Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Útok na rakovnickou úřednici: Muži, který ji udeřil do hlavy, hrozí čtyři roky

Úřad práce
Úřad práce  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
16. března 2018
17:10

Muži, který ve středu napadl pracovnici správy sociálního zabezpečení v Rakovníku, hrozí až čtyři roky vězení. Úřednici z oddělení nemocenského pojištění udeřil do hlavy a nadával jí. Policisté pětačtyřicetiletého útočníka po činu zadrželi a umístili do cely. Ve zkráceném přípravném řízení mu sdělili podezření z přečinu násilí proti úřední osobě a výtržnictví.

Muž, který byl v pracovní neschopnosti, minulý týden neotevřel kontrole. Proto mu byla zaslána výzva, aby doložil důvod své nepřítomnosti. Když se při středeční návštěvě na úřadě dověděl, že si musí obstarat sdělení lékaře, požadoval, aby to za něj vyřídila vedoucí oddělení nemocenského pojištění. Úřednice to odmítla a upozornila ho, že pokud tak neučiní, bude s ním zahájeno řízení pro porušení léčebného režimu.

„Po tomto oznámení k ní okamžitě přistoupil a fyzicky ji napadl. Poté urážel další zaměstnankyně úřadu, které se vedoucí zastaly, a dále si vybíjel svou zlost na vstupních dveřích, které vysadil,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Nováková. Mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová uvedla, že klient úřednici prudce udeřil do hlavy.

Zaměstnanci správ sociálního zabezpečení, kteří jsou v kontaktu s klienty, čelí podle Buraňové agresivitě často. Běžně jde o agresi verbální – sprosté nadávky, urážky, křik, osočování či výhrůžky, výjimkou není ani demolování zařízení a fyzické napadení. Jeho následkem bývá šok, psychický otřes, někdy i pracovní neschopnost. „Agresivita klientů je vážným stresorem a nezřídka vede až k rozhodnutí opustit profesi,“ dodala mluvčí.

Útoky nespokojených lidí na úředníky nejsou výjimečné ani na ostatních úřadech. V minulých letech napadl jeden z uchazečů o zaměstnání pracovnici kutnohorského úřadu práce. Způsobil jí zranění, která si vyžádala desetidenní pracovní neschopnost. Policie řešila i incident na radnici v Neratovicích na Mělnicku, kde jeden z klientů ohrožoval úřednici injekční stříkačkou a tvrdil, že ji nakazí žloutenkou. Potom se popral s policisty.

V minulosti také jeden z klientů napadl pracovnici registru vozidel v budově říčanské radnice a poté i přivolaného strážníka. Žena utrpěla lehké zranění. Na fungování registru si tehdy řada lidí stěžovala, mezi čekajícími panovala nervozita.

V Sedlčanech na Příbramsku zase propuštěný vězeň vyhrožoval úřednicím na radnici zabitím a politím kyselinou. Vzal také do ruky židli a naznačoval, že ji po nich hodí, a dopustil se dalších výtržností.

agfor ( 16. března 2018 20:07 )

Na úřadech práce předstírají práci jen sprosté a arogantní krávy. Kámošovi z Litvínova, který se stará o 90 ti letou nemohoucí matku klidně řekla, ať táhne makat a bába ať si třeba chcípne. Za to ji měl zabít.

Monikay ( 16. března 2018 17:21 )

Ten dostane tytyty a podmínku max

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání