„Během uplynulého období jsme proměnili naše ozbrojené síly v moderní profesionální armádu. Stali jsme se členy NATO a posléze i EU,“ zhodnotil 25 let české armády armádní generál Josef Bečvář.

Pomoc v zahraničí i v Česku

Během té doby pomáhali vojáci za hranicemi, kde se jen dalo. Například coby pozemní síly, u dělostřelectva, bojovali s chemickými zbraněmi, ve vzduchu ve stíhačkách, a to vše v rámci členství v NATO. Mimoto čeští vojáci znamenitě vypomáhali domácímu obyvatelstvu při živelních katastrofách, třeba při povodních.

Video
Video se připravuje ...

Výstava odhaluje, jak čeští vojáci pomáhají dnes a denně v Česku i v zahraničí Eva Fornálová

Za cenu největších obětí jsme se podíleli na zahraničních misích NATO, EU i OSN. Kvalita a spolehlivost našich jednotek je vysoce hodnocena u našich spojenců. Doma jsme si získali důvěru profesionalitou i obětavou pomocí občanům při živelních pohromách. Stoupla vážnost vojenské profese a důvěra občanů v ozbrojené síly,“ řekl Bečvář.

Výstava na Vítězném náměstí před budovou Generálního štábu Armády České republiky není žádnou novinkou. K 25. výročí se také jedná i o jubilejní, 50. tematickou výstavu na tomto místě. První výstavu jste tady mohli zhlédnout v roce 2008. Tehdy se jednalo o panely k 70. výročí mobilizace československé branné moci 1938.

Kdy? Do 28. března
Kde? Na Vítězném náměstí před budovou Generálního štábu AČR
Vstupné? žádné

Ochutnávka z výstavy:

Fotogalerie
16 fotografií