Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve věznici u Ria de Janeira vypukla vzpoura: Bachaři jako rukojmí

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
19. února 2018
07:10

Ve výrazně přeplněné věznici nedaleko Ria de Janeira vypukla v neděli odpoledne vzpoura trestanců. Ačkoliv světová média potvrzovala, že se situace do večera uklidní, vše je jinak. Rozzuření trestanci drží dozorce jako rukojmí.  Jejich počet neupřesnila, stejně tak neinformovala, zda došlo ke zraněním či úmrtím.

Násilnosti, vzpoury či útěky jsou v přeplněných a špatně zajištěných brazilských věznicích poměrně časté. V nápravném zařízení Milton Dias Moreira asi 55 kilometrů od centra Ria je podle agentury Reuters přes 2000 lidí, přestože komplex má kapacitu pouze 900 osob.

Speciální zásahová jednotka a brazilští policisté kolem věznice utvořili ochranné pásmo. Podle zpravodajského serveru G1 trestanci vzali jako rukojmí sedm dozorců, z nichž pak ale tři propustili.

Věznice pod kontrolou kartelů

Brazilský prezident Michel Temer v pátek nařídil federální armádě, aby převzala velení nad bezpečností ve státě Rio de Janeiro, který podle něj takřka ovládl organizovaný zločin. Součástí intervence mají údajně být také opatření na posílení bezpečnosti ve věznicích, které jsou podle Reuters prakticky pod kontrolou mocných drogových gangů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání