Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Putin chce poslat raketu na Mars dřív než Musk. Nové kosmické závody startují

Autor: Mii - 
15. března 2018
23:15

Rok 2018 se zřejmě zapíše do dějin jako rok startu nových vesmírných závodů. Nejdřív technologický vizionář a majitel vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk oznámil, že svou první raketu k Marsu možná pošle už příští rok. Teď přišel ruský prezident Vladimir Putin s prohlášením, že Rusové také plánují výpravu k Marsu. A také na příští rok.

Putin to prozradil v dokumentu, který v Rusku vyšel před prezidentskými volbami, jež se konají tuto neděli a ve kterých je Putin jasným favoritem. Rusko podle něj počítá s celou sérií vesmírných výprav do hlubokého vesmíru, které začnou právě misí na Mars v roce 2019.

Plánovaná je také výprava na měsíc. Ruská expedice zde bude zkoumat polární plochy. „Naší specialisté se pokusí přistát poblíž pólů, protože se tam možná nachází voda. Rozhodně je co zkoumat. Pomůže to s výzkumem dalších planet a dalekého vesmíru,“ tvrdí v dokumentu ruský prezident. Putin aktuálně čelí obvinění, že zrežíroval otravu ruského exšpiona Sergeje Skripala v Británii.

NASA vyrazí jako poslední, už má ale termín

O brzké cestě na Mars mluvil tento týden na konferenci o hudebních a filmových technologiích SXSW v texaském Austinu i Elon Musk. Upravil dřívější informaci SpaceX, že společnost pošle první vesmírnou loď k Marsu v roce 2022, na rok 2019. Není to ale zatím jisté a zprvu půjde o loď s nákladem. Lidi chce Musk k Marsu poslat dva roky na to.

„Stavíme první marťanskou neboli meziplanetární loď a myslím, že budeme schopni krátkých výletů, letů v průběhu první poloviny příštího roku,“ řekl Musk.

Video  NASA plánuje cestu na Mars. Do simulované mise vybrali i Slovenku  - tv Joj
Video se připravuje ...

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) je se svými plány střídmější. Expedici na Mars plánuje na rok 2020, kdy jsou Země a Mars vůči sobě v dobré pozici. Dokonce už i stanovil měsíc – na přelomu července a srpna. Cesta má stát 1,5 miliardy dolarů.

Kolonizace Marsu jako jediná záchrana lidstva?

Důvodů, proč je Mars poslední dobou v takovém zájmu vesmírných agentur, je celá řada. Měsíc už je více méně prozkoumaný a Mars se nachází relativně blízko, tudíž doletět na něj není až tak nerealistické. Zatím je otázka, jak cestu zvládne lidská posádka, ale současné rakety už na to téměř technologie mají.

Podmínky na Marsu navíc nejsou tak extrémní, že by byla vyloučena budoucí kolonizace, byť v uzavřených prostorách. Seriózně se proto v bližších letech počítá se stavbou trvalé základy. První mise mají zjistit, jaké podmínky na planetě skutečně vládnou a jaká výzva to pro lidi bude. Jako první je třeba například udělat rozbor tamní vody.

Elon Musk dokonce vidí v kolonizaci Marsu jediný způsob, jak zachránit lidskou civilizaci pokud vypukne třetí světová válka. Vybraní lidé by mohli „temné časy“ přežít právě na Marsu a pak se na Zemi vrátit a civilizaci obnovit.

Pollo ( 16. března 2018 05:18 )

 Rusové mají jedinečnou příležitost poslat Putina na Mars. Závidím. Na to my se Zemanem nemáme.

Zobrazit celou diskusi