Koně Převalského zamíří do Mongolska 19. června. Součástí leteckého transportu z Kbel, na němž pražská zoo spolupracuje s armádou, budou čtyři klisny z evropských zoologických zahrad a chovných zařízení. „Pokud mezi nimi budou právě Helmi a Hanna, půjde o první koně Převalského, kteří cestu domů absolvují nejen autem a letadlem, ale také lodí. Z Finska do Německa se totiž přeplavily na trajektu,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Snahy o navrácení ohrožených zvířat do vlasti jejich předků začaly na konci 80. let. První transport do Mongolska se uskutečnil v červnu 1992 a od roku 2011 Zoo Praha samostatně organizuje transporty do západního Mongolska. Za tu dobu do původního prostředí vrátila 31 zvířat, z toho 27 z Česka a zbývající čtyři vnitromongolským transportem. Podle předchozích informací zoo je program úspěšný a koně se v Mongolsku rozmnožují.

Na transport do Mongolska koně čekají v chovné stanici v Dolním Dobřejově. Kopcovitá krajina mezi Benešovem a Táborem se vyznačuje tužšími zimami a zvířata tu přivykají na drsnější podmínky, s nimiž se později setkají v mongolské stepi.

 

Fotogalerie
29 fotografií