Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nesnáze Klausova centra: Soud mu přikázal vrátit 400 tisíc, dostalo je neférově

Autor: bud - 
25. února 2018
15:14

Vzdělávací institut Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP), který v 90. letech založil exprezident Václav Klaus, musí podle soudu vrátit celkem 400 tisíc korun. Jde o peníze za dluhopisy od petrochemické firmy Via Chem, která za sebou nechala milionové dluhy. Zatímco Klausovo centrum peníze dostalo, ostatní věřitelé přišli zkrátka. Soud nyní rozhodl, že to nebylo férové jednání, napsal deník Právo.

Vše se točí okolo firmy Via Chem, která prostřednictvím nechvalně proslulé firmy Key Investement prodávala své dluhopisy v hodnotě stovek milionů korun. Mezi věřiteli byly kromě institutu CEP také třeba radnice v Praze 6, 10 a 13 nebo město Sokolov.

Problémem bylo, že tyto dluhopisy byly v podstatě bezcenné, což se ukázalo po čase, když se firma ocitla v insolvenci. Kvůli machinacím je v této souvislosti trestně stíháno 14 lidí.

Soud: Klausův institut byl zvýhodněn

Zatímco řada věřitelů peníze už nikdy neviděla, CEPu se podařilo své dluhopisy ještě před krachem odprodat zpátky přímo firmě Via Chem, a to za plnou cenu. Šlo o čtyři akcie po 100 tisících korunách. Jenže Vrchní soud v Praze došel k názoru, že to bylo už v době, kdy na tom firma Via Chem byla finančně špatně a dlužila, kde se dalo.

Soud proto konstatoval, že došlo ke zvýhodnění CEPu před ostatními věřiteli, takže Klausův institut musí 400 tisíc korun vrátit. Podle soudu by v případě, že by se pohledávka CEPu dostala do insolvence, získal CEP pravděpodobně jen čtvrtinu peněz.

„CEP samozřejmě respektuje pravomocná rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích a Vrchního soudu v Praze, a proto v souladu s nimi uhradilo všechny platební povinnosti,“ sdělil Právu právní zástupce CEP Miroslav Zamiška. Dodal ale, že s tímto rozhodnutím sdružení nesouhlasí a podalo dovolání k Nejvyššímu soudu. O něm zatím rozhodnuto nebylo.

Video  Klaus končí v levných knihách za 0 Kč. „Mě to neurazilo,“ říká exprezident  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

dinqous ( 25. února 2018 16:04 )

KÁMA z-EMAN TI JE DÁ kikino

moiaza ( 25. února 2018 15:52 )

400 000 kč je oproti tomu co nakradl a co nechal v republice beztrestně rozkrást, je jen malá hrstka drobňáčků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa