Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Strážník měl chránit děti před střelcem. Místo toho se při masakru schoval u školy

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. února 2018
13:10

Policejní strážník Scot Peterson, který byl jako ostraha přidělen ke škole ve floridském městě Parkland, kde minulý týden došlo k tragické střelbě, nesplnil svou povinnost. Místo, aby se pokusil útočníka Nikolase Cruze (19) zneškodnit, pouze zajistil perimetr a vyčkal příjezdu posil, které přivolal. Cruz mezi tím zastřelil 17 lidí a dalších 13 zranil.

Scot sloužil ve škole jako ozbrojený strážce pořádku a zároveň byl i zástupcem místního šerifa. Po kritice, kterou za své jednání během střelby sklidil, se rozhodl na obě funkce rezignovat. Podle šerifa Scotta Israela dorazil Peterson k budově kampusu, v níž se střílelo, minutu a půl po začátku střelby. Zaujal pozici před budovou a nešel dovnitř, popsal Israel.

Reakce znechuceného šerifa: Zbabělost!

„Jít dovnitř, najít vraha, zabít vraha,“ řekl šerif na otázku, co měl jeho zástupce učinit. Důkazem jeho nečinnosti je prý video, které Israel odmítl zveřejnit. Šokující je prý i to, že Peterson má stále pocit, že „odvedl dobrou práci a splnil svou povinnost“.

Šerif Scott Israel. Šerif Scott Israel. | Reuters

Šerif byl na základě svých zjištění připraven postavit Petersona mimo službu, zástupce jej však předešel a rezignoval na funkci. „Věří, že se zachoval správně,“ uvedl na jeho adresu šéf okrsku Jeff Bell. „Byl velmi rozrušený, ale během výslechu řekl, že jednal, jak nejlépe dovedl. Zavolal na stanici, řekl, kde přesně se střílí a popsal útočníka,“ doplnil Bell.

Šerif Israel je ale jednáním svého zástupce znechucen. „Nemám slov. Rodiny přišly o své děti. Byli jsme na všech pohřbech, neozbrojení učitelé bránili studenty vlastním tělem. Scot měl zbraň i vestu, mohl jít dovnitř a zneškodnit střelce, než došlo k takové tragédii,“ vypověděl Israel. „Viděl jsem to video, dorazil k budově 12, zaujmul pozici, ale nešel dovnitř.“

Trump: Zbraně a výcvik pro učitele

Střelba z minulého týdne vzedmula v USA řadu protestů, lidé a zvláště studenti požadují zpřísnění kontroly zbraní. Prezident Donald Trump jim ale nabídl jiné řešení, chce, aby se ve školních areálech pohybovalo více ozbrojených lidí. Prohlásil dokonce, že i učitelé by měli mít zbrojní pas a zbraň a být vycvičeni, aby mohli zasáhnout.

Prezident nicméně přistoupil na zákaz prodeje urychlovačů střelby. „Podepsal jsem dokument, který žádá generálního prokurátora, aby navrhl zakázat součástky, se kterými lze z legálně držené zbraně vytvořit samopal,“ uvedl Trump. Zmíněným dokumentem vyzval ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který z titulu své funkce zastává i úřad generálního prokurátora, aby omezení prodeje připravil. Dostupnost urychlovačů střelby není v USA dosud nijak omezena.

Bezpečí ve škole je prioritou

Studenti ale ve svých protestech neustávají a chtějí dosáhnout zpřísnění zákona o držení zbraní. Viceprezident Mike Pence uvedl, že zajištění bezpečí ve školách je jejich hlavní prioritou.

Video  Zhrzený student vraždil bývalé spolužáky. 17 obětí při střelbě na Floridě  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

agfor ( 23. února 2018 14:50 )

Není sám - policajt z Uherského Brodu se taky schovával, nebo měšťáci v Duchcově, když cikáni mlátili staré manžele.

Zobrazit celou diskusi