Od pondělka bude nemožné projet Husitskou ulicí, a to z důvodu nákladné a kompletní rekonstrukce. Oprava ulice je rozdělena na tři etapy. „První dvě by měly trvat dva měsíce, třetí etapa potrvá čtyři měsíce. Budou na sebe plynule navazovat, takže není jasné, kdy přesně bude která z nich začínat a končit,“ vyjádřila se tisková mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. „Je ale možné, že uzavírka skončí dřív.“

Husitská zcela změní tvář

Rekonstrukce zcela pozmění tvář a uspořádání Husitské ulice. „Obrubníky se posunou tak, aby se autobusům lépe zajíždělo k zastávkám a nebránily ostatnímu provozu, a na vozovku přijde asfalt se zvýšenou tuhostí, který odolá velkému zatížení. Na chodníky položí dělníci novou kamennou dlažbu. Součástí je i úprava křižovatek a kompletní odvodnění silnice,“ vypočítala Lišková.

Na přechody pro chodce přibudou dělicí ostrůvky i přisvětlení, které zlepší bezpečnost při přecházení silnic. Celou ulici navíc bude lemovat zbrusu nové pouliční osvětlení. Rekonstrukce za 67 milionů počítá i s položením nové dlažby nebo také s novými kanály.

Změní se trasy MHD

Uzavření Husitské změní trasy tramvajových i autobusových linek. V 1. a 2. etapě pojedou autobusy po náhradní trase Seifertova – Prokopova. O možnostech pro 3. etapu se nyní jedná. Zrušena bude autobusová linka 133, tramvaj číslo 15 ve směru z centra bude odkloněna přes zastávky Olšanská a Biskupcova do zastávky Vozovna Žižkov, kde bude ukončena. Na další změny upozorňují letáky na zastávkách.

Takto bude vypadat uzavírka Husitské ulice.
Autor: Infografika Blesk.cz

Kde ještě bude Praha »rozkopaná«?

Od ledna pokračuje podobně rozsáhlá rekonstrukce Zenklovy ulice v Praze 8. Od pondělí se na dva týdny částečně zavře Keplerova ulice ve směru do centra, a od 16. dubna do 22. června bude zcela neprůjezdná. Od 16. března budou pokračovat práce v ulici Ve Žlíbku v Horních Počernicích, kde bude zavedena kyvadlová doprava. A od 5. března probíhá rekonstrukce ulice Českobrodské v Běchovicích.

Fotogalerie
21 fotografií