Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šílený otec potrestal dceru ženskou obřízkou: Hodila to na mě exmanželka, řekl u soudu

Ženská obřízka není bohužel metodou na ústupu, její četnost v Evropě roste.
Ženská obřízka není bohužel metodou na ústupu, její četnost v Evropě roste.  (Autor: Profimedia)
Autor: ana - 
13. března 2018
12:18

U soudu Old Bailey v Londýně nyní stanul otec čtyř dětí, který v roce 2010 a 2013 potrestal svou dceru ženskou obřízkou. Údajně to neudělal z tradičních pohnutek. Dceru chtěl pouze potrestat. U soudu se obhajuje, že za to může rozvod.

Muž (50), jehož jméno britská media tají, v roce 2010 svou desetiletou dceru ztrestal nepochopitelným způsobem. Do jejich domu v jižním Londýně přivedl za úplatu osobu, která znetvořila dceřiny genitálie. Vše mělo být prováděno obyčejnou žiletkou. Dívka bude mít doživotní následky.

Scénář se opakoval

Stejný scénář opakoval o tři roky později. U soudu byla vyřčena fakta, z kterých se mnohým přítomným udělalo nevolno. Otec psychopat dokonce během „znetvořování“ zapnul řezačku, aby zamaskoval dívčiny výkřiky.

Dívka během krutého činu byla při vědomí, nedostala ani žádné tišící prostředky či léky. "Dívka je prosila, ať přestanou. Bylo to marné. Silně krvácela," řekl u soudu právník.

Gynekolog, který dívku vyšetřil, podle agentury Reuters uvedl, že našel jizvy a poranění odpovídající tomu, co dívka popsala. 

„Podle slov obviněného se nejedná o jakékoliv kulturní důvody. Mělo jít o jisté formy trestu,“ sdělil u soudu prokurátor Mark Heywood. Muž své čtyři děti často trestal. Někdy je mlátil papučemi, jindy holí. „Jeho jednání bylo kruté a drsné,“ uvedl dále Heywood.

Krutý otec své činy popírá

„Jeho chování, jeho neustále křičení a trestání dětí jsou velice vzdálené od běžného chování milujícího otce,“ doplnil Heywood.

Otec u soudu popírá, že by byl zodpovědný za dceřiny obřízky. Podle něj na něho obvinění hodila jeho manželka, která nesouhlasí s rozvodem. Soud i nadále pokračuje.

Obřízka v Evropě

Počet ženských obřízek v Evropě přitom i nadále roste. Podle odhadů žije v některé z členských zemí EU s následky obřízky až 500 tisíc žen. Běžně je ženská obřízka stále prováděna ve 28 afrických zemích a také v řadě států Blízkého východu a v Asii. Třeba v Somálsku postihuje přes 98 procent žen.

Zákroky se liší, ale mohou zahrnovat odstranění klitorisu nebo částečné sešití stydkých pysků. V některých případech jde o úplné chirurgické odstranění vnějších pohlavních orgánů.

Obvykle se tyto zákroky provádějí malým dívkám ve věku pěti až osmi let, a to v příšerných hygienických podmínkách. Pro ženy to představuje závažné zdravotní riziko.

Podle odhadů hrozí v EU každoročně obřízka 180 tisícům dívek a žen. Nejvíce je to ve Velké Británii (až 30 tisíc) a Německu (až čtyři tisíce). Přibližně půl milionu žen žijících v EU bylo přinuceno obřízku v posledních letech podstoupit. Jen čísla počtu uskutečněných zákroků v Británii, Francii a Německu dosahují téměř 150 tisíc obětí. Celosvětově je každoročně obřízkou postiženo přes 125 milionů žen a dívek.

pupak ( 13. března 2018 13:51 )

A ještě předtím ji zlámat hnáty, než je utratí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání