Násilí mělo dle poškozené Žanety i policie začít v roce 2012 a skončit až v roce 2016, kdy muž skončil v cele předběžného zadržení a nakonec i ve vazbě.

Proti Tomášovi u soudu vypovídala rodina Žanety i sousedé. Ti slyšeli jak Tomáš po manželce vulgárně řve přes zavřená okna a dveře domu, kde rodina žila. V jeho neprospěch mluvily také posudky. „Jasně z nich vyplývá, že poškozená i děti trpěly syndromem týrané osoby,“ sdělila státní zástupkyně.

Byli epileptici

Tomáš se choval agresivně a násilnicky, i když věděl, že manželka a jeho děti trpí epilepsií. Děti, které byly opakovaně po záchvatech hospitalizovány, si předčasně odvážel z nemocnic. Jeho podivnému chování čelili také lékaři v Třinci.

„Obžalovanému bylo jedno, že proti němu stojí člověk s dvěma lékařskými tituly. On nejlépe věděl, jak mají být jeho děti léčeny a toho se dožadoval chováním vyplývajícím z jeho povahy,“ řekla soudkyně.

Měnil zaměstnání

Tomáš také dost často měnil zaměstnání. To jelikož se dle soudu dostával do konfliktů s vedením firem i kolegy. „Z pekárny odešel doslova od rozdělaného těsta a firma složitě hledala náhradní sílu, aby zabránila případné škodě,“ uvedla soudkyně.

Tomáš trest zatím nepřijal a nechal si stejně jako státní zástupkyně lhůtu na rozmyšlenou. Soudkyně zdůvodnila, proč jej neposlala do kriminálu. „Mohli jsme uložit nepodmíněný trest, ale trest tři roky vězení s pětiletým podmíněným odkladem a dohledem včetně absolvování psychologického programu považujeme za vhodnější trest. Navíc bude moci ženě přispívat na výchovu tří dětí,“ dodala předsedkyně senátu Lenka Čechová.