Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Řev na Lvech kvůli ČT: 370 umělců proti Zemanovi, co na to Ovčáček?

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    11. 3. 2018
    13:30

    Předávání Českých lvů letos přímo navázalo na inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana a jeho kritiku České televize. Odvetu umělců odstartoval ještě před zahájením přímého přenosu z pražského Rudolfina režisér a scénárista Jan Svěrák, který přečetl svých Pět vět na obranu ČT. Pro petici získal 370 podpisů od hostů večera. Následovala lavina dalších reakcí jak přímo v sále, tak i na sociálních sítích, kde psal své komentáře například mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Blesk zmapoval všechny politické výroky večera.

  • 1.Svěrák: Pět vět pro Českou televizi

    Těsně před zahájením sobotního přímého přenosu se na jevišti Rudolfina objevil režisér a scénárista Jan Svěrák. S mikrofonem v ruce překvapil všechny přítomné hosty. Pozornost si ale vysloužil téměř okamžitě. Kritizoval totiž prezidenta Miloše Zemana za jeho inaugurační projev, ve kterém se opřel také do některých médií včetně veřejnoprávní České televize. Svěrák to bere za nátlak na nezávislost a burcoval ostatní, aby se proti tomu postavili.

    „Protože šlo o přímý útok na Českou televizi, ten text se jmenuje Pět vět na obranu České televize. A já vám těch pět vět teď přečtu,“ začal své vystoupení v Rudolfinu Svěrák.

    Video  Svěrák na Lvech vystoupil proti Zemanovi na obranu ČT  - Daniel Maršalík
    Video se připravuje ...

    „Česká televize čelí v těchto dnech největšímu útoku na svoji nezávislost od dob takzvané televizní krize v roce 2000. Tento útok je veden ze strany konkrétních politiků a s nimi svázaných vlivových skupin podnikatelských a mediálních skupin. Zřejmým cílem tohoto tlaku je zničit nezávislost tohoto nejsilnějšího veřejnoprávního média a dostat jej pod přímou kontrolu. Ať už jsou veřejně prezentovány jakékoliv zástupné důvody.

    Pilířem demokracie jsou nezávislá média, a proto je útok na Českou televizi zároveň útokem na demokracii v České republice. Vyzýváme všechny politiky a další veřejně činné osobnosti, aby se kategoricky postavili proti snahám likvidovat nezávislost České televize – tedy institutce, která v naší zemi hraje zásadní roli nejen v oblasti zpravodajství, ale i sportu, kultury, či podpory umělecké a sportovní tvorby.“

    Sálem se po Svěrákově vystoupení rozezněl mohutný potlesk i povzbudivé pískání. Kdo chtěl, mohl se během přenosu i po jeho skončení pod prohlášení podepsat. Nakonec to udělalo 370 hostů večera, uvedl Svěrák v neděli pro ČTK.

    Podpisový arch s textem nazvaným Pět vět na obranu České televize, který přečetl režisér Jan Svěrák před cenami Český lev. Podpisový arch s textem nazvaným Pět vět na obranu České televize, který přečetl režisér Jan Svěrák před cenami Český lev. | ČTK

  • 2.Sommerová: Spojme se, ať uhájíme ČT

    Režisérka Olga Sommerová si odnášela sošku za nejlepší dokument, i ona je známá svou politickou angažovaností. Když je potřeba, promluví. Ve své děkovné řeči využila toho, že přímý přenos ze Lvů vysílá právě Česká televize.

    „Nepatří žádnému oligarchovi, ale nám občanům,“ zdůraznila a sálem se rozezněl potlesk.

    „V případě, že by mocní chtěli zničit svrchovanost televize veřejné služby, vyzývám kolegy filmaře a všechny občany, přátelé demokracie, abychom se společně a důrazně spojili a postavili se proti tomu a uhájili svobodnou Českou televizi. Děkuju vám,“ zmínila a sklidila potlesk.

    „Já bych to nedokázal říct lépe než Olga, takže budu mluvit raději osobně. Děkuji státnímu fondu České kinematografie a politicky nezávislé České televizi,“ doplnil Sommerovou producent vítězného dokumentu Pavel Bertík.

    Český lev: Cenu za nejlepší dokument převzali režisérka Olga Sommerová a producent Pavel Berčík za snímek Červená. Český lev: Cenu za nejlepší dokument převzali režisérka Olga Sommerová a producent Pavel Berčík za snímek Červená. | ČTK

  • 3.Banášová: Jsme tu kvůli umění

    Slovenská moderátorská hvězda Adela Banášová (poté, co se vdala, Vinczeová) byla během slavnostního večera v nelehké situaci. Vedle útoků, proč Českého lva moderuje Slovenka, které se objevily ještě před vysíláním ankety, totiž musela udržet dekorum a nezávislost. Takže projevy jednotlivých oceněných příliš nekomentovala. Usměrnit se ale umělce v jeden moment snažila.

    Video  Českého lva opět moderuje Slovenka Adela Banášová! Blesku řekla proč  - David Turek, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

    „Věřím, že jsme tu dnes všichni kvůli umění, protože to je věčné – boj o moc taky, ale věřím, že přetrvá hlavně to umění, kterému věnujeme dnes večer pozornost,“ pronesla moderátorka hned po slovech oceněné režisérky Olgy Sommerové.

    Český lev: Moderátorka večera Adela Vinczeová. Český lev: Moderátorka večera Adela Vinczeová. | ČTK

  • 4.Špalková: Ať to Lev s námi myslí dobře

    Petra Špalková si došla v Rudolfinu s drobným zakopnutím na schodech pro sošku za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Akademici ocenili její výkon v nejlepším filmu za loňský rok, Bába z ledu. A i Špalková není se současnou politickou situací očividně spokojená.  

    „Od toho Lva chci slib, že to s tou naší českou krajinou bude myslet dobře,“ pronesla mimo jiné ve své děkovné řeči.

    Svůj postoj vyjádřila i herečka Tatiana Pauhofová. Právě ona předávala Špalkové cenu. Na šatech měla odznak s nápisem All for Jan (Všichni za Jana). Reagovala tak na situaci na Slovensku, kde lidé vyšli do ulic a vyzývají k demisi vládu premiéra Roberta Fica. Protesty vyvolala brutální vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Kuciak psal o údajných daňových podvodech v okolí Fica.

    Český lev: Cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli převzala Petra Špalková za film Bába z ledu Český lev: Cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli převzala Petra Špalková za film Bába z ledu | ČTK

  • 5.Rybáková: Nezapomínejme na to, jak to bylo

    Kostýmní výtvarnice Simona Rybáková neskrývala radost a dojetí při přebírání křišťálové sošky lva za nejlepší kostýmy. Ty viděli akademici podle všeho ve filmu Milada. Ten mapoval život Milady Horákové, kterou komunisté popravili.

    „Myslím, že filmem Milada jsme se snažili přispět k tomu, abychom nezapomínali na to, jak to bylo, a abychom nezapomínali v budoucnu,“ nabádala hosty v Rudolfinu i diváky u televizí Rybáková.

    Český lev: Cenu za nejlepší kostýmy převzala Simona Rybáková za film Milada Český lev: Cenu za nejlepší kostýmy převzala Simona Rybáková za film Milada | ČTK

  • 6.Najbrt: Nevolte Miloše Zemana

    Režisér Marek Najbrt po převzetí sošky za nejlepší dramatický televizní seriál v děkovné řeči poprosil hosty v hledišti a diváky u obrazovek, aby nevolili současného prezidenta. „Nevolte Miloše Zemana,“ řekl. Současná hlava státu už ovšem na prezidenta stejně podle ústavy kandidovat nemůže, za což si ho pak dobíral hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru.

    Český lev: Cenu za nejlepší dramatický televizní seriál převzali zleva producent Vratislav Šlajer, režisér Marek  Najbrt, producent Michal Reitler a scénárista Ondřej Štindl za seriál Svět pod hlavou Český lev: Cenu za nejlepší dramatický televizní seriál převzali zleva producent Vratislav Šlajer, režisér Marek Najbrt, producent Michal Reitler a scénárista Ondřej Štindl za seriál Svět pod hlavou | ČTK

  • 7.Ondřejková: Nenechme to zastavit

    Producentka Kateřina Ondřejková si přišla pro cenu za televizní film Spravedlnost. Právě pro její dílo byla Česká televize stěžejní. I proto Ondřejková poděkovala všem, kteří v ČT hledají prostor pro filmové kousky.

    „Chci poděkovat České televizi, že vytváří prostor, aby takové projekty v ní vznikaly. Přála bych si, aby lidé, kteří tento prostor do České televize přinesli, mohli ve své práci pokračovat i přes snahy některých politiků a jejich přisluhovačů, kteří by to chtěli zastavit,“ apelovala na všechny v sále.

    Český lev: Cenu za nejlepší televizní film nebo minisérii převzali autoři seriálu Spravedlnost (zleva) producentka Kateřina Ondřejková, režisér Peter Babjak, scénárista Tomáš Bombík a producent Rastislav Šesták Český lev: Cenu za nejlepší televizní film nebo minisérii převzali autoři seriálu Spravedlnost (zleva) producentka Kateřina Ondřejková, režisér Peter Babjak, scénárista Tomáš Bombík a producent Rastislav Šesták | ČTK

  • 8.Kronerová: Ať se nám nevysmívá arogance moci

    Nejvíc sošek si ze lví ceremonie odnesl film Bába z ledu. Jeho protagonisté si šli pro ocenění celkem šestkrát. Radovala se i slovenská herečka Zuzana Kronerová, která se pyšní Lvem za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Děkovná slova ale vystřídala kritika poměrů ve společnosti na Slovensku a obava z toho, aby se podobná nálada nepřenesla brzy i do České republiky.

    „Jsem šťastná, ale jsem i smutná a znepokojená a přiznám se, že i rozzuřená. Za to, co se děje na Slovensku. Prosím vás, nedopusťte to tady v Čechách. Nedopusťte, aby arogance moci se nám vysmívala a bránila svobodě a demokracii. A prosím, držte a držme palce všem slušným lidem v Čechách, na Moravě a na Slovensku,“ dodala herečka.

    Český lev: Cenu za nejlepší ženský výkon v hlavní roli převzala Zuzana Kronerová za film Bába z ledu. Český lev: Cenu za nejlepší ženský výkon v hlavní roli převzala Zuzana Kronerová za film Bába z ledu. | ČTK

  • 9.Sláma: Nenechme se otrávit blbýma

    Bohdan Sláma si odnesl sošku za nejlepší režii. Podepsaný je pod filmem Bába z ledu. Lva přebíral bos – s odkazem na to, že o lva za režii bojoval také snímek Po strništi bos. Ocenil práci všech, kteří se věnují filmu, a doufá, že to tak bude také pokračovat.

     „Vážím si práce všech kolegů. Vážím si toho, že český film pořád si v sobě udržuje vztah k životu, že to má smysl, že se nemáme nechat otrávit blbcema různýma a nadějí, kterou pořád musíme dolovat, dolovat, dolovat,“ pronesl bosý Sláma.

    Český lev: Cenu za nejlepší scénář získal Bohdan Sláma za film Bába z ledu Český lev: Cenu za nejlepší scénář získal Bohdan Sláma za film Bába z ledu | ČTK

  • 10.Ovčáček: Projev prezidenta se potvrdil

    Přímý přenos z pražského Rudolfina sledoval také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který už v jeho průběhu poskytl první reakci pro Blesk Zprávy. A komentoval některé výroky na svém twitterovém účtu. Rýpnul si mimo jiné do šéfa České televize Petra Dvořáka, který se během přenosu objevil několikrát v záběru kamer.

    „Zřejmě jde o retro vysílání. Právě je ve vysílání ČT spíláno “přisluhovačům”. Tipuji to na rok výroby 1977,“ napsal Ovčáček také během udílení cen.

    Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na inauguraci prezidenta Miloše Zemana (8. 3. 2018) Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na inauguraci prezidenta Miloše Zemana (8. 3. 2018) | Blesk - Jakub Poláček

flora ( 12. března 2018 15:36 )

Daniel Sidon... aby se ho nedejbůh nedotkl překlep, tak si vyjímečně opravím

flora ( 12. března 2018 15:33 )

Moc hezká je ta podpisová listina . Hned druhý nadšenec je Daniel Sinon... drogový dealer. Pospíšil si asi dokud to vládl perem. Loni se společensky upravil tak, že se válel pod schody Rudolfina. Jojo, a takoví se budou otírat o prezidenta a jeho voliče.

st.rec ( 12. března 2018 12:12 )

Fakt nevím proč "umělci" tak hulákají,můžou vyhrožovat že se odstěhují z republiky.Kdo ještě vzpomene jak to Madonna nebo třeba M.Streep před zvolením Trumpa slibovaly???

cid2000 ( 12. března 2018 09:13 )

To je krásné co tam byl za výkvět národa!!!Užasnééé jsem unešen!!Jeden lepší demokrat,nadčlověk než druhý!!Peníze na granty od občanů berou o 106!!To jim nesmrdí!a budou navíc dělat petice a demonstrace proti Prezidentovi nebo Babišovi,protože jej volila pouze 30% voličů!!Užasné!!!Je krásné co chtějí ti herci a režiséři(a to většina točila i za komoušů a ráda)!!Je pěkné,že nemusí zvěřejňovat smlouvy na ty granty např.6 miliónů pro Hřebejka atd.!!super!!!Nemusí nic dodržovat,protože to jsou nadlidi!!Nikdo ze živnostníků nedostane na soustruhy,svářečky,náklaďáky,vybavení jen tak obdržet nevratný grant 6miliónů na každou svou podnikatelskou akci jako např.Hřebejk na každý svůj film!!!Jojo,to by se podnikalo za takové granty/milióny dělat pak opulentní noblesní VIP mejdany,dě,v,ky/chlast no a pak dělali stávky,demonstrace,puče,převraty,petice atd.!!Jojo,to by bylo fajn panečku!!!A tihle ujetí miliardáři jako VIP host Janneček jsou úplným vzorem pro běžné nudné vším zatížené fádní hetero rodiny!!Skvělé pro občany!!!ČT nemusí nic zvěřejňovat,za poplatky bez práce vybrat 7 miliard je bomba!Nemakat a dělat demonstrace za státní je taky OK.5Vět a podobné petice herců!!Určitě ji podepíši jak běžný občan co musí vše platit na daních!!Celá Tv Česká televize již dávno nepatří občanům!Patří lidem kolem Bakkalay a knížecí TOP089 kolem Kalouska,Soros-neziskovet s Pánkem, který tam je pečený vaření X-krát denně!!!To je jejich televize!Jejich a né státu,občanů!!!I Babiš se bojí České televize co si dělá co chce!!!

starena ( 12. března 2018 00:41 )

 Podstata filmu Bába z ledu: Vyměnil jednu pipinku za jinou pipinku. Vlastně si nechal obě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa