Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klokanům v Táboře tuhá zima nevadí, tučňáci v Praze se před mrazy schovali

Autor: Matěj Hynek - 
1. března 2018
06:15

Kruté mrazy sužují celou Evropu a vybírají si mrtvé. Kromě lidí se s nimi ale musejí vypořádávat i zvířata v zoologických zahradách. Někteří si mrazy užívají a z přírody jsou zvyklá i na mnohem tužší podmínky. Zejména tropické druhy se do zimy nepřekvapivě nehrnou, najdou se ale i výjimky.

„U teplomilných druhů, které pouštíme ven i během zimy, se zkrátila doba pobytu ve venkovních výbězích,“ uvádí mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková. To se týká především tropických druhů jako sloni, zebry, antilopy, opice, nebo papoušci. Podobná opatření přijaly i další zoo. Některá zvířata si navíc na zimu umí zvyknout.

„V podmínkách zoologických zahrad všeobecně se zvířata postupně aklimatizují a zvykají si na místní klimatické podmínky,“ zmínil mluvčí Zoo Praha Lubor Mach.

Tygři jsou na zimu zvyklí ze Sibiře

Další z teplomilných druhů se o krutých mrazech ani nedozví. „Jedná se o tropické druhy, které obývají celoročně vyhřívané pavilony – většina druhů ryb, obojživelníci, plazi, někteří ptáci i savci,“ vyjmenovala Nováková z ostravské zoo. Podobně postupují i v dalších zahradách.

Najdou se i zvířata, která si venkovní mrazy užívají. „Jde hlavně o tygra ussurijského, který je fylogeneticky přizpůsobený daleko nižším teplotám,“ uvedl ředitel Zoo Tábor Evžen Korec. Připomíná přitom, že tygři jsou ze Sibiře zvyklí na teploty klesající až k -40 stupňům Celsia. Současné mrazy si tak podle něj vyloženě užívají.

Přesto ale mají i tygři v táborské zoo připraveny přístřešky, kde se mohou zahrabat do slámy a zahřát. „Zajímavé je, že i zvířata, která jsou na podobně nízké teploty zvyklá, pokud mají možnost být v komfortnějším prostředí, jdou do něj,“ uvedl Korec. I ussurijští tygři tak radši tráví noci v přístřešku. Podobně se pak chovají i vlci arktičtí.

Mrazivé noci nezaskočí ani koně Převalského

V pražské zoo jsou na podobné teploty zvyklí i koně Převalského, kteří ve své mongolské domovině zvládají podobně mrazy jako tygři. Kromě toho si aktuální počasí v Praze užívají také lední medvědi. „Na své si přijdou i milovníci ptactva, je možné vidět hnízdící volavky nebo orlosupy,“ dodal Mach z pražské zoo.

Najdou se i zvířata, kterým zima nesvědčí, i když by laická veřejnost čekala, že v podobném počasí ožijí. Příkladem mohou být lachtani hřivnatí v liberecké zoo. „Venkovní plochy bazénu i skluzavka jsou namrzlé a lachtanům pobyt venku na zmrzlém podkladu nesvědčí a čas raději tráví ve vodě, která má pro ně ideálních sedm stupňů,“ vysvětlila mluvčí Zoologické zahrady Liberec Barbara Tesařová. Zoo proto zrušila komentovaná cvičení a krmení lachtanů.

Nízké teploty klokany nezaskočí

Najdou se i zvířata, která se venku prohánějí mráz nemráz, ačkoli by lidé čekali, že je od toho počasí spíš odradí. „Někteří psouni, i když zimu také zrovna nemusí, také rádi vykouknou ze svých nor,“ zmínil Mach. Nízké teploty nevadí ani klokanům a ptákům emu. „Pochází totiž z Austrálie, kde jsou ve vyšších nadmořských výškách mrazy poměrně běžné,“ vysvětlil Korec z táborské zoo.

Dalším překvapivý druh doplňuje Nováková ze Zoo Ostrava. Ta upozorňuje, že na sněhu jsou běžně vidět i plameňáci. „Pravda ale je, že v těchto opravdu třeskutých mrazech ven nechodí,“ doplňuje mluvčí.

Kvůli mrazům se pracovníci pražské zoo rozhodli již o víkendu zavřít tučňáky do vnitřních prostor. Jak uvedl ředitel Miroslav Bobek, na rozdíl od běžné představy o těchto ptácích patří mezi tučňáky i druhy, které nejsou přizpůsobené velkým mrazům. V pražské zoo je tučňák Humboldtův.

Teplomilná zvířata ven jen na nezbytně dlouhou dobu

Zoo kvůli mrazu nemusely přijímat žádná zvláštní opatření. Všechny uvádí, že byly na mrazy připravené. „Kvůli mrazům mají některá zvířata pozměněný režim, kdy chodí ven z vnitřních ubikací a stájí jen na nezbytně krátkou dobu,“ popsal mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč.

„Samozřejmě také hlídáme teploty vnitřních ubikací, aby příliš neklesaly a zůstal zachován teplotní komfort pro všechna zvířata,“ doplnil Vaňáč. Zaměstnanci zoo rovněž konrolují napáječky a pokud je třeba, doplňují vodu zvířatům ručně. „U některých zvířat, která nemají k dispozici vnitřní ubikaci, jsme také mírně upravili krmnou dávku, aby měla dostatek energie,“ zmínil k zimním opatřením mluvčí brněnské zoo.

V Ostravě se rovněž starají o otevřená jezírka pro vodní ptáky. Podle Novákové je třeba na nich v případě mrazů rozbíjet led, aby ptákům zůstala volná hladina. „Mimo jiné i z důvodu bezpečnosti, aby je v noci neulovila některá z volně žijících šelem – liška, kuna, lasička,“ vysvětlila Nováková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi