V rámci přednáškového cyklu Hovory o historii se chystá další večerní setkání, které zájemcům přiblíží některou z kapitol československé historie. Téma večera tentokrát bude věnováno roku 1968. Na Pražské jaro a jeho konec v důsledku okupace vojsky Varšavské dohody bude tentokrát vzpomínat bývalá televizní i rozhlasová hlasatelka Kamila Moučková.

Vzpomínkový večer se uskuteční 28. února v 18:30 na půdě gymnázia Thomase Manna ve Střížkovské ulici. Ikonické hlasatelky, která byla v srpnu 1968 v „centru dění”, bude možné se krom osobních vzpomínek na „osudový rok 1968” ptát i na jiné životní zážitky a zkušenosti.

Legenda televizního i rozhlasového vysílání

Kamila Moučková se narodila v Jihlavě v roce 1928. Od 50. let začala pracovat ve sdělovacích prostředcích, nejprve v Čs. rozhlase a následně i Čs. televizi, kde se stala první hlasatelkou televizních novin. Právě na tomto postu ji zastihla srpnová invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Byla první, kdo o invazi veřejně informoval.

Vojenskou okupaci odsoudila, což ji následně stálo nejprve místo hlasatelky, následně i zaměstnání v televizi. Své přesvědčení ovšem nezměnila, byla jednou z prvních signatářek Charty 77 a pro lidi ztělesňovala dodnes symbol vzdoru komunistické moci. V roce 2008 byla zvolena do Dvorany slávy televizní ankety TýTý a v roce 2013 byla jednou z prvních, které prezident Miloš Zeman ocenil medailí Za zásluhy.