Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hanba, bouřili kvůli Kuciakovi v EU. Vražda má stát Fica hlavu, míní europoslanec

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
14. března 2018
17:37

Kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně by měl kromě ministra vnitra odstoupit i premiér. V rozhovoru pro Blesk Zprávy to ve Štrasburku řekl slovenský europoslanec Ivan Štefanec. Podle něj tragédie Slováky nebývale semkla. O situaci u našich východních sousedů rokovali na plénu také europoslanci ve Štrasburku. Během debaty se do sebe pustily české europoslankyně Konečná (KSČM) a Šojdrová (KDU-ČSL).

„Považuji za klíčové, aby byl ten případ co nejdříve vyšetřen nezávislými institucemi. Aby si ti, kteří mají pravomoci vyšetřovat, plnili svoji práci. Aby zločinci byli odhaleni a potrestáni. Tento zločin má ale velký politický dosah, protože v nedokončeném článku šlo také o přímé propojení mafie a slovenské vlády. Politici nemohou zůstat nečinní,“ zdůraznil v první řadě opoziční slovenský politik a člen frakce Evropské lidové strany.

Politici by měli podle Štefance vytvořit co nejlepší podmínky k tomu, aby policie mohla zločin vyšetřit. „Ten rozměr ale i v rámci Unie. Evropský parlament má spoluzodpovědnost za všechny členské státy včetně Slovenska. A Ján Kuciak psal o možném zneužívání eurofondů a o daňových podvodech, to je přímá kompetence Evropského parlamentu. Proto ten velký zájem,“ dodal slovenský politik k tomu, že se na Slovensko vypravila delegace z Bruselu, aby „dohlédla“ na unijní záležitosti.

Video  Několik stovek lidí demonstrovalo proti slovenské vládě. Slováci mají strach o své životy.  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Vražda Kuciaka pohnula celým Slovenskem. Solidaritu vyjádřily na demonstracích desítky tisíc lidí, ti se ozvali také proti vládě Roberta Fica. „Slovensko se za poslední dva týdny změnilo. Mění se teď každým dnem. I přes to negativní ale vidím i hodně pozitivního v lidech, kteří pokojně, slušně a velmi jasně vyjádřili svůj názor. Nepřejí si zemi ovládanou mafií a zkorumpovanými politiky.“

Odpovědnost Kaliňáka je jasná, padnout by měl ale i Fico

Člen opoziční strany KDH Štefanec si s vládou kvůli Kuciakově vraždě nebere servítky. V pondělí oznámil rezignaci ministr vnitra Robert Kaliňák, který má podle slovenského europoslance jasnou politickou zodpovědnost za celý případ. Ve své funkci by ale neměl dál setrvat ani premiér Robert Fico. Štefanec by uvítal nové volby.

Video  Slovenský europoslanec Ivan Štefanec kritizuje slovenskou vládu kvůli Kuciakovi: Fico by měl skončit, nejlepší budou nové volby.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy, Evropský parlament
Video se připravuje ...

„Zavražděný novinář byl svůj případ oznámit na policii, protože byl vydírán. Ministr Kaliňák nejen, že nic neudělal, policie nekonala, a ministr Kaliňák na otázku novinářů, proč tento případ zlehčoval, až se mu vysmíval. Už jen to je skandální. Neměl na svém místě co dělat, nehledě na další obrovské přešlapy,“ řekl v rozhovoru Štefanec. 

Politickou zodpovědnost má i premiér, protože ty indicie, se kterými pracoval Ján Kuciak, směřují až do jeho kabinetu. To je skandální a nedá se to nechat jen tak. Pochopitelně to vyhnalo lidi do ulic. Nejférovějším řešením by byly teď předčasné volby,“ dodal člen Evropské lidové strany, jejíž šéf Mafred Weber dokonce vyzval premiéra Fica k rezignaci.

Semknuté Slovensko: Tolik lidí nebylo v ulicích od roku '89

Sounáležitost a pobouření nad situací kolem dvojnásobné vraždy Slováky nebývale semkly, míní Štefanec. „Tolik lidí nevyjádřilo svůj názor a nebylo veřejně protestovat od roku 1989. Důležité bude, aby to přetavili ve volbách, třeba ve své účasti. Lidé na Slovensku málo chodili volit,“ řekl ve Štrasburku Blesk Zprávám. 

Na plenárním zasedání ve francouzském sídle europarlamentu se o situaci na Slovensku debatovalo ve středu zhruba od 16 hodin. Aktivní v ní byli především členové delegace, kteří byli v Bratislavě minulý týden, a také slovenští a čeští europoslanci. „Pokud bylo cílem vrahů vyvolat apatii a strach, tak se jim to nepodařilo. To bych jim chtěl vzkázat,“ doplnil svůj pohled Štefanec.

Hanba, kam dohnali Slovensko, znělo na plénu

Byla to obtížná cesta. Bylo to velice dojemné a celá delegace pochopila, jak vražda novináře a jeho snoubenky šokovala celou zemi. Hovořili jsme s novináři, nevládními organizacemi, protestujícími, zástupci vlády. Žádáme nejvyšší audit ohledně zemědělských plateb,“ prohlásil Claude Moraes z Velké Británie.

Jiný ze slovenských europoslanců Branislav Škripek připomínal slova národní hymny. „Blesky a hromy podněcují k tomu, aby se Slovensko probudilo. Máme další odvážné novináře, kteří zmizeli a neví se, jestli žijí. Je hanbou, kam až dohnala Slovensko vláda Fica. Je třeba obnovit důvěru lidí ve stát, je třeba důkladnější kontrola eurofondů, které jsou na Slovensku zdrojem korupce,“ řekl před hrstkou kolegů.

Debatu okořenila slovenská hymna i „štěkání“ Češek

Na debatu, která souvisí nejen s vraždou a eurofondy, ale také svobodou slova, dorazili přímo do hlavního sálu především europoslanci, kteří měli možnost vystoupit se svým projevem. Nebylo jich tedy mnoho.

Účast europoslanců na debatě o situaci na Slovensku nebyla valná. Zároveň s plenárním zasedáním totiž probíhá řada paralelních jednání. Účast europoslanců na debatě o situaci na Slovensku nebyla valná. Zároveň s plenárním zasedáním totiž probíhá řada paralelních jednání. | Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová

Debatu řídil z postu místopředsedy parlamentu Pavel Telička, někdejší člen ANO. I on vyjádřil stručně svou solidaritu se slovenskými kolegy i občany. Často byla v souvislosti s Kuciakovou smrtí připomínána také vražda novinářky na Maltě. 

Teličkovy kolegyně z české delegace – komunistka Kateřina Konečná a lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová – pak zpestřily debatu vzájemnou hádkou. „Smrt se nedá nikdy ospravedlnit. Chtěla bych poprosit, abyste nedělali ze Slovenska zemi okupovanou mafiány. Považuji za drzost, že náš kolega Manfred Weber školí premiéra Fica, koho má vyhodit z vlády. Na to nemá právo. Veďme tuto debatu s úctou ke Slovensku, zaslouží si pomocnou ruku, nikoliv odsouzení,“ opřela se Konečná do německého šéfa lidovecké frakce Webera.

To si Šojdrová nenechala líbit a ptala se Konečné, proč se jí nelíbí, že lidé dávají najevo svůj názor v ulicích. Konečná kontrovala slovy o tom, že doufá, že se podobně bude přetřásat také nově vznikající vláda v Německu.

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politiky najdete zde >>>

pulsar ( 14. března 2018 23:03 )

FICO DO BASY!!!

bizon_pepa ( 14. března 2018 20:02 )

Kterému slovensku a proč?

flora ( 14. března 2018 18:55 )

Asi tak, možná ani to ne. Ledaže by se proti tomu vzbouřila zas jiná masa obec archeologická , to ale asi nebude

flora ( 14. března 2018 18:53 )

Ten slovenský Corrado Cattani si psal v šifrách, ale současně celé své okolí a široké příbuzenstvo doprobna vědělo a bylo důkladně zasvěceno v tom, na čem právě pracuje

karelxx ( 14. března 2018 18:40 )

Zajímal se někdo o vztahy a konexe jeho snoubenky?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa