Před devadesáti lety ji za pouhé čtyři měsíce s 30 pomocníky vytesal přímo do skály u Rudky u Kunštátu sochař samouk Stanislav Rolínek (†29). Za války ale dráždila nacisty, nechali ji proto strhnout. Socha totiž připomínala lidem svobodu.
 „Šlo o jeden ze symbolů státu. Na odhalení v roce 1928 přijely davy, celkem 33 000 lidí! Masaryk byl o všem informován, ale do Rudky osobně nikdy nepřijel,“ vzpomněl správce areálu Zdeněk Popelka.

Vlastenci, legionáři, sokolové i sám starosta a továrník František Burian, který sochu zaplatil, se po vypuknutí světového konfliktu snažili unikát zachránit. Masaryka zabednili a jeho hlavu dokonce obezdili chatkou. Jenže to nestačilo. V srpnu 1941 přišel z úřadu v Boskovicích nekompromisní přípis: Masaryka zlikvidovat!

„S pouhým obložením sochy nelze v žádném případě souhlasit,“ rozhodli servilní úředníci. A za dva roky pak Němci starostu a velkouzenáře Buriana utýrali při výsleších na gestapu. To už ale poddajné úřady nechaly Masaryka rozřezat, kvádry rozbít. Pro příští generace zůstaly jako memento kolaborace jen boty.

Pokus obnovit sochu definitivně ztroskotal po okupaci v srpnu 1968. A dnes, na dohled 100. výročí vzniku Československa? „Jako jedna z možností se nabízí vizualizace původní podoby pomocí moderních technologií ve večerních hodinách. Ale zatím je to jen jeden z návrhů,“ upozorňuje správce areálu Zdeněk Popelka.

Na květen v Rudce plánují výstavu keramiky a historických fotografií areálu u příležitostí výročí 90. let od jeho vzniku. V říjnu, v době vzniku ČSR, je pod sochou v plánu koncert. 

Autorem monumentu je Stanislav Rolínek (1902–1931). Talentovaný sochař-samouk, autor nejen 14,5 metru vysoké sochy T. G. Masaryka v Rudce, ale i sochy lva a svatého Václava v jeskyni blanických rytířů. Zemřel v pouhých 29 letech na souchotiny.

František Burian (†1943) byl majitelem uzenářství a starostou Kunštátu. Jeho zásluhou vznikla u Rudky 18 metrů vysoká rozhledna. Inicioval projekt jeskyně blanických rytířů a sochu Masaryka, pro které angažoval mladého sochaře Stanislava Rolínka. Zemřel v roce 1943 po sérii výslechů na gestapu.

VIDEO: Aktuální podoba místa v Rudce u Kunštátu, kde stála socha prezidenta T. G. Masaryka.
Video
Video se připravuje ...

Právě v těchto místech stála v Rudce u Kunštátu monumentální socha prvního československého prezidenta T.G. Masaryka. Po zásahu nacistů a protektorátních úřadů z ní zbyly jen boty. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
16 fotografií