Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klausův institut: Zeman dal při inauguraci průchod své mstivosti, celý akt poskvrnil

Autor: ČTK - 
9. března 2018
12:35

Prezident Miloš Zeman při čtvrteční inaugurační řeči dal průchod své mstivosti a posvátnost chvíle poskvrnil skrytým vyrovnáváním si svých osobních účtů. Uvedl to v pátek na svém webu Institut Václava Klause (IVK). Podle člena správní rady IVK Ivo Strejčka bylo nemístné, aby část svého prezidentského poselství Zeman věnoval zbytečným útokům na média. Prezident si podle něj spletl žánr. 

Uvádíme plné znění stanoviska Institutu Václava Klause, jak ho zveřejnil na svém webu: (redakčně vytučněno)

Nedůstojný inaugurační projev Miloše Zemana

Inaugurace hlavy České republiky je unikátní, v dějinách země vždy neopakovatelný a výjimečný okamžik.

Podílu na správě země se tímto aktem ujímá nová hlava státu - jeho nejvyšší autorita, člověk, ke kterému v okamžicích úzkosti a nebezpečí budou vzhlížet jeho občané s vírou, že on bude jejich kotvou jistoty i ochráncem jejich svobody a bezpečí. Je to výjimečná chvíle na výjimečně symbolickém místě. Sílu a mohutnost tohoto aktu podtrhuje společné zasedání obou komor českého parlamentu, symbolu české demokratické tradice. Tomu má odpovídat obsah a forma vystoupení nové hlavy státu.

Je smutné, že si tak dnes inaugurovaný prezident České republiky Miloš Zeman na Pražském hradě nepočínal. Své vystoupení nevěnoval vážnému zamyšlení nad minulostí, přítomností a budoucností České republiky. Nevěnoval se úvahám nad rolí i osudem své země v neklidném světě kolem nás. Nevyužil unikátnost okamžiku, aby připomněl nesamozřejmost stého výročí existence svobodné Československé republiky. 

Video  Zemanová exkluzivně: Změnit Miloše? To nejde... Místo dárku jsem mu dala pusu  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Té republiky, která si právo na svoji nezávislost i svobodu musela opakovaně a bolestivě vybojovávat, a o jejíž samotnou existenci v blízké budoucnosti opět půjde. Dnes, zřejmě více než kdy jindy, měl budoucí prezident připomenout složitost období, kterým bude svoji zemi provázet.

Pan prezident nic takového neučinil.

Miloš Zeman se naopak opět neopanoval, nechal průchod své mstivosti a posvátnost chvíle poskvrnil skrytým vyrovnáváním si svých osobních účtů. Bylo nemístné, aby část svého dnešního prezidentského poselství svému národu věnoval zbytečným útokům na média.

Fotogalerie Inaugurace prezidenta Miloše Zemana 212 fotografií

Své místo v jeho projevu sice nenašlo Zemanovo zamyšlení nad hodnotovou krizí západoevropské civilizace, jejíž jsme součástí, zato se do přímého přenosu dostal velkopodnikatel Zdeněk Bakala. I zde Zeman neovládnul sám sebe a nepochopil, že inaugurační projev je jiný žánr než beseda s občany v Ostravě.

Video  Zemanovo inaugurační utrpení: Vezli ho 234 metrů, stěhovali plošinou  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Byl to smutný pohled. Nemohu, ač bych si to přál, najít v projevu nové hlavy České republiky jediný silnější moment, jednu vážnější úvahu, jedno nadčasové zamyšlení, které by se pokusil vtělit do poselství svému národu.

Inaugurační projev Miloše Zemana neodpovídal síle a vážnosti okamžiku, místu, kde vystupoval i odpovědnosti, kterou v onen okamžik přebíral.

Byl to nedůstojný, bohužel často i ponižující pohled.

Ivo Strejček

A co si myslí samotný exprezident?

Reakci Václava Klause se nám zatím nepodařilo získat. „Je momentálně v letadle na cestě na konferenci v Guatemale, takže není šance zprostředkovat jeho osobní pohled,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí Klausova institutu Petr Macinka. „Stanovisko IVK je nicméně "žánr", jímž tým IVK pravidelně komentuje významné politické události doma i v zahraničí, vyjadřuje názor celého IVK, přičemž osoba autora v tomto smyslu není rozhodující,“ upozornil. 

„IVK a Václav Klaus sice Miloše Zemana významně podpořil před volbami, a to z mnoha dobrých a důležitých důvodů, nicméně to neznamená, že jej nebude kritizovat, kdykoliv bude mít pocit, že je to na místě. Bylo tomu tak vždy a bude i nadále,“ dodal mluvčí Institutu Václava Klause. 

Prezident Zeman v inauguračním projevu ve Vladislavském sále Pražského hradu ostře a obsáhle zaútočil na podnikatele Zdeňka Bakalu, média patřící do Bakalova vydavatelství Economia i na Českou televizi. Pozitivně hodnotil své cesty do krajů a setkávání s občany z posledních pěti let. Hodlá pokračovat v tom, co dělal v minulosti.

Vše o inauguraci prezidenta Zemana čtěte zde >>>

Celý inaugurační projev Miloše Zemana najdete zde >>>

Video  Zemanovi u ostatků sv. Václava: Kytici na hrobku donesla prezidentova dcera Kateřina  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

flora ( 9. března 2018 23:51 )

1.leden je také vyjímečný a neopakovatelný a proto byl roku 2013 zasvěcen úžasné amnestii/abolici. A rozhodně se nedá říct , že by to byl akt pomsty, to je pravda. Byl to akt nezměrného přátelství a soudružnosti To Zeman nedá, i kdyby přednesl tisíc svých projevů.

bleskbulvar ( 9. března 2018 21:16 )

Jsem voličem Zemana a tak velmi nerad musím souhlasit s tím Klausovým institutem. Zeman to zkrátka pohnojil. Ne že by neměl pravdu, jen to měl říkat jinde, ale proboha ne při inauguraci.

dyskrymynaclja ( 9. března 2018 19:48 )

To jsou ksichty na strašení dětí!!!!Nezlob nebo tě odnese Kikina a jeho Klivije

pavel215_klafunda ( 9. března 2018 18:09 )

Ty jsi zavítal 4x na veřejný haj.zly, ale hned na poprvé jsi tam chytil syfla od ganzanie. A teď mluv, kdo je na tom líp?

pavel215_klafunda ( 9. března 2018 18:06 )

Ty stará nach.caná pí.čo, vždyť ty taky meleš pořád stejný sra.čky o hlaváku a parku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa