Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vicepremiéra potopila nevěra se sekretářkou. Ta se „zapřísáhlým katolíkem“ otěhotněla

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
23. února 2018
09:04

Australský vicepremiér Barnaby Joyce v pátek oznámil svou rezignaci na post ve vládě i na místo předsedy menší koaliční strany. K odstoupení jej dohnal veřejný tlak kvůli nemanželskému poměru s bývalou sekretářkou, s níž čeká dítě. Barnaby, který čelí rovněž obvinění ze sexuálního obtěžování, chce dále zůstat poslancem, stáhne se však z předních pozic.

„V pondělí ráno v sídle strany oznámím, že skončím v čele Národní strany a jako vicepremiér Austrálie,“ řekl dnes podle agentury Reuters novinářům ve svém domovském městě Armidale vzdáleném téměř 500 kilometrů od Sydney.

Aféra se sekretářkou

Jeho strana je spolu s Liberální stranou premiéra Malcolma Turnbulla součástí středopravé koalice, která má v parlamentu křehkou většinu jednoho hlasu. Národní strana si po Joyceově odstoupení zvolí nového předsedu, který se na základě koaliční dohody stane i novým vicepremiérem.

Australský vicepremiér Barnaby Joyce (vlevo) a premiér Malcolm Turnbull. Australský vicepremiér Barnaby Joyce (vlevo) a premiér Malcolm Turnbull. | Reuters

Praktikující katolík Joyce je znám jako silný zastánce a propagátor rodinných hodnot. Tuto pověst mu však výrazně narušila medializace jeho nevěry. Vyšlo najevo, že po 24 letech manželství čeká otec čtyř dětí pátého potomka s někdejší sekretářkou Vikki Campionovou.

Jeho popularita v posledních týdnech rapidně klesala a další vrásky mu způsobily nové informace o obvinění ze sexuálního obtěžování, o němž podle médií nejsou známy žádné podrobnosti. Joyce obvinění prostřednictvím mluvčího označil za „falešné a urážlivé“.

Kontroverzní Joyce

Premiér Turnbull vystoupil s krátkým prohlášením, ve kterém poděkoval Joyceovi za jeho práci. Označil ho „za zarytého obhájce rurální a regionální Austrálie“.  Joyce se rozhodně nebojí „hájit“ zájmy země. V roce 2015 například ještě jako ministr zemědělství prohlásil, že pokud si herec Johnny Depp neodveze své psy zpátky do USA, budou muset být utraceni, protože nemají povolení ke vstupu do Austrálie. Deppovi mazlíčci totiž neprošli přes povinnou karanténu.

Video  Žena zbila nevěrného muže na parkovišti.  - Weibo
Video se připravuje ...

Lotrando ( 23. února 2018 16:24 )

 Tady byla Olga na smrtelny posteli a Vasek kulisak uz se kurvil s komediantkou Veskrnovou takovyho moralistu jsme meli za prezidenta. Vozrala kurevnik a konfident.

agfor ( 23. února 2018 15:13 )

Asi se mu do té dálky nedoneslo, jak dopadl vlastizrádce Nečas.

illyria ( 23. února 2018 13:40 )

tak si seberte lidi, kterým to vadí (víc jak milion jich nebude) a jděte si do Austrálie... teda pokud vás Austrálie přijme.D

Zobrazit celou diskusi