Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozzuření muslimové pálí plenky Pampers. Znesvěcují prý Mohameda

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
23. února 2018
12:10

Pozdvižení způsobily obyčejné dětské plenky Pampers mezi muslimskou komunitou v Indii. Její členové si všimli, že kresba kočky na plenkách nápadně připomíná arabský znak pro proroka Mohameda, a začali lidi vyzývat k jejich bojkotu. Uspořádali i několik veřejných pálení plenek. Podle majitele Pampers, společnosti Procter & Gamble, je shoda čistě náhodná a nebylo úmyslem firmy nikoho urazit.

Fousy, nos, levé oko a ústa usměvavé kočky. Když člověk tyto čáry zkombinuje, dostane znak, který připomíná arabský nebo urdský symbol pro proroka Mohameda. Přesně toho si všimli členové muslimské skupiny Darsgah Jihad-o-Shahadat, kteří policii v indickém městě Hyderabad předali formální stížnost na plenky Pampers a následně je na videu demonstrativně zapálili.

Skupina v dopise píše, že jméno proroka je na plenkách jasně vytištěno a musí to vidět každý člověk, který má oči. Tento fakt prý velmi ubližuje muslimské komunitě. „Proto bychom vás chtěli požádat, abyste zasáhli a zastavili distribuci plenek Baby Dry Pants od Pampers. Výrobci patří do vězení,“ uvádí muslimové v dopise.

Jeden ze stěžovatelů, Shahnoor Khan, indickému deníku Deccan Chronicle sdělil, že je přesvědčen, že společnost to udělala schválně. Podle něj chtělo Pampers rozzlobit celou muslimskou komunitu, což se mu povedlo.

Kresba kočky na plenkách Pampers podle muslimů vypadá jako arabský znak pro proroka Mohameda Kresba kočky na plenkách Pampers podle muslimů vypadá jako arabský znak pro proroka Mohameda | reprofoto Twitter

Ne všichni muslimové jsou však přesvědčeni, že jde o plenkové spiknutí. Někteří uživatelé na sociálních sítích píší, že jde jen o nevinnou dětskou kresbu vytrženou z kontextu. „Prosím vás, dospějte. Je to prostě kočka s dvěma očima a fousy,“ píše uživatel jménem Imtiyaz Naikoo. Jiný mu ale oponuje. „Je to znesvěcení a velká urážka. Nepoužívejte tyto produkty, dokud to nezmění a neomluví se,“ píše uživatel Azam Shariff.

Výrobce: Je to náhoda

Nadnárodní gigant Procter & Gamble, majitel Pampers, na svých stránkách píše, že jejich plenky mnoho let slouží milionům arabských dětí. Pokud někdo vidí v kočce určitou podobnost se znakem pro Mohameda, je to náhoda.

„Jsme si vědomi toho, že někteří lidé spatřují na plenkách Pampers jméno proroka Mohameda, což způsobuje neklid v muslimské komunitě. Musíme ale říct, že to není pravda. Nikdy jsme nechtěli nikomu ublížit a už vůbec ne urážet jeho náboženské vyznání. Omlouváme se, pokud jsme způsobili nějaké nepohodlí,“ sdělil mluvčí společnost serveru news.com.au.

 

„Plenky ukazují nevinnou kresbu kočky. Ústa a fousy jsou vyobrazeny tak, jak je u dětských malůvek zvykem. Malé děti to mají rády. Cílem nebylo urazit něčí vyznání. Respektujeme všechny kultury, náboženství a zvyky,“ dodal mluvčí Procter &  Gamble. Do portfolia firmy patří mimo jiné značky Gillette, Braun, Always, Oral-B, Ariel nebo Head & Shoulders.

Minulý měsíc se s podobným problémem potýkal módní řetězec H&M. Po kritice ze strany muslimů byl nucen stáhnout pár dětských ponožek, na které byla malůvka lego panáčka, která údajně připomínala arabské slovo pro Alláha.

villon ( 23. února 2018 17:52 )

Od léta v EU zakázanej.

majojo ( 23. února 2018 17:33 )

Ti až uviděj rybářskej dvojháček, tak se asi poserou. A to ho nemusej mít zrovna zaraženej v zadeli nebo do tlamy.

majojo ( 23. února 2018 17:30 )

Ajše bylo osm, když si ji bral. V devíti už pochopila,. že je dědek k ničemu a byla mu nevěrná. Ale on, považte, jí odpustil. Jo, to by dnešní imámové nedokázali.

majojo ( 23. února 2018 17:28 )

A pak rychle zdrhej, za tohle si tě najdou, kdybys za sedmero horama byl/a.

majojo ( 23. února 2018 17:25 )

Ne dostali je jako humanitární pomoc od nějaké sluníčkářské neziskovky. Víš, kolik námahy dá takové rabování?

Zobrazit celou diskusi