Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Remek, československý Gagarin: Před 40 lety odletěla do kosmu první mezinárodní posádka

/
  • Remek, československý Gagarin.
    2. března 2018 ● 08:23

    Čtyřicet let dnes uplynulo od chvíle, kdy do vesmíru odstartoval první neamerický a nesovětský kosmonaut! Byl to občan Československa. Vladimír Remek (69) z Českých Budějovic. Přednost dostal před Němci i Poláky. Celkem ve vesmíru strávil 7 dní, 22 hodin a 17 minut. Jeho výcvik byl tvrdý a rozmanitý. Učil se dokonce pracovat i se zubařskou vrtačkou!

  • 1.

    Odpustek?

    Remek a Gubarev před odletem v modelu orbitální stanice.
    Autor: čtk, wikipedia

    „Postavte kandidáty pro lety do vesmíru,“ zazněl v roce 1976 pokyn ze Sovětského svazu. První na řadě byly Československo, Německá demokratická republika (NDR) a Polsko. Tak začala cesta prvního českého kosmonauta, Vladimíra Remka. „Proč dostal přednost před ostatními kandidáty, přitom není úplně jasné,“ řekl Blesku Milan Halousek, předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti. Povídalo se, že to byl Brežněvův odpustek kvůli sovětské invazi v roce 1968 do Československa. 

  • 2.

    Letěli na orbitu

    Při tréninku na let do vesmíru.
    Autor: čtk, wikipedia

    Výcvik Remek absolvoval ve Hvězdném Městečku severovýchodně od Moskvy. Posádku prvního mezinárodního vesmírného letu tvořil on s velitelem Alexejem Gubarevem (86). Cíl jejich cesty? Orbitální stanice Saljut 6, na které byla stálá posádka Jurij Romaněnko (73) a Georgij Grečko (†85). Dvoučlenná výprava odstartovala z kosmodromu v kazašském Bajkonuru 2. března 1978. Loď Sojuz je o den později úspěšně dopravila ke stanici. Tam se s ní úspěšně spojila. První část jejich mise dopadla úspěšně. Na stanici čekaly na astronauty povinnosti, ke kterým patřily i televizní reportáže stejně jako pomoc stálé posádce a vědecké experimenty.

  • 3.

    Úspěšný návrat


    Jediný československý kosmonaut Vladimír Remek.
    Autor: čtk, wikipedia

    Zpět na Zem se Remek s Gubarevem vydali 10. března. Přistávací modul Sojuzu 28 dopadl do v kazašské stepi asi 135 kilometrů od města Arkalyku. Vzal si Švejka a panenku Remek si do vesmíru vzal jako osobní předmět dvě malé fi gurky. „Jedna byla Švejka a druhá panenky v moravskoslováckém kroji. Švejka si chtěl přivézt jako svou osobní památku, ale nakonec ji tam nechal Juriji Romaněnkovi, který měl Švejka jako román velice rád. Panenku přivezl Oldřichu Pelčákovi,“ popsal Milan Halousek. 

  • 4.

    Rehabilitovali vědce


    Při tréninku na let do vesmíru.
    Autor: čtk, wikipedia

    Po srpnu 1968 mělo mnoho československých vědců, kteří se podíleli na vesmírném programu Interkosmos, kádrové problémy. „Sověti je ale potřebovali pro jejich odborné znalosti, a tak jim udělili potřebné prověrky. Paradoxně jejich minulost neřešili tolik jako Češi. Někteří vědci tak byli tímto způsobem rehabilitováni,“ uvedl Milan Halousek.

  • 5.

    Dvě posádky


    Raketa Sojuz 28, která Remka vynesla do kosmu.
    Autor: čtk, wikipedia

    Kromě Vladimíra Remka s Alexejem Gubarevem se v SSSR k tomuto letu připravovala i druhá posádka tvořená Čechem Oldřichem Pelčákem (74) a sovětským kosmonautem Nikolajem Rukavišnikovem (†70). Nakonec zůstali jako náhradníci

  • 6.

    Oslavit vítězný únor


     

    Vladimír Remek těsně po úspěšném přistání vylézá z návratového modulu.
    Autor: čtk, wikipedia
    Původně bylo datum startu naplánováno na 25. února 1978. Let měl oslavit 30. výročí od Vítězného února, kdy se v Československu komunisté chopili moci. „Kvůli technické závadě ale let museli nakonec odložit,“ vysvětlil Milan Halousek. A tak se do dějin zapsalo datum 2. března. 

  • 7.

    Měsíc vystřídaly stanice

    Vladimír Remek dnes.
    Autor: čtk, wikipedia

    V 60. letech dominovalo vesmírným závodům mezi USA a SSSR dobytí Měsíce, v 70. letech hrál prim dlouhodobý pobyt ve vesmíru. „Když si uvědomili, že se na Měsíc nemohou dostat dříve než Američané, zaměřili Rusové svou pozornost na orbitální stanice,“ vysvětluje Milan Halousek.

  • 8.

    Měl dělat i zubaře

     Do výcviku budoucích astronautů narychlo zahrnuli i čtrnáctidenní zubařské »školení«. Romaněnko a Grečko si totiž na Zem stěžovali, že je bolí zuby. „Dostal s sebou i malou zubařskou vrtačku. Když se ale Rusové na stanici dozvěděli, že má za sebou jen dvoutýdenní kurz, na maličké stanici se před Remkem schovali! Ošetřit nakonec nechtěli, ale už taky od nich žádnou stížnost neslyšeli,“ popsal jejich »statečnost« Milan Halousek. Stálá posádka se na Zem vracela už týden po Remkovi, asi tedy chtěli počkat na skutečného zubaře na Zemi. 

  • 9.

    Kam s ním?

     Po revoluci v roce 1989 Remkova hvězda na chvíli pohasla, i v novém režimu si ale rychle našel místo. V letech 1990 – 1995 se stal ředitelem vojenského muzea letectví a kosmonautiky v Praze- -Kbelích, pak se dal na diplomacii a politiku. Nejprve působil na českém velvyslanectví v Moskvě, v roce 2004 byl zvolen do Evropského parlamentu jako nestraník za KSČM. Jeho posledním angažmá byl post velvyslance v Moskvě, kde letos skončil.

     VIDEO: PŘISTÁNÍ VESMÍRNÉ RAKETY

    Video
    Video se připravuje ...

    Z vesmíru na planetu Země: NASA zveřejnila video přistání rakety Reuters

     

    Fotogalerie
    13 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

agfor: Není maso nejsou auta Zato máme kosmonauta Jmenuje se Remek Česky ani nemek

(02. 03. 2018 15:34)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Prohlédněte si nejlepší akty na webu DIGIarena.cz BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy