérů a šest členů posádky.

Soustrast příbuzným obětí již vyjádřili i nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí a prezident Hasan Rúhání.

Záchranáři museli do těžkého terénu

Příčinu nehody úřady zatím nezjistily. Letoun havaroval za velmi obtížných letových podmínek - kromě husté mlhy se posádka musela vypořádat také se silným větrem. Záchranným týmům, mezi nimiž jsou i pracovníci íránského Červeného půlměsíce, se těžce daří dostávat na místo nehody v zasněžené oblasti hory Dinar v pohoří Zagros, asi 22 kilometrů od města Jásúdž.

Stroj ATR-72 letící na vnitrostátní lince mířil z metropole Teheránu do města Jásúdž na jihozápadě Íránu. Podle íránských médií zmizel z radarů zhruba 50 minut po startu z mezinárodního letiště Mehrábád v Teheránu.

Dopravní letadlo se zřítilo v íránských horách. Neštěstí nepřežilo 65 lidí Dopravní letadlo se zřítilo v íránských horách. Neštěstí nepřežilo 65 lidí | Reuters

Aerolinkám se zřítila dvě letadla už dřív

Polosoukromá společnost Iran Aseman Airlines je třetí největší íránskou aerolinkou co do počtu vlastněných letadel. Zajišťuje především vnitrostátní dopravu, ale i některé mezinárodní lety. Podle agentury DPA přidala nedávno Evropská komise firmu Iran Aseman Airlines kvůli stavu jejích letadel na černou listinu aerolinek, které do zemí EU létat nesmějí.

Aerolinky Aseman mají na svém kontě již dvě havárie svých letadel. V roce 1994 se poblíž íránského města Natanz zřítil stroj F-28 s 66 lidmi na palubě a v srpnu 2008 pak letadlo Boing 737 s 74 lidmi na palubě havaroval v Kyrgyzstánu. V obou případech neštěstí nikdo nepřežil.

Na technickém stavu íránských dopravních letadel se podepsaly dlouholeté mezinárodní sankce, k leteckým nehodám tak v Íránu podle agentury AP dochází pravidelně. Stroje ART-72, který se dnes zřítil, byl vyroben v roce 1993.

jasnovidec01 ( 18. února 2018 17:56 )

„Po prohledání oblasti jsme se dozvěděli, že naneštěstí... naši drazí cestující přišli o život,“ co je tohle za oznámení???naneštěstí???jako ,že je dobře,že nikdo nepřežil??? ach jo

moiaza ( 18. února 2018 13:42 )

Zdenekk v letadle nespadne. Totální hlupáci mají totíž totální štěstí.

Zobrazit celou diskusi