Řada silnic po celé Británii je uzavřená. Nejhorší situace je ve Skotsku, kde místní policisté vyzvali řidiče, aby raději vůbec nevyjížděli. Na mnoha místech museli lidé v autech strávit na zasněžených silnicích celou noc, mezi městy Glasgow a Edinburgh jich byly v jeden okamžik stovky.

Británie se vyrovnává s kalamitou

Policie hrabství Lincolnshire na východě Anglie uvedla, že neprůjezdná je většina silnic pod jejím dohledem a ve venkovských oblastech je pokrývá až 60 centimetrů sněhu. Mimo uzavřená letiště v Edinburghu a Glasgowě hlásí komplikace a zpoždění také londýnská letiště Heathrow a Gatwick. Značné problémy má také železniční doprava.

Kromě mrazivého počasí z východu, kterému se přezdívá Beast from the East (Bestie z Východu), se musí Británie a Irsko potýkat také s bouří Emma, která přichází z jihu. Britští meteorologové varovali, že během čtvrtka i pátku bude vydatně sněžit, ve Walesu a jižní Anglii budou srážky dešťové, které budou kvůli nízkým teplotám umrzat. Irští i britští meteorologové vydali nejvyšší stupně varování.

V Evropě udeřily mrazy. Zamrzlé Švýcarsko.
Autor: Reuters

Chaos je ve Francii i v Německu

Podobné problémy jako na Britských ostrovech působí zimní počasí také ve Francii. Řidiče sníh zaskočil především v jižní části země, v nouzových ubytovnách v okolí Montpellieru muselo noc strávit přes 1500 lidí. Vydatně sněžilo také na severu Francie. Úřady hlavního města vyzvaly řidiče, kteří do Paříže dojíždí, aby nechali své vozy raději doma a na cestu vyrazili hromadnou dopravou. Provoz omezila letiště v jihofrancouzských městech Montpellier a Biarritz.

Chaos v silniční dopravě sněhové srážky způsobily i na severu Německa. Řada škol ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko dnes zrušila výuku. Jako v uplynulých dnech i v noci na čtvrtek na mnoha místech Německa klesly teploty hluboko pod nulu. Například na německé straně Krušných hor naměřili meteorologové minus 18, v Berlíně minus 12 stupňů. V následujících dnech by se mělo začít postupně od západu oteplovat.

Komplikace dopravy v Itálii

Na severu a v centru Itálie ve čtvrtek napadl další sníh a způsobil potíže zejména v dopravě. Největší nadílku dostala města Turín, Cuneo, Bologna, Parma a Reggio Emilia. Asi hodinu byla ráno uzavřena dálnice mezi Arezzem a Chiusim ve střední Itálii, protože se na ní tvořil led. Ve Florencii zůstaly zavřené školy, v centru Milána napadly dva centimetry sněhu, ale místní doprava fungovala. Několik letů bylo zpožděno na letišti v Bologni.

Se zimním počasím se Itálie potýká od pondělka, ve čtvrtek nejvíc komplikací způsobilo na železnici. Státní železniční společnost ohlásila zrušení 50 až 70 procent vlakových spojů v severních oblastech Benátsko, Ligurie, Piemont, Furlansko-Julské Benátsko a Emilia Romagna. Zachováno bylo jenom 80 procent rychlovlaků spojujících Milán, Řím a Neapol, mezi Janovem a Milánem jezdilo 70 procent spojů.

V Evropě udeřily mrazy. V Irsku mnoho lidí neuposlechlo žádost úřadů, aby nevycházeli.
Autor: Reuters

Oběti mrazu

Kvůli chladnému počasí posledních dní umrzly po celé Evropě desítky lidí. K obětem pozdní zimy se ve čtvrtek připojil například šedesátník, kterého vylovili nad ránem ze zamrzlého jezera u Londýna, či 35letá Afričanka, která se ztratila v lese u švédského města Sävsjö.

První mrtvé v souvislosti s mrazy hlásí Srbsko či Slovinsko. Slovinský meteorologický úřad uvedl, že čtvrteční ráno bylo letos zatím nejchladnější a že teploty ve čtvrtek ještě klesnou. Jižně od Lublaně bylo naměřeno minus 27 stupňů. V Chorvatsku mrazivé počasí zkomplikovalo dopravu a vyžádalo si uzavření škol. Sníh napadl i na pobřeží Jadranu. Mráz zabíjel také ve Španělsku, včera jejich úřady hlásily pět mrtvých.

Švýcarsko uzavřelo letiště

Až do odvolání bylo ve čtvrtek ráno kvůli vydatnému sněžení a silnému ledovému větru uzavřeno letiště v Ženevě. Během tří hodin napadlo v okolí města na jihozápadě Švýcarska 13 centimetrů sněhu, uvedla s odvoláním na místní meteorology agentura AP. Letiště v Curychu, kam létají i přímé spoje z Prahy, funguje pouze s menšími omezeními.

„V tuto chvíli doporučujeme cestujícím, aby se na letiště nevydávali,“ uvedl provozovatel letiště. Lidé by se podle něj měli spojit s aerolinkami, u kterých si zakoupili letenku. Podle mluvčího letiště Sébastiena Leprata by mohl být provoz obnoven nejdříve kolem 10:00 SEČ. Zimní počasí po celé Evropě by i po opětovném otevření letiště mohlo podle něj ale působit další zpoždění.

Ženevské letiště využívá kromě běžných cestujících také řada diplomatů a zaměstnanců mezinárodních organizací, které ve městě sídlí. V současnosti tam zasedá Rada OSN pro lidská práva (HRC). V lednu letištěm v Ženevě prošlo téměř 1,5 milionu pasažérů. Švýcarsko v posledních dnech zaznamenalo teploty, které ve vyšších polohách klesaly až k minus 40 stupňům Celsia.

Zima nepolevuje ani v Česku

Další mrazivou noc má za sebou také Česko: největší mráz ve čtvrtek zaznamenali v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde přechodně teplota klesla až na minus 25,7 stupně; méně než minus 20 stupňů bylo i na dalších místech, například na Labské boudě, v Jeseníkách na Šeráku, v Pohoří na Šumavě nebo na šumavském vrcholu Plechý.

V Ostravě v posledních dnech pravděpodobně umrzli tři bezdomovci, v celém regionu podle dostupných informací zřejmě šest lidí. Mráz způsobuje výpadky proudu, nízké teploty mají také na svědomí praskání potrubí v Brně je například bez vody více než tisíc lidí.

 

Fotogalerie
63 fotografií