Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lukáše (22) viní ze znásilnění nezletilých sester: On sám je oběť, tvrdí obhájce

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ljš - 
7. března 2018
12:52

Státní zástupce Leo Foltýn žádá pro Lukáše V. z Uherskohradišťska za znásilnění, pokus o znásilnění a pohlavní zneužívání nezletilých dívek trest od sedmi do 7,5 roku vězení. Obžalovanému dvaadvacetiletému muži hrozí pět až 12 let. Jakoukoliv vinu popírá, z dnešního hlavního líčení u zlínského krajského soudu se omluvil.

Podle obžaloby byly obětí muže dvě sestry, kterým v době údajného skutku bylo 14 a 13 let. Státní zástupce uvedl, že se muž trestné činnosti dopustil od podzimu 2015 do léta 2016 v obci na Uherskohradišťsku. Podle Foltýna starší ze sester jednou znásilnil a následně s ní několikrát souložil, s čímž už podle žalobce dívka souhlasila. Obžalovaný se podle státního zástupce v dubnu 2016 pokusil v autě znásilnit také mladší ze sester.

"Bohužel neznám osobu obžalovaného, i přesto si troufám tvrdit, že se bude jednat o člověka nezdravě ambiciózního s určitými agresivními rysy. Nedokázal se k případu postavit jako pořádný chlap. Svou agresivitu dostatečně nekoriguje, je to jednání nezdravého jedince," uvedl Foltýn.

 

Podle obhájce obžalovaného muže Ivana Dvořáčka však jeho klient ani s jednou ze sester neměl žádný, natož násilný pohlavní styk. Výpověď obou dívek, které před soudem hovořily s vyloučením veřejnosti, označil za nepřesvědčivé. "Obžalovaný se stal obětí sester, kterým odmítl jejich skryté či méně skryté nabídky na sexuální aktivity a ty se tím cítily dotčeny. Navrhuji, aby byl obžaloby zproštěn," řekl obhájce.

Před soudem znovu vypovídala i znalkyně z oboru psychologie Milada Kristková. Starší dívka podle ní o mladíka usilovala, chtěla s ním začít chodit. Jeho jednání údajně nečekala, ale nebylo jí nepříjemné. Mladší dívku označila znalkyně jako osobu s velice nízkou spolehlivostí výpovědí.

"Má nižší IQ, než je norma, je na hranici slaboduchosti. Nedomýšlí následky svého jednání. Říká to, co se jí zrovna hodí," uvedla Kristková. Dívka jí údajně řekla, že před údajným pokusem o znásilnění už měla dva sexuální partnery, spolužáky, které chtěla nahlášením případu krýt.

Předseda senátu dnes četl další znalecké posudky z oborů psychologie, psychiatrie a sexuologie, které se týkají osoby obžalovaného. Vyplývá z nich, že u muže nebyla zjištěna žádná patologie ani poruchy sexuální preference. Dominují však u něj výrazné disociální prvky. Mladík má prý tendence k manipulaci, nejeví zájem o společenská pravidla.

Soud si na dnešek předvolal i sestru obžalovaného, která nevěří, že by se její bratr znásilnění a pohlavního zneužívání dopustil. "Není svatoušek, ale tohle by neudělal. Není agresivní fyzicky, ale zanadává si. Když se mu něco nelíbí, vyjádří svůj názor," řekla mladá žena. Předseda senátu Jiří Dufek ale upozornil, že muž byl v minulosti pravomocně podmínečně odsouzen za vulgární napadání a vyhrožování policistům.

Hlavní líčení bylo odročeno na 28. března, kdy by měl pravděpodobně padnout rozsudek.

majojo ( 7. března 2018 16:10 )

Takže protože obžalovaný vulgárně nadával policistům, svědčí o tom, že by byl schopen znásilnit ty dvě holčiny? To je teda úvaha hodná mistra obojího práva. A co ty policajty, na ty si netroufl?

dandova ( 7. března 2018 15:00 )

No, chování slečen zrovna obětem neodpovídá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání