„Občané, občanky, soudruzi, soudružky. Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky,“ zahájil svůj přelomový projev hlavní iniciátor komunistického puče v únoru roku 1948 Klement Gottwald. Lidem na Staroměstském náměstí oznámil, že prezident Edvard Beneš přijal Gottwaldův návrh na obměnu vládního kabinetu, kterým de facto začali v Československu komunisté řídit celý stát.

Shromáždění na Staroměstském náměstí proběhlo přesně 25. února 1948. Téměř přesně na den o 70 let později se před současným sídlem KSČM v ulici Politických vězňů v centru Prahy sešli členové platformy Bez komunistů.cz, aby připomněli zločiny, které totalitní režim v Československu za více než 40 let nadvlády napáchal.

„Měli by se stydět“

„Tato výtvarná instalace říká, že na rukách komunistů zůstala krev, která nebyla smyta. Ona se totiž ani umýt nedá. Ten, kdo ji na rukách má, by měl pouze zalézt někam do kouta a tam se stydět,“ uvedl Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz. Podle něj se to však nestalo a naše země po sametové revoluci promeškala jedinečnou možnost vyrovnat se s komunistickým režimem právní cestou.

Platforma Bez komunistů.cz před sídlem KSČM v ulici Politických vězňů v Praze.
Autor: Daniel Vitouš

„Nejhorší na tom všem je, že nebyly potrestány zločiny komunistické éry. Je to neúcta k obětem, které za totality vlivem režimu zemřely, a ostuda nás všech, že se nenastolila spravedlnost. Společnost, ve které není spravedlnost, se vyvíjí pokřivená. Nad dědictvím komunismu se začalo mávat rukou,“ dodal u instalace zkrvavených rukou Petr Marek.

Pieta 70 let poté

V předvečer výročí komunistického převratu se v sobotu 24. února platforma sejde s lidmi na Staroměstském náměstí v Praze, aby uctila památku všech obětí minulého režimu. Ve 13:30 dojde k představení projektu „Stopy totalitní minulosti“, který se zaměří na vzdělávání dětí a mladistvých, kteří už komunismus nepamatují.

Manifestace během komunistického převratu v únoru 1948.
Autor: ČTK/Parbus Bohuslav

V rámci projektu bude platforma provázet zájemce po místech, kde komunistický režim vznikl a skončil. „Začátek komunismu v Československu symbolicky znázorňuje balkon paláce Kinských, ze kterého v únoru 1948 řečnil Klement Gottwald. Totalitní režim de facto skončil na Národní třídě. Neuvědomujeme si, že totalita zanechala stopy kolem nás na místech, kude denně chodíme,“ vysvětlil k projektu Petr Marek.

Během nadcházející soboty samotná pietní akce odstartuje ve 14:00. O hodinu později dojde k zapalování svíček na paměť hrdinů a všech obětí, v 15:15 hodin pak vyrazí na svou cestu krátký průvod, který přednese právě místa, kde komunismus u nás začal i skončil. Tato místa budou členové iniciativy Bez komunistů.cz dál ukazovat žákům a žákyním během školních exkurzí, které se v rámci projektu „Stopy totalitní minulosti“ plánují.

Poslechněte si, co všechno Petr Marek k historii i plánované pietě prozradil:

Fotogalerie
18 fotografií