Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Divný oděv, podpora Sikhů a pozvání atentátníka. Premiér Kanady v Indii „perlí“

Autor: Darina Jíchová - 
23. února 2018
14:57

Probíhající návštěva kanadského premiéra Justina Trudeaua v Indii vyvolává mnoho otázek a kritiky. Mnohým se nelíbí, že během skoro osmidenního pobytu si dojednal jen jednu oficiální schůzku s představiteli země. Zbytek jeho zahraniční cesty připomíná spíš rodinnou dovolenou. Kritičtí jsou k němu i Indové. Nenadchlo je ani jeho „falešné“ oblečení, ani jeho uvolněný postoj k sikhským extremistickým skupinám v Kanadě. Asi největší chybou Kanaďanů bylo to, že na státní večeři pozvali muže, který se v Kanadě pokusil zabít jednoho z indických ministrů.

Podle všech informací byl na večeři, kterou v Indii hostí Vysoký komisař Kanady, pozván i sikhský separatista žijící v Kanadě Džaspal Atvál, který se v roce 1986 pokusil zavraždit indického ministra. Muž byl odsouzen na 20 let vězení. Trudeau vzkázal, že si nebyl vědom toho, že Atvál obdržel pozvánku. Pak prý reagoval okamžitě a Sikhovo pozvání zrušil. „Omlouváme se, záležitost bereme velice vážně,“ řekl Trudeau v Novém Dilí. „Tato osoba nikdy neměla obdržet pozvánku. Jakmile jsme to zjistili, ihned jsme ji zrušili,“ dodal.

Kanada Sikhy nepodpoří

Kanada se bezúspěšně snaží zbavit nálepky toho, že jejich vláda podporuje sikhské separatisty. Moc se jim ale nedaří, zvláště poté, co byla premiérova žena Sophie při návštěvě Mumbaje zachycena po boku Atvála. Indické ministerstvo zahraničí uvedlo, že vyšetřují, jak se Atválovi podařilo získat vízum do Indie. Včera Trudeau přislíbil, že jeho země se rozhodně na stranu jejich separatistického hnutí nepostaví

Teprve na pátek si Trudeau naplánoval setkání se svým indickým protějškem premiérem Naréndrou Módím. Ten Trudeauho ani nepřivítal, když kanadský politik dorazil do Indie. Tisk se domnívá, že se jednalo o záměrnou urážku, ale Módí to popírá. Zprávy o Atválově účasti na chystané večeři však vyšly den poté, co Trudeau navštívil nejsvětější místo Sikhů Zlatý chrám v Amritsaru.

Kanadský premiér Justin Trudeau se setkal se svým indickým protějškem Naréndrou Módím. Kanadský premiér Justin Trudeau se setkal se svým indickým protějškem Naréndrou Módím. | Reuters

V Kanadě žije zhruba půl milionu Sikhů, většina z nich pochází ze státu Paňdžáb. Indická vláda se domnívá, že jejich cílem je na dálku obnovit separatistické snahy v tomto severozápadoindickém regionu. Trudeau je často za svoje styky se Sikhy kritizován. Indický premiér Módí se snažil uklidnit situaci a na svém Twitteru sdílel zprávu pro Trudeauho. „Těším se na setkání s premiérem Justinem Trudeaum. Budeme jednat o kanadsko-indických vztazích, dotkneme se všech jejich rovin,“ napsal.

Nevkusně oblečený Trudeau

Indové si vůči kanadskému premiérovi neberou žádné servítky a na sociálních sítích se mu vysmívají kvůli oblečení, které během své návštěvy obléká. Označují je za „rádoby indické“, „nevkusné“, „falešné“ a „směšné“. „My, Indové, se takhle neoblékáme, ani v Bollywoodu,“ vzkázal mu Omar Abdulláh, bývalý hlavní ministr státu Džammú a Kašmír. Mnoho lidí pobouřilo, že premiér do Indie dorazil v tradičním sikhském oděvu.

Kanadský premiér Justin Trudeau ve zlaté róbě. Kanadský premiér Justin Trudeau ve zlaté róbě. | Reuters

„Jeho šaty jsou okázalé a nevkusné a vůbec ne indické, co dělá? Myslí si snad, že je na konkurzu na modela?“ napsal o něm indický časopis Outlook India. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi