Naučí se Češi jíst cvrčky? Ministerstvo nově radí, jak na hmyzí pochoutky
Smažení cvrčci, červi v čokoládě nebo žvýkačka z housenek. Tyto a další pokrmy nabývají po světě na popularitě. A Česko by nemělo být výjimkou. Je to levné, rychlé a nutričně bohaté, argumentují experti. Všimlo si toho i ministerstvo zemědělství, které chce vztah Čechů a hmyzu zlepšit. V nové příručce radí, jak si takovou farmu například potemníků moučných určených ke konzumaci založit.
Nejen kuřata, vepřové nebo hovězí je možné chovat pro lidskou konzumaci. Chovatelé v Česku můžou zabrousit i do méně tradičního segmentu – jedlého hmyzu. Na rozdíl od například krav produkce takové stravy nevyžaduje tolik prostoru a péče.
Stále ale platí určitá pravidla, o kterých pojednává ministerstvo zemědělství v novém dokumentu. Vysvětluje informace týkající se pravidel hygieny a bezpečnostní produkce hmyzu. Zájemci se také dozví, jak nejšetrněji chované tvory usmrcovat, proč je třeba brouky pasterizovat nebo jaké vyhlášky se k chovu vztahují.
Dokument ministerstva neřeší konkrétní druhy, ale doporučuje začít u pětice základních – potemníka moučného, potemníka stájového, cvrčka domácího, cvrčka krátkokřídlého a cvrčka banánového. Patří mezi nejméně náročné a chuťově nejvíce oblíbené.
Příbuzní krevet
Pojídání hmyzu se odborně nazývá entomofágie. Jde o záležitost obvyklou ve většině zemí světa, od Afriky přes jihovýchodní Asii po Latinskou Ameriku. Jen Evropa se k trendu přidává až nyní. V západním světě totiž dlouho panovala představa, že exotické země hmyz pojídají proto, že kvůli bídě nemají na vybranou.
Skutečnost je ale taková, že hmyz je vyhledávaná lahůdka, které holdují i „vyspělé“ země jako Japonsko. Obsahuje velké množství vysoce kvalitní bílkoviny, a to až v 80 % množství. Obsah tuku se pak různí, například potemník moučný už svým názvem slibuje kalorickou bombu.
Málo známým faktem je, že řád Insecta, tedy hmyz, je příbuzný krevetám a humrům. Do jisté míry i tyto živočichy chuťově připomíná. Určité hmyzí pokrmy zná dokonce tradiční česká kuchyně – polévku z ponrav nebo chroustů.
Cvrček jako nová potravina
Hmyz jako jídlo řeší nové evropské nařízení, které platí od začátku letošního roku. Podle něj jde o potravinu nového typu, kdy je takovou potravinou považován produkt, který se významně nekonzumoval před květnem 1997. Kompletní seznam těchto potravin určuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).
Ministerstvo si dělá asi pr.delku z lidí, doporučuji jim sežr.at kldině i kilo hmyzu denně