Remkovi asistoval člen záložní posádky Oldřich Pelčák (74), pozvání přijalo dalších devět kosmonautů z Ruska, Rakouska, Slovenska, Maďarska, Belgie, Polska a Rumunska.

Přijel také Jurij Romaněnko, který se s Remkem setkal na kosmické stanici Saljut 6, stejně jako jeho syn Roman. Nechyběl polský kosmonaut Miroslaw Hermaszewski, Sigmund Jähn z někdejší NDR, Maďar Bertalan Farkas, Belgičan Frank de Winne či Slovák Ivan Bella.

Video
Video se připravuje ...

V 3D projekci diváka na výstavě provází sám Vladimír Remek. Zdeněk Matyáš

K vidění je vesmírný krtek

Výstava nabídne unikátní fotografie z přípravy i letu posádky Remek-Gubarev. K vidění je Remkův vycházkový letecký stejnokroj či vesmírné rukavice, které měl během pobytu v kosmu na rukou.

Nechybí pracovní tepláková souprava záložáka Pelčáka, oblek pro přistání kosmonautů na vodě, ukázky kosmické stravy a také talismany. Například panenka v kyjovském kroji či originál figurky krtka, kterého vzal do raketoplánu Endeavour v roce 2011 americký astronaut Andrew Feustel.

„Jsem rád, že muzeum tuto výstavu udělalo, protože nejen mapuje historii, ale je také inspirací pro budoucnost,“ podotkl Vladimír Remek. Přítomné pobavil sdělením, že si prý perfektně pamatuje, co kdy kde dělal, ale čím dál hůř si na to vzpomíná.

Nechybí 3D projekce

Součástí je také 3D projekce zajímavostí kolem letu v březnu 1978. Diváka provází ve filmové smyčce výklad právě Vladimíra Remka.

Remek letěl v posádce s Alexejem Gubarevem na palubě lodi Sojuz 28 ke stanici Saljut 6, ve vesmíru strávili téměř osm dní. Původně vojenský pilot prošel všemi koly výběru v Hvězdném městečku. Posádka přistála 10. března 1978 v Kazachstánu.

Video
Video se připravuje ...

Člen záložní vesmírné posádky Oldřich Pelčák Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
26 fotografií