Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Spalujete v kamnech PET lahve? Zákeřný nádor vám může rozložit kosti zevnitř

Autor: ula - 
12. března 2018
06:07

Začneme několika otázkami. Jste občas tak unavení, že nemůžete vstát z postele, a nevíte proč? Bolí vás záda tak často a intenzivně, že to nelze svádět na běžnou únavu nebo věk? Objevuje se u vás slabost, jste častěji nachlazení nebo nemocní? Měli jste ve svém životě zvýšený kontakt s pesticidy, které jsou například v chemikáliích na hubení plevele? Tak spěchejte k lékaři. Může se jednat o mnohočetný myelom, druhé nejčastější krevní nádorové onemocnění, které rozkládá kosti zevnitř.

Mnohočetný myelom, v běžném hovoru zkracovaný jako myelom, je známý také pod starším názvem Kahlerova nemoc. Jde o druhé nejčastější krevní nádorové onemocnění, vzniká na základě proměny plazmatických buněk ze zdravých na nádorové.

Myelom vzniká v kostní dřeni, kde se nádorové plazmatické buňky nekontrolovaně množí a utlačují buňky zdravé. V kostech vznikají ložiska patrná na rentgenových snímcích jako otvory. Samotné slovo myelom pochází z řečtiny a znamená právě otvor v kosti.

V Česku žije podle odhadů profesora Vladimíra Maisnara, odborníka na léčbu mnohočetného myelomu a 1. tajemníka České myelomové skupiny, asi 3500 nemocných s touto chorobou. Vzácné onemocnění postihuje nově zhruba čtyři až šest lidí na sto tisíc obyvatel ročně. Nejčastěji se nemoc vyskytuje po 50. roce života, ale výskyt je možný i v mladším věku.

Ohrožení pesticidy a dioxiny

A jak mnohočetný myelom vzniká? Jednoznačná odpověď bohužel neexistuje. Nemoc není dědičná v pravém slova smyslu, i když k vzniku onemocnění je zřejmě potřeba i určitá vrozená náchylnost a v rodinách, v nichž se tato nemoc vyskytla, mají pokrevní příbuzní mírně zvýšené riziko onemocnění. Vyskytuje se o něco více u mužů než u žen.

„Jsou známy některé rizikové faktory, při jejichž přítomnosti je riziko vzniku myelomu vyšší než v průměrné populaci. Zvýšený kontakt s pesticidy (chemikálie na hubení plevele) nebo zvýšený kontakt s dioxiny (velmi jedovaté organické látky chemicky vyráběné, které však vznikají také při spalování umělých hmot a PET lahví v běžném ohni či kamnech). Dále zvýšený kontakt s organickými rozpouštědly, vrozené poruchy imunity (obranyschopnosti) člověka a získané poruchy imunity,“ uvedl profesor Maisnar.

Příznaky: Patologická únava i selhání ledvin

Na začátku nemoci si většina budoucích pacientů stěžuje na opravdu výrazné bolesti zad obvykle v oblasti bederní a hrudní páteře. A také na výraznou únavu. Myelom patří k vzácným nemocem, mnoho praktických lékařů se s myelomem v průběhu své praxe vůbec nesetká, takže lidé velmi často putují od praktického lékaře, přes fyzioterapii k neurologovi nebo ortopedovi.

Jakmile někdo z těchto odborníků pomyslí na to, že by i přes tyto netypické příznaky bylo dobré odebrat krevní obraz a zjistit v biochemickém vyšetření hodnoty celkové bílkoviny či ještě přidá vyšetření sedimentace krve nebo provede RTG vyšetření, má člověk napůl vyhráno.

Ve většině případů je přímo odeslán na hematologii nebo hematoonkologii a může začít účinná léčba. Dalším typickým signálem je bledost, snížená imunita s poruchou krvetvorby. Významnou komplikací se může stát i selhání ledvin. Únava je natolik silná, že lidé často říkají: „Cítím se tak moc unaven, že ani nevstanu z postele, ale vůbec nevím proč.“

Oslabená imunita a zlomeniny

U lidí s mnohočetným myelomem je silně oslabena imunita. Správně fungující protilátky mají za úkol člověka chránit proti infekci, ale tento typ protilátky (paraprotein), který se typicky vyskytuje v krvi nebo moči nemocných s tímto onemocněním, toho není schopen. „U lidí s mnohočetným myelomem je silně oslabena tvorba nových funkčních protilátek, a proto není jejich organismus i při setkání s banální infekcí schopen zareagovat odpovídajícím způsobem,“ uvedl profesor Maisnar.

Zvýšená únava, slabost a následná apatie nebo dušnost jsou známkami anémie, tedy nedostatku červených krvinek.

Pokud jsou zhoubné myelomové buňky koncentrované v určitých místech kosti, dochází k ložiskovému odbourávání kosti právě v těchto místech a vznikají ložiska odvápnění a zeslabení (tzv. díra v kosti). K těmto změnám dochází nejčastěji v oblasti páteře, v kostech pánevních, žebrech a lebce. Důsledkem těchto změn jsou bolesti kostí a páteře a posléze i zlomeniny, nejčastěji obratlů a žeber.

Naděje pro nevyléčitelné pacienty?

Dříve bylo běžné, že se člověk s myelomem dlouhodobě neúspěšně léčil na neurologiích, ortopediích nebo byl dialyzován kvůli selhání ledvin. A až časem se přišlo na to, že by se mohlo jednat o myelom.

Ale možnosti léčby myelomu se v posledních letech významně zlepšují. V poslední době se objevilo několik nových, velmi nadějných léků, díky kterým může současná léčba myelom účinně zpomalit, významně zmírnit obtíže a zlepšit kvalitu života pacientů.

„Nejnovější poznatky dokazují, že dokonce zatím u malého procenta nově diagnostikovaných pacientů (zhruba u 10 procent) může dojít za určitých podmínek k úplnému vyléčení. I v případě, že není nemoc aktivní, jsou však nutné pravidelné kontroly pro případ, že by se nemoc vrátila,“ upozorňuje lékař.

Březen je měsíc myelomu, Národní den mnohočetného myelomu pak připadá na 30. března. O pacienty a jejich rodiny se v Česku stará Klub pacientů mnohočetný myelom společně s Českou myelomovou skupinou a jejím Nadačním fondem. Na jejich stránkách naleznete informace o nemoci a možnostech léčby, stejně tak můžete sdílet zkušenosti s ostatními pacienty a poradit se s odborníky.

Video  Zákeřný nádor může připravit dítě o oko. Retinoblastom je vzácný, ale zákeřný.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

rachel.praha ( 28. března 2019 08:32 )

Můj tatínek na tuto nemoc minulý rok zemřel. Vážení, není to taková sranda...

agfor ( 12. března 2018 12:40 )

PETky nespaluju, házím je sešlápnuté do žlutého kontejneru, aby je ve velkém spalovali v nedaleké kotelně.

amd.zeleny ( 12. března 2018 11:50 )

Inu je to zěžký.Kdybychom ty flašky meměli,tak bychom je asi do kamen neházeli.Ale máme naše darmožrouty,kteří jejich výrobu povolili,tak flašky máme,plníme jimi skládky a někteří je pálí.A tak se ptám --KDOPAK JE TADY TEN VŮL???

doktormediciny ( 12. března 2018 11:33 )

 Pred autorem clanku smekam dusevi klobouk....Rakouske noviny tohle zverejnily jiz pred 10 lety..

istyl ( 12. března 2018 08:40 )

...a mozek...taky...ale ten nemaji...a nebudou moct jist ovarto je jeste horsi trest...

Zobrazit celou diskusi