U minipivovaru máte jistotu, že ochutnáte něco unikátního, originálního, neotřelého, často se navazuje na zaniklou tradici a stárci si vyhledávají v archivech dokumenty, etikety. Jejich velkou silou je možnost vařit třeba co měsíc nové speciály, což u velkých pivovarů není možné,“ domnívá se mluvčí Festivalu chutí Michal Svoboda.

Minipivovar nesmí vařit více než 10 tisíc hektolitrů moku za rok. „Momentálně víme asi o 360 takovýchto podnicích, další čtyřicítka čeká na poslední povolení,“ vypočítal Radovan Koudelka z Českomoravského svazu minipivovarů a dodává, že sládek je vlastně šéfkuchař. „Za jeho výtvory se stejně jako v restauraci zákazníci vrací,“ míní Koudelka.

Malé pivovary jsou často rodinným podnikem a výroba piva koníčkem. Například majitel pivovaru Faltus bere své chmelové výrobky opravdu osobně. „Pojmenovává produkty po svých blízkých. Nedivte se proto, když se setkáte s pivem Andrea, Kryštof nebo Viktor,“ usmívá se Svoboda.

Kromě piv lze na festivalu ochutnat chilli speciality, tradiční produkty z medu nebo různé druhy paštik. Na návštěvníky čeká 35 prodejců zajímavých pochutin a dobrot. Nechybí sýry, těstoviny, masné výrobky, cukrovinky nebo mošty.

„Jedinečné čokoládové výrobky přiveze 1. brněnská čokoládovna, která používá při výrobě jen ty nejkvalitnější suroviny. Ty, co si rádi zamlsají, potěší také stánek Karamelového snu,“ říká Svoboda.

Festival chutí doplňuje souběžně se konající mezinárodní potravinářské veletrhy, v čele s veletrhem SALIMA. „Je zaměřen vyloženě na širokou veřejnost – oproti Salimě, která oslovuje i tu odbornou,“ tvrdí mluvčí festivalu. Ochutnávka piv a jiných dobrot potrvá na brněnském výstavišti do soboty.

VIDEO: Jak se točí hnusný pivo a jak dobrý.

Video
Video se připravuje ...

Jak se točí hnusný pivo a jak dobrý? Adam Jaroš, Jan Jedlička

Fotogalerie
5 fotografií