Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel přesně před 65 lety. Gottwald moc pil a bál se jezdit do Moskvy, říká historik

Autor: Jitka Mikysková - 
14. března 2018
05:11

14. března 1953 zemřel první komunistický prezident Klement Gottwald. O tom, jak to bylo s jeho alkoholismem, co uspíšilo jeho smrt, o strachu jezdit do Moskvy, balzamování po sovětském vzoru, ale i vztahu k ženě Martě vypráví historik Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů.

 

Jaké byly závěrečné chvíle Gottwaldova života? Je známo, že trpěl řadou chorob. Na co vlastně zemřel?

Gottwald byl opravdu nemocný člověk, a to mu nebylo ani 60 let. Zaprvé tedy byl těžký alkoholik, opravdu měl velké problémy s pitím, a to se datovalo hluboko před válkou, upozorňovali na to i jeho kolegové. I v době, kdy se dostával k moci a někde vystupoval, tak se dochovaly zprávy, že předseda Gottwald vystupoval opilý, vědělo se to mezi jeho kolegy.

pouták Gottwald pouták Gottwald | Blesk - Jarmila Hluchá

Pak tam byl ten nedoléčený syfilis, který pravděpodobně, ale nevíme to jistě, asi chytil v době první světové války, mezi vojáky to bylo dost rozšířené a moc se to tehdy neléčilo. Syfilis v pokročilém stádiu má velký vliv na tělesnou schránku, ale zemřel na výduť aorty. Byl to opravdu nemocný člověk, on se nešetřil, měl už od lékařů nařízeno, že má omezovat pití a jídlo. Ten jeho životní styl bych označil jako velmi, velmi nezdravý.

To znamená, že mu mohlo přitížit i to, že letěl na ten Stalinův pohřeb  (ten zemřel 5. března 1953), i když mu to nebylo doporučeno?

Vypadá to, že to byla pravděpodobně ta největší příčina. On měl problémy s aortou a bylo mu přímo doporučeno, že se nemá vystavovat změnám tlaku. Bylo to narychlo, musel tam absolvovat celý ten obřad a ten funus byl velkolepý. Musel stát dlouho na tribuně, byl to pro něj obrovský nápor, a ty změny tlaku, letěl tam i nazpátek. Říká se, že to pravděpodobně uspíšilo jeho konec, že to prasknutí aorty bylo důsledkem této návštěvy, takže nepřímo se dá říct, že ta cesta na ten pohřeb mu přinesla smrt, i když ne tak, jak se říkalo, že byl v Moskvě otráven.

Prý mohl být v Moskvě otráven

Po Gottwaldově smrti se právě vyrojily fámy, že byl v Moskvě otráven, údajně to měla tvrdit i jeho žena Marta. Bylo pro to nějaké opodstatnění?

Jestli to tvrdila jeho žena, to nemohu hodnověrně doložit, ale skutečně se to běžně vyprávělo. Je to fáma, která přetrvává mezi lidmi. On byl pitván, pitvali ho sovětští odborníci za přítomnosti našich, ti mohli přihlížet. (Zde se názory historiků různí. Profesor Charvát oproti tomu popsal, že u pitvy nesměl být přítomen ani jeden Čech a zápis z pitvy je dodnes v tajných moskevských archivech - pozn. red.)

Zjistila se ta výduť na aortě jako bezprostřední příčina smrti, tělo bylo hodně zdevastováno, ale stopy jedu se nenašly. Ale to jsou prostě fámy, které se budou vždycky objevovat, pokud se jedná o smrt nějakého zajímavého člověka, který se zapsal do dějin národa. To se tvrdilo třeba o Dimitrovovi, který se upil.

Co se týče Gottwaldova kladného vztahu k alkoholu, začal prý vyloženě „chlastat“ v období, kdy se stal prezidentem a nechal popravit Slánského...

Asi ano, podle těch svědectví pil čím dál tím víc. Ty zprávy jsou od jeho spolupracovníků. Dokonce se i údajně uvažovalo, že by snad měl být odvolán z vedení strany pro ten svůj nezřízený alkoholismus. Tlak po roce 1948 byl obrovský. On se hlavně bál jezdit do Moskvy, posílal tam za sebe Čepičku. To dění se Slánským a s lidmi, které znal, mohlo jeho alkoholismus prohloubit.

Jaký byl průběh jeho pohřbu a jak to bylo s jeho balzamováním?

Pohřeb byl samozřejmě monstrózní, lidi se scházeli k tryznám, i na malých vesnicích, bylo to přenášeno rozhlasem. Byla to doba předtelevizní, tak se to natáčelo do týdeníků, fotilo se to. Byl to pohřeb s velkou pompou, přijela řada politiků, zejména ze zemí komunistického tábora, ale i zástupců komunistických stran západní Evropy.

Smuteční průvod během pohřbu Klementa Gottwalda, rok 1953. Smuteční průvod během pohřbu Klementa Gottwalda, rok 1953. | ČTK/Krejčí Bedřich, Tachezy Jan

Co se týče balzamování, to byla ta velká inspirace ze Sovětského svazu. Nesmíme zapomínat, že i Stalin byl balzamován, až teprve později jeho mumie zmizela a byla pohřbená u Kremlu. Gottwaldova mumie byla v památníku na Žižkově do roku 1962. A dodneška tam mají komoru, kde byl vystaven, kam byl na noc ukládán a kde se o něj pečovalo. Je to prostě podle sovětského vzoru. I ten památník nebyl vůbec určen k tomu, aby tam byl Gottwald, je to prvorepubliková stavba, ale pak se to přeměnilo v monumentální památník.

Manželka Marta zemřela půl roku po něm

Jeho žena Marta zemřela za půl roku, musela být v té tobě už také nemocná. Podle lékařských zpráv zemřela na rakovinu děložního čípku, spekulovalo se i o rakovině štítné žlázy? 

Pravděpodobně už nemocná byla, i ta její tloušťka byla nezdravá. Vím, že se objevují obě tyto varianty. Oni spolu byli dlouho, přes 30 let, měli spolu dceru, doprovázela ho všude, asi na sebe byli velmi vázaní. V době po Slánském, koho on měl, komu mohl vlastně věřit? Nabízí se mi manželka jako nejlogičtější člověk, který mu stál nablízku. Když si odmyslím Gottwalda jako politika a co všechno provedl, tak měl i svoji lidskou stránku. I když dokázal potápět své přátele a posílat je na popraviště, musel tam být někdo, s kým se potřeboval poradit. Po lidské stránce se domnívám, že ta vazba mezi nimi byla velmi silná.

Vyučený truhlář šéfem komunistů

Klement Gottwald se narodil  23. listopadu 1896 jako nemanželský syn chudé zemědělské dělnice. Vyučil se truhlářem a od roku 1921 byl členem KSČ. Na výsluní stranické politiky se dostal ve svých 33 letech, když se na přelomovém pátém sjezdu KSČ v roce 1929 postavil do čela stranických pučistů a vyhlásil bolševizaci strany. Jeho skupina se prosadila především díky dogmatickému přebírání tehdejších směrnic Komunistické internacionály. Gottwaldovy parlamentní výroky z prosince 1929 o tom, že komunisté se do Moskvy jezdí učit „jak vám zakroutit krk“, jen dokreslují linii tehdejšího vedení KSČ.

V prezidentských volbách v roce 1934 Gottwald kandidoval proti Tomáši Garriguovi Masarykovi a kromě neúspěchu si za své výroky v předvolební kampani vysloužil trestní stíhání, před nímž uprchl do Sovětského svazu. Druhou světovou válku strávil v moskevském exilu.

V roce 1945 se Gottwald stal předsedou KSČ a tuto funkci vykonával až do své smrti. Komunisté po vyhraných volbách v květnu 1946, kdy získali téměř 40 procent hlasů a Gottwald se stal premiérem, umožnili Benešovi jednoznačné znovuzvolení do prezidentského úřadu - jejich vliv na nemocí oslabeného prezidenta se tak ještě zvýšil.

Vazal Moskvy

Důsledkem nastolení „opravdové“ marxisticko-leninské cesty byl komunistický převrat v únoru 1948. Beneš nakonec abdikoval a Gottwald v červnu 1948 usedl do uvolněného prezidentského křesla. Hlavou státu byl pět let. Nesl zodpovědnost za politický vývoj v zemi po roce 1948, za nezákonnosti, policejní zvůli i justiční teror. Za jeho vlády se počátkem 50. let odehrálo mnoho politických vykonstruovaných procesů, které nakonec dopadly i na komunistické funkcionáře.

Od února 1948 se prohlubovalo jeho vazalství na Moskvu. Začátkem 50. let byl Gottwald již v podstatě pasivním vykonavatelem Stalinových direktiv a je tak přímo odpovědný za roky nezákonností, policejní zvůle a politických procesů, které nakonec zasáhly i samotné vedení KSČ.

Více se o osudu Klementa Gottwalda dočtete v dnešní tematické dvoustraně v deníku Blesk a ve speciální publikaci Blesku Klement Gottwald, rudý tyran s dýmkou, ke koupi ve stáncích PNS.  

Video  Tady pečovali o mrtvolu Gottwalda! A risk v Praze: Stojky nad propastí, skoky přes budovy  - Matěj Smlsal, David Vaníček
Video se připravuje ...

 

 

 

 

 

cid2000 ( 14. března 2018 08:40 )

Vážení!!!Především se musí ututlat všem mladým za každou cenu nějaké obsazení Československa 15.března nacistickým Německem!!!Jasný ovce!Musí!!!!!Nikoho to už nezajímá, že nám Německo popravilo a pozabíjelo na 365-tisíc občanů, uzavřelo vysoké školy a odvleklo do koncentračních táborů na půl miliónu našich lidí!!!A dalších 300-tisíc muselo nastoupit na nucené práce do říše!!Jasný!Mlčet nebo jen zjednodušovat, zlehčovat nebo podávat polo pravdivé zavádějící informace na České Tv!!!Německo je náš pán a musíme poslouchat!!Jasný ovce!Musí se především poukazovat na rok 1968!Né na rok 1939!!!!Běžte raději stávkovat za VIP bohaté protekční,kterým se vedlo vždy móóóóc dobře jako Svěráci,Polívku,Kollera,Bartošku,Hřebejka,Geislerku,Holubku,Dejdárka,Ebena a záchranu zkorumpované Top09-bakkalovské České televize, která defrauduje podle svých politických zájmů bez kontroly naše peníze z poplatků!Ročně 7 miliard!!To můžete, to je žádáno taková stávka a je podporována!Musí se rozvrátit Visegrádská skupina V4 a náš stát!!Jen běžte za tyhle VIP bohaté hnídy demonstrovat a řvát!!!Volby vám nic neříkají pokud neskončí podle vašich představ viďte!!Prostě stejní jako nacisti !!Úplně stejná náckovská pakáž!!!

santikxauz ( 14. března 2018 08:02 )

Vedoucí ti opět sundal svěrací kazajku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa