Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zákeřný nádor může oslepit dítě. Prohlížejte si dobře fotky pořízené s bleskem!

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
22. února 2018
17:18

Retinoblastom (Rb) je nejčastějším nitroočním nádorem, který postihuje děti do pěti let. V České republice je každoročně diagnostikováno průměrně 6 až 8 nových pacientů. I když šance na přežití je až 95 %, lékaři jsou určitému procentu dětí nuceni postižené oko odstranit a nahradit protézou. Jak se dá oční nádor odhalit a jak se léčí? Ve studiu Blesk odpovídal doktor Karel Švojgr z Kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole.

Vyfotili jste svého potomka fotoaparátem s bleskem a místo klasického červeného odrazu v očích vidíte světlý bod? Tak spěchejte k očnímu lékaři. Mohlo by se totiž jednat právě o nitrooční nádor. Čím dříve se nádor zachytí, tím je větší šance na vyléčení, aniž by dítě přišlo o oko.

„Nikomu bych nepřál, abychom mu léčili dítě s nádorovým onemocněním, je to náročné, zejména pro rodiče. Děti jsou ještě malé a léčbu berou jako součást denního režimu,“ řekl ve studiu Blesk onkolog Karel Švojgr.

Celkové přežití pacientů s retinoblastomem dosahuje v České republice téměř 100 procent, určité procento postižených očí je však nutno enukleovat (tzn. odebrat) pro velmi rozsáhlý nález nebo pro perzistenci či recidivu aktivního nádoru v očním bulbu.

Jak děti snáší ztrátu oka? A jak reagují rodiče? Co dělat, pokud zjistíte, že vaše dítě má zřejmě oční nádor? Co se bude dít pak? Podívejte se na rozhovor:

Video  Zákeřný nádor může připravit dítě o oko.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi