Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřela předposlední pamětnice vyhlazení Ležáků Marie Jeřábková (†76)

Autor: CTK, AKu - 
26. února 2018
20:10

V neděli zemřela Marie Jeřábková (†76). Byla to jedna ze dvou sester Šťulíkových, které jako jediné přežily vyhlazení osady Ležáky nacisty v roce 1942. Informaci webu Denik.cz potvrdila neteř Marie Jeřábkové Jarmila Doležalová mladší. Jediným pamětníkem Ležáků tak zůstává o rok a půl starší sestra zesnulé Jarmila Doležalová. Poslední rozloučení se odehraje ve čtvrtek ve 14 hodin ve smuteční síni v Hlinsku.

Po atentátu československých výsadkářů na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha na konci května 1942 se v Protektorátu Čechy a Morava rozpoutal teror, kterému padli za oběť nejen jednotlivci, ale i celé vesnice.

Dne 10. června 1942 vymazali nacisté z mapy středočeské Lidice a o dva týdny později, 24. června 1942, potkal podobný osud i vesničku Ležáky na Chrudimsku. Gestapo odhalilo, že parašutisté odtud udržovali vysílačkou spojení mezi domácím a zahraničním odbojem.

Dospělé zastřelili, děti zplynovali

Dopoledne 24. června byly Ležáky, vesnice o devíti domcích, obklíčeny. Obyvatelé Ležáků byli vyhnáni z domů, ty byly vyrabovány a zapáleny. Všech 47 zatčených bylo převezeno na Zámeček do Pardubic, kde bylo v době heydrichiády popraviště. Dospělí byli zastřeleni hned, bez výslechu i bez soudu, další dodatečně zatčení byli na stejném místě zabiti později.

Celkem 11 ležáckých děti bylo odesláno do vyhlazovacího tábora v Chelmnu, kde zřejmě zemřely v plynové komoře. Relativní štěstí měla jediná dvojice holčiček, právě sester Marie a Jarmily Šťulíkových, které byly poslány na poněmčení, což jim umožnilo válku přežít. Když byly odvlečeny, byl jim jeden a dva a půl roku. Obě se vrátily do Československa v roce 1946.

Dnes je místo bývalé kamenické osady národní kulturní památkou. Správcem pietního území je Památník Lidice.

Video  Ukázka z dokumentu Ležáky 42.  - Triton films
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi