Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Moře vyplavilo letitý vzkaz. Rodina našla na pláži nejstarší dopis v lahvi

V Austrálii byl nalezen nejstarší vzkaz v lahvi.
V Austrálii byl nalezen nejstarší vzkaz v lahvi.  (Autor: Kym Illman)
Autor: Mii - 
6. března 2018
21:27

Překvapení až z roku 1884 našla na opuštěné pláži v západní Austrálii rodina z města Perth. V písku objevila starou lahev, která obsahovala psaní staré 132 let. Jedná se tak o nález zatím nejstaršího psaní v lahvi, který předchozí rekord překonává o 24 let. Experti potvrdili, že zpráva je autentická, píše BBC.

Celý příběh začal obyčejným výletem. Rodina Illmanova se byla s několika kamarády podívat do oblasti Wedge Island na západě Austrálie, když jejich auto zůstalo uvězněno v písku. Tonya Illmanová se tak s kamarádkou rozhodla projít po okolí, než jejich muži auto vyhrabou.

Netrvalo dlouho a dvojice žen narazila na vzhledně vyhlížející lahev. „Tonya tam viděla hodně odpadků, tak si myslela, že vzala jen další odpadek,“ vyprávěl její manžel Kym pro televizi BBC. Jakmile ale lahev poslala po lidech, jeden z členů výpravy si všiml, že lahev obsahuje dopis.

„Tonya se hned pokusila psaní přečíst, ale nezvládla rozvázat provázek, kterým bylo zajištěno. Tak jsme to vzali domů a chvíli sušili v troubě, aby celá věc nebyla tak vlhká,“ popisoval Kym situaci po nálezu. „Pak se nám to podařilo a viděli jsme písmena. Většina byla psaná ručně, ale část byla natištěná a říkala, ať v případě nálezu kontaktujeme německý konzulát,“ pokračoval Kym. Později si rodina všimla, že datum na zprávě uvádělo 12. června 1886 a autorem byl člověk z lodě jménem Paula.

Odpovídal i styl písma

Illmanovi si okamžitě pomysleli, že lahev ani dopis nejsou pravé. Datum jim přišlo až moc nereálné. Přesto se o zprávě snažili zjistit něco víc, a vzali ji k přezkoumání expertům z muzea Western Australian. Ti potvrdili, že o žádný vtípek nejde – zpráva je autentická.

„K neuvěření všech se podařilo v Německu dopátrat původní meteorologický deník z lodě Paula, ve kterém kapitán uvedl poznámku, že skutečně 12. června 1886 hodil přes palubu lahev se vzkazem. Datum a hrubé souřadnice přesně odpovídaly,“ sdělil pro BBC doktor Ross Anderson, kurátor mořské archeologie z muzea Western Australian. Styl písma dokonce přesně seděl stylu písma deníku, dodal.

Lahev neměla špunt ani korek, přesto vzkaz přežil. Je to proto, že nádoba byla z velké části naplněna vlhkým pískem. Předpokládá se ale, že někdy v minulosti korek měla, jen se působením australského počasí rozložil. K zachování vzkazu pomohlo také velmi tlusté sklo.

Rodina Illmanova se nyní rozhodla lahev přenechat minimálně dva roky muzeu. „Když si představím, že na tu lahev nikdo skoro 132 let nesahal a přesto je ve skvělé kondici, tak se třesu, řekl Illman.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi