Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Německu můžou města zakázat diesely. Bude to mít velký dopad na Česko

Autor: ČTK - 
27. února 2018
12:29

Německý nejvyšší správní soud v Lipsku v úterý rozhodl o tom, že kvůli znečištění ovzduší bude možné zakázat v některých německých městech jízdu dieselovým vozům. První zákazy by mohly přijít už letos. Dopady takového verdiktu můžou být obrovské a mohly by se týkat i České republiky, kam by podle některých odborníků směřovala řada starších naftových aut z Německa.

Spolkový správní soud projednával dva případy, v nichž soudy nižší instance nařídily Severnímu Porýní-Vestfálsku a Bádensku-Württembersku, aby upravily plány čistoty ovzduší pro Düsseldorf a Stuttgart tak, aby tato města co nejrychleji začala dodržovat hraniční hodnoty pro oxid dusičitý (NO2).

Zatím by to šlo až ve 40 městech

Soud ve Stuttgartu přitom konstatoval, že zákazy jízdy naftových aut jsou nejefektivnějším opatřením ke zlepšení čistoty ovzduší a je k nim možné přistoupit bez dalších legislativních změn už nyní.

Zákazy jízdy dieselů by se podle organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe mohly dotknout až 40 měst. Nemusely by ale platit po celý rok a také na celém území těchto měst, v některých případech by postačila uzavírka části ulic.

I tak by zřejmě takové rozhodnutí vedlo k dramatickému propadu cen starších naftových aut, dalšímu snížení jejich prodejnosti a obrovskému tlaku na vládu, aby automobilky tyto vozy na vlastní náklady modernizovaly tak, aby s nimi bylo možné dál všude jezdit.

draco17 ( 27. února 2018 16:46 )

ať Němci nechají na silnicích stát všechny diesly,kterých je v Německu 15 milonů a s klidem odejdou domů,jsem zvědav co by potom ty šmejdi nahoře dělali...!!!

gabreta ( 27. února 2018 13:40 )

Německý města neznečišťujou diesely, ale imigranti! Kdo by do takovejch měst dobrovolně jel, je blázen, protože je to dneska už o hubu!!

agfor ( 27. února 2018 13:40 )

Je to jednoduché. Nafťáky nacpou za drahé peníze do Čech a do východní Evropy a pak je ouřadové v EU zakážou - a Češi, naložte si je do láku (něco jako s vejci - nejdříve je prodali do Čech, pak oznámili, že jsou jedovatá - a Češi plaťte).

Zobrazit celou diskusi