Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

ANO sílí dál. TOP 09 a Starostové padají mimo Sněmovnu, varuje nový průzkum

Autor: jer, ČTK - 
4. března 2018
19:29

Vláda bez důvěry by neměla fungovat déle než tři měsíce, myslí si 44 procent lidí. Čtvrtina Čechů pak v takovém případě připouští půlroční lhůtu. Pětině obyvatel by ale nevadila vláda, která by bez důvěry vládla déle než rok, pokud se nepodaří sestavit jinou. Vyplývá to průzkumu agentury Kantar TNS pro Českou televizi (ČT). Podle stejného průzkumu by ve volbách nyní dominovalo hnutí ANO Andreje Babiše. Naopak TOP 09 a STAN by zamířily mimo Sněmovnu.

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO s 33 procenty. Hnutí podle průzkumu Kantar TNS posílilo na úkor SPD a KSČM, které by se do dolní komory také dostaly. Druzí by byli Piráti před ODS. Mírně si polepšila ČSSD, ve Sněmovně by byla i KDU-ČSL, naopak TOP 09 a STAN zůstaly těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny.

ANO a Piráti mírně posílili, okamurovci ztratili

ANO by podle aktuálního průzkumu získalo v únoru o 3,5 procentního bodu více v porovnání s říjnovými sněmovními volbami. SPD s únorovými 8,5 procenty ztratila dva procentní body, KSČM s 6,5 procenta přišla o 1,5 procentního bodu. Podle analytika agentury Pavla Ranochy hnutí Andreje Babiše „dále ukrajuje hlasy zejména od SPD a KSČM“.

Piráti s 12,5 procenta si oproti volbám mírně polepšili (o 1,5 procentního bodu). Třetí místo by obsadila ODS s 12 procenty, což pro ni bylo zlepšení o půl procentního bodu. Stejného výsledku jako ve volbách by dosáhla ČSSD se 7,5 procenty, která s novým předsedou Janem Hamáčkem získala o dva procentní body více než podle listopadového šetření.

Kalouskovci a Starostové na hraně

KDU-ČSL by dosáhla na pět procent a v porovnání s volbami by jeden procentní bod ztratila. TOP 09 a STAN by měly shodně 4,5 procenta, takže by se do Sněmovny nedostaly. Statistická chyba volebního modelu se podle agentury pohybovala u jednotlivých stran v rozmezí od 1,4 do 3,1 procentního bodu.

ANO si podle Ranochy vytvořilo tři pětiny přesvědčených voličů. Mírně posílilo volební jádro ODS, nejméně přesvědčených voličů mají TOP 09 a STAN, uvedl analytik. Průzkum se uskutečnil od 3. do 23. února, dotazováno bylo 1200 lidí. Účast by podle Kantar TNS dosáhla 75 procent, což je prý ovlivněno momentální povolební situací. Nižší ochotu volit projevili voliči KSČM a SPD, uvedla agentura.

Problémy menších stran odhalil i jiný průzkum

Průzkumu Kantar TNS předcházel na konci února průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). I ten byl ke stranám TOP 09 a STAN neúprosný - získaly 3,4, resp. 3 procenta. Stejně však v tomto šetření dopadli i lidovci- KDU-ČSL si připsala také pouhých 3,5 procenta a taktéž by se ocitla mimo sněmovní lavice.

Pohled na přední příčky naopak takřka kopíruje současný průzkum. ANO 33,5 %, Piráti 13 %, jen ČSSD by zesílila na 12 %, ODS si lehce pohoršila oproti volebnímu výsledku na 10,5%, více křesel by měli komunisté (10 %) a méně naopak SPD (6,5%).

Bez důvěry nemá vláda být déle než tři měsíce, míní 44 procent lidí

Zatímco mírné posilování je pro ANO dobrou zprávou, ohledně formování vlády již tak dobré zprávy nejsou. Více než 70 procent dotázaných se domnívá, že prezident Miloš Zeman by měl požadovat po budoucím premiérovi předem vyjednanou podporu 101 poslanců pro jeho vládu.

„Určitě ano“ v tomto případě odpovědělo 34 procent lidí, „spíše ano“ 39 procent lidí. „Souhlasí i dvě třetiny voličů hnutí ANO samotného, přestože u nich je to přesvědčení slabší v tom smyslu, že častěji volí odpověď spíše souhlasím,“ řekl ČT analytik TNS Kantar Pavel Ranoch.

Navzdory tomu se ale 56 procent respondentů domnívá, že bylo správné pověřit také druhým pokusem pro sestavení vlády předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, ačkoliv zatím podporu 101 sněmovních hlasů vyjednanou nemá. „Jsou to zejména lidé starší, s nižším vzděláním, celkem pochopitelně voliči ANO, ale také KSČM i SPD,“ dodal Ranoch.

Pokud jde o případné koalice, pak lidé nejčastěji zmiňovali vládu ANO s ČSSD nebo ANO s ODS. Pro první variantu se ale vyjádřilo pouze pět procent lidí, pro druhou čtyři procenta. „Nutno zdůraznit, že se jedná o spontánní odpovědi, proto je míra podpory jednotlivých variant zdánlivě nízká ve srovnání s tím, pokud bychom se ptali přímo na podporu konkrétní koalice,“ uvedla agentura. Nejčastější odpovědí proto v tomto případě bylo „nevím“, odpovědělo tak 40 procent dotázaných.

jebulin ( 11. března 2018 16:34 )

Sorosova neziskovka Člověk v tísni již objednala 10.000 balení toaletního papíru a zapůjčení 3.000 mobilních WC. V lekárnách Dr. Max prudce stoupnul prodej Endiaronu, nu Pražáci jsou vždy dobře vybaveni.

jebulin ( 11. března 2018 16:22 )

Za pdporu Babišovi vlády slíbil Babiš komunistům místo pro Ondráčka- policejního prezidenta. To se pražská kavárna doopravdy posere.

kacer56 ( 6. března 2018 17:53 )

Tahle parta bezcenejch magorů si vůbec nepřipouští,že mají 3 procenta.Myslí si,že se vždycky pro dobytek nějaký plný koryto najde.Když jsem dnes sledoval brífing topinek připadalo mi to,že mluví někdo ze strany,která má 101 poslanců ve sněmovně.Ještě mi tam chyběl pan kníže,ale to byl asi pochcanej a tak mu měnili plínu.

kukuku ( 4. března 2018 23:45 )

Jemně si ho mni.

Antonin Blaha ( 4. března 2018 21:57 )

 Obavam se ze tem Prazskym chytrolinum porad nedochazi ze uz jich lidi maji dost a meli by zacit hrat s rozdanyma kartama,to je totiz ta demokracie s kterou se tak radi ohaneli.Pri predcasnych volbach se taky lide muzou zvejknout uplne Ano dostane 45% Okamura9% Komunisti 11% a pak zacne tanec,mejte rozum ted jeste neco ovlivnit muzete pak uz urcite ne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa