Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rudí prezidenti se vracejí ze zapomnění. Pět československých vládců připomene dokument na ČT2.

Fotografie
Rudí prezidenti se vracejí ze zapomnění. Pět československých vládců připomene dokument na ČT2. • Trailer  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
23. února 2018
09:00

Nejmocnější z mocných. Pět prezidentů doby vlády jedné strany, od Gottwalda po Husáka, připomene v dobových záznamech nový dokumentární seriál. Začíná na ČT2 už 23. února večer.

Masy se jim klaněly, jednotlivci se jich báli. Prezidenti vládnoucí z Hradu Československu za socialistického zřízení. Jejich vzestupy, pády a činy, díky nimž se i umíralo, připomene Česká televize v dokumentárním seriálu Rudí prezidenti sestaveném z dobových záznamů do 44 minut dlouhých dílů. „Využili bychom i delší čas, ale nic zajímavého nebo důležitého nám v dokumentech nechybí,“ řekl Blesku režisér dokumentu Roman Vávra. Dnes večer od 21:20 hodin začne pětice snímků prvním dílem o Klementu Gottwaldovi (†56). A co tuto temnou postavu naší historie definuje jedním slovem? „Strach,“ říká Vávra. „Strach z Moskvy i vlastní osobní obavy.“

Podívejte se na upoutávku seriálu:

Video  Rudí prezidenti se vracejí ze zapomnění. Pět československých vládců připomene dokument na ČT2. • Trailer  - Česká televize, INT
Video se připravuje ...

Než se Gottwald stal „rudým ďáblem“, byl premiantem. Než v létě 1908 opustil malý Kléma české školy, měl kromě dvojky ze zpěvu samé jedničky. Snaživý hošík později odstartoval zatýkání politických protivníků, komunistický dohled nad veřejným životem v naší zemi a vraždění nevinných lidí ve vykonstruovaných procesech. Tím nejznámějším byl případ Milady Horákové (†48). Původce budoucích let plných zla mocných zemřel 14. března 1953.

4233729:full:true:true

Ačkoli před Klementem Gottwaldem, Antonínem Zápotockým, Antonínem Novotným, Ludvíkem Svobodou či Gustávem Husákem, který sérii uzavře 30. března ve 21:00 hodin na ČT2, lidé cítili takřka posvátnou bázeň, jejich úloha byla nakonec spíše zoufalstvím. „Prakticky všichni po funkci toužili, zároveň byli nakonec zklamáni a tváří v tvář své bezmoci skončili frustrovaní,“ vysvětluje kreativní producentka ČT Martina Šantavá.

Zobrazit celou diskusi