Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bunga bunga orgie, operace srdce, o 50 let mladší žena: Berlusconi prahne znovu po moci

Autor: ČTK - 
4. března 2018
10:05

V Itálii v neděli začaly parlamentní volby. A i když sám Silvio Berlusconi kvůli soudnímu zákazu kandidovat nemůže, je přesto lídrem strany Vzhůru, Itálie a koalice, která chce převálcovat konkurenci. Italský politický matador zažil v politice mnohé. Má snad 13 životů, říká jeho rival expremiér Matteo Renzi. Kolem Berlusconiho se v minulosti objevila řada kauz. Mj. kolem večírků bunga bunga, kterých se měly účastnit modelky, třeba Nicole Minetti. A také tehdy až příliš mladá tanečnice Ruby.  

Život Silvia Berlusconiho a italské dějiny se posledních 25 let úzce proplétají, 81letý mediální magnát se znovu a znovu vrací na politickou scénu, z níž byl už nespočetněkrát vypuzen, napsala agentura AFP. „Berlusconi má 12 nebo 13 životů, je to kočka na druhou,“ konstatoval nedávno šéf levicové Demokratické strany Matteo Renzi.

Jsem jako víno, tvrdí Berlusconi

Kajmanovi, jak mimo jiné milánského magnáta přezdívají, trochu ztuhl úsměv a řada faceliftů se na obličeji pokrytém vrstvou make-upu „tlustou jako parketová podlaha“ také podepsala, napsal zase v úvodníku list La Repubblica.

Co na tom? „Jsem jako dobré víno – se stářím se lepším a nyní jsem dokonalý,“ napsal „kajman“ nedávno na Twitteru. Když se jej zeptali na jeho nástupce, odpověděl: „Není snadné najít génia, já se ale dožiju 120 let, a tak ho najdu.“

Kvůli věku rezignoval na předvolební mítinky a proplouvání davem, neustále se ale zjevuje v rádiích, televizích a novinách, z nichž sám nemálo vlastní. Těsně před volbami však udělal jednu z výjimek. A promlouval k lidem v Neapoli.

Policisté a ochranka zasahují proti dívce, která ve volební místnosti napadla Berluscovniho. Policisté a ochranka zasahují proti dívce, která ve volební místnosti napadla Berluscovniho. | ČTK, EPA, REUTERS

Nahé ženy v televizním vysílání

Silvio Berlusconi se narodil 29. září 1936 v Miláně. Jeho otec pracoval v bance, jeho syn se nejprve začal živit jako animátor na výletních lodích, kde zpíval a vyprávěl zábavné historky.

Poté, co vystudoval práva, se vrhnul do podnikání: začíná jeho nezadržitelný vzestup, který soustavně vyvolává otázky ohledně původu jeho bohatství, na které ovšem milánský mediální magnát nikdy dostatečně neodpověděl.

Jeho kreativní talent se nejvíce projevil v oblasti televizního vysílání – v 80. letech se rozhodl pro pobavení diváků své televizní programy okořenit obnaženými ženami.

Jeho holding Fininvest nyní vlastní tři televizní stanice, deníky, nakladatelství Mondadori a v mnoha dalších médiích má podíl. Fotbalový fanoušek Silvio Berlusconi vlastnil 31 let fotbalový klub AC Milán, který za tu dobu pětkrát vyhrál Ligu mistrů. V dubnu 2017 klub prodal čínským investorům.

Hlavní aktérka kauzy Rubygate, tanečnice marockého původu Ruby Hlavní aktérka kauzy Rubygate, tanečnice marockého původu Ruby | EPA, Reuters

Do politiky vstoupil v roce 1994 – udává, že jej k tomu dovedly obavy, že moc uchvátí levice. S pomocí svého mediálního impéria vytvořil stranu Vzhůru, Itálie (Forza Italia). Po bleskové kampani, jež byla vzorem politického marketingu, se Berlusconi stal šéfem vlády, která kvůli odchodu politických spojenců po sedmi měsících padla. Kajman se vrátil v roce 2001 a tentokráte premiérský post udržel pět let, čímž v poválečných italských dějinách vytvořil rekord.

Obecně prospěšné práce v „důchoďáku“

Volební porážku v roce 2006 odčinil o dva roky později, kdy stanul v čele vlády potřetí. V roce 2011, kdy Itálií zmítala vážná finanční krize, musel za hlasitého pískání nespokojených předat otěže ekonomovi Mariovi Montimu.

Na scéně se objevil znovu na jaře 2013. Ani tehdy svého politického nástupce nepředstavil. V parlamentních volbách získal třetinu hlasů, což levici donutilo uzavřít nesnadné spojenectví s tím, koho vždy považovala za odvěkého nepřítele.

Jen krátce nato, 1. srpna, dospělo první z nekonečné řady soudních řízení spojených s tímto kontroverzním politikem k rozhodnutí: Berlusconi byl pravomocně odsouzen za daňové úniky na jeden rok vězení. Trest si tehdy 76letý miliardář odčinil výkonem obecně prospěšné práce v domovu pro seniory.

Přišel tehdy také o mandát senátora a do roku 2019 nemůže vykonávat veřejné funkce, proti čemuž se odvolal u Evropského soudu pro lidská práva. Ten ovšem ve věci rozhodne až několik měsíců po italských volbách.

Berlusconi se svou snoubenkou Francescou Berlusconi se svou snoubenkou Francescou | Profimedia.cz

O 50 let mladší žena

Slabost bývalého premiéra pro krásné ženy, včetně těch lehkých, dokazují mimo jiné pověstné večírky bunga-bunga a aféra nazývaná Rubygate, v níž byl obviněn, že měl pohlavní styk s tehdy nezletilou marockou tanečnicí. Třebaže byl Berlusconi shledán nevinným, visí nad ním další hrozba obvinění, že v tomto případě uplácel svědky.

Milánský selfmademan byl dvakrát ženatý, má pět dětí a už je několikanásobným dědečkem. Od roku 2011 žije s partnerkou, která je o více než 50 let mladší. U svých krajanů vzbuzuje buď bezmezný obdiv, anebo hlubokou nenávist, napsala agentura AFP.

Hyperaktivního podnikatele a politika zastihla v roce 2006 srdeční nemoc a byl mu voperován kardiostimulátor. O deset let později podstoupil operaci na otevřeném srdci. „Nesmrtelný“, jak jej nazval jeden z jeho politických spojenců, přesto nadále vede svoje šiky.

Exmanželka Veronika Lario Exmanželka Veronika Lario | ČTK

Zobrazit celou diskusi